Archive for May, 2007

Changes

Perubahan 2

Saya dah tukar bilik k.Naem.yeay..reason??.huhu..a lot actually..tp yg pasti saya suka bilik saya yg skrg sbb nmpk besar..(is it??) for me the size is just the same, but maybe the arrangement of the furniture makes the room looks slightly bigger.hehehe..

Perubahan 3

For the first time in this 2 yers in UGM, dah tak satu grup mate ngan nuar, baik tutorial maupun praktikal…huhuuuuuuuuu..sgt terperanjat..cam x caye la..sbb nyer kalo this block same grup wif nuar maksudnyer dah 2 taun tpt grup ngan dier..baru nak wat record.hhuu

xpe lah..berkembang sket otak saye, asyik grup ngan ko je kan nuar..hehe

Perubahan 4

Saya dah bukan ajk UPIMI lagi diulangi ..saya bukan ajk UPIMI.. jadi x yah la hntr mesej kat saye pasal UPIMI ade meeting n stuff, saye mmg x tau..huhu.Bukan KaLAM sbb saye tukar..saye ade reason sendirik. Walopon KaLAM ade byk aktiviti tp kalo UPIMI wat aktiviti saye ttp dtg…sbb kate muslim Malaysia..hehe....

p/s: 19 JUN 2007 ade Kajian Special ‘Menata Hati Biar Ga’ Takut Mati’ by ust shatori..

Seems like that’s all the changes i can think rite now.huhu

Below is a nice story to share wif ya’

just assume there are 4 candles.ok.i’ve tried to find 4 perfect candles but i couldn’t find..huhu..ok here’s the story ’bout 4 candles

Ada 4 lilin dlm sebuah bilik yg gelap. Sedikit demi sedikit habis meleleh..Suasana begitu sunyi hungga terdengarlah percakapan mereka.


Lilin pertama

Aku adalah Damai
Namun manusia tak mampu menjagaku,
Lebih baik aku matikan diriku saja


Demikianlah ,akhirnya sang lilin pon padam


Lilin kedua

Aku adalah Iman
Sayang aku x berguna lagi
Manusia tak mau mengenalku
untuk itulah tidak ada gunanya aku ttp menyala


Begitu selesai bicara tiupan angin memadamkannya


Lilin ketiga

Aku adalah Cinta
Tak mampu lagi aku utk tetap menyala
Manusia tak lagi memandangku dan menganggapku berguna
Mereka saling membenci, bahkan membenci mereka yg mencintainya, membenci keluarga


Tanpa menunggu waktu yg lama, matilah lilin ke3

Tanpa terduga, seorg anak masuk dan melihat ke3-3 lilin terpadam.Kerana takut kegelapan ia berkata


‘Ekh apakah yg tlh terjadi, Kalian harus ttp menyala.Aku takut akan kegelapan. Lalu ia menanges tersedu sedan


lalu dgn terharu lilin ke4 berkata


‘Jgn takut jgn nanges. Selama aku masih ada dan ttp menyala, kita ttp akan slalu dpt menyalakan ketiga lilin lainnya. Akulah Harapan.’


Dan dgn mata bersinar. Sang anak mengambil lilin Harapan, lalu kembali menyalakan ketiga-tiga lilin lainnya

Apa yang x pernah mati adalah harapan dalam hati. Dan masing masing kita semoga dpt jadi alat seperti sang anak tersebut, yg dlm situasi apapun mampu menghidupan Damai, Iman, Cinta






Advertisements

me n homesick



with words we can conquer the world








hari ni saya sgt sedey. satu family saya akan ke langkawi island n kelantan(i dun care) tonite..hwaa except for my 3rd bro ,Jijie coz he has Jambori camping..hwaaa..so sad i’m not there. But what to do, all my bros n sis is on school holiday for 2 weeks( that’s what i luv ’bout skewl..hehehe)..hwaa..still can’t believe i’m left behind…how childish i am..it’s not that i wanna go to Langkawi n Kelantan..I just wanna be wif them. sharing the joy..hwaa..i’m so homesick rite now.. so geraaaaammmmmmm..huhu..who is jahat rite now??huhu..nobody i guess..i’ve been fated to study here in jogja..btw today is 1 year anniversary of earthquake..mesti rite after me get home, they’ll brag to me of how happy they were, how ..arghhhhhhh








ni my adik yg last , Nur Alia Safiah
sgt comel n montel…dan skrg sgt nakal

here’s a letter from parents do daughters n sons, seriously it’s touching

Dear son dear daughter
The day that you will find that I became very old
Try to have some patience to me and try to understand me
If I get dirty by eating
If I have some difficulty in dressing, be patient!
Remember the hours that I spent to learn you any sorts of things when you were small
If I repeat the same thing dozens time
Do not interrupt me
Listen to me
When you were small, you kept asking me to read the same story,
evenig after evening, until you fall asleep
An I made it
If I do not wash myself any more so often under the shower
Do not reprimand and do not tell that it is a shame
remember how many excuses I had to invent to make you take a bath when you were small
By seeing my ignorance towards new technologies
Do not laugh at me but leave me rather the time to understand
I taught you so many things indeed to eat well, to dress well,
How to confront the problems of life
I fI sometomes miss memory or am not be able to follow a conversation,
leave me the necessary time to recollect
And If I do not reach there, do not become nervous and arrogant person because the most important for me,
It is to be with you and to be able to speak to you
If I refuse to eat, do not force myself!
I know very well when I am hungry and when I am not hungry
When my poor legs will not allow me anymore to move as before
Help me in the same way as I held your hands to learn you make your first step
And when one day, I shall say to you that I do not want to live anymore
that I want to die, do not get angry
because one day, you will also understand
Try to understand that at certaina age, we do not really live anymore, we simply survive
One day you will understand that in spite of all my errors
I always wanted what was best for you and that
I prepared for you the ground for when you’ve grown up
You do not have to fell sad, unfortunate or incompetent in front of my old age and of my state
You have to stay near me, try to understand what I live
To make your best as I did at your birth
Help me to walk, help me to end my life with love and patience
The only way that I need to thank you for it, it is a smile
and a lot of love from you
I love you my sin and daughters
your mom and dad






changes

with words we can conquer the world

Perubahan 1:

Saya dah ada motor(yeay thanx abah n mak).Saya namakan motor saya Kasugano Kohaku. Meh saye citerkan sket profile Haku(nama manje)

Name: Kasugano Kohaku

D.O.B: 19/4/07

P.O.B :JAkal km5,3:Yamaha

Warna: Maple Red(maroon sbnrnye..hehe)

Type: Skuter

Rege: haku malu, dier x nak kasitau..but for me it’s priceless

Moto hidup: Berkhidmat untuk doyot n x accident(hhuhu, not again)

Hweeeeee..saye sgt suke biler dh ade motor..saye x pernah sangka saya boleh bawak motor..seriyes, tp sbb saya paksekan jugak diri saya untuk bawak..Sbb dulu saya pnah accident (sila rujuk n3 dulu)..jadi saya sgt jalanophobia..huhu.Tapi Alhamdulillah dah berkurg, terima kasih Allah yg telah beri saya kekuatan..Sungguh Kau MEngetahui apa yg terbaik untukku.
Saya pon dh rase saya makin berani bawak motor sbb:…

Pada Week 1: Saya hanye bawak sekitar karangwuni jer, ataupon dalam grha sabha

Week2: Saya dah start bawak atas jalan pd kelajuan 20-30 km/j..hwaa..sangat la slow

Week 3: Saya dah mula biasakn diri bawak motor gi kelas 30-40km/j..tp kdg2 saya bawak jugak 20-30 km/j..hehehe

Week 4: yeye..saye dah mula berani press ke 40-50 km/j..dah start consistent bawak motor.dah x de rase takut2 sgt. Haku dihantar untuk servis 1..yeye..haku dah sebulan

Week 5: saye dah mula bawak lebih 50 km/j, n dah berani potong2 aka selit menyelit..hehehe. semalam saya bawak k.,jim pergi SS naik motor saye..hehehe.

Ade motor senang sbb, saye slalu balik lmbt waktu ptg sbb ade KaLAM’s meeting, Tahsin, banyak la benda, menyebabkan angkut(b.melayu:bas kecik yg sgt buruk.huhu) dah berkurang selepas jam 6 ptg. 2ndly, sbb saya nak jimat.kalo saya topup minyak 10 rb/15 rb cukup untuk 2 minggu..tp kalo saya naik angkut n bas dah 2 rb, pergi balik 3500 atau 4000..beza kan??

wif motor
2 minggu: 15 ribu

Wif angkut n bas

sehari 4ribu x 6 (hari skolah)= 24 ribu

untuk 2 minggu: 24 ribu x 2=48 ribu..

jadi penjimatan yg dpt saya lakukan 48 ribu-15 ribu=33 ribu..wow..sungguh byk..

Life change, so do you

with words we can conquer the world

Assalamualaikum..akhirnya saya updetkan jugak blog saya..x tau dh nak start cmner..btw..really a lot of things happen to me lately..i can feel the change

O Allah, Most Gracious,Most Merciful
open to us the path of knwledge
Guide us to the true ways of Islam
As You have manufastured in the Holy Quran

(sedutan doa mase zaman skola dulu) =)

jadwalku mepet banget deh..huhu.–>mepet tu padat
no time for playing games( how i miss games),

watching my fav serial drama(one little tears )

no time of learning arab n jap language( but i’ll keep trying)


Susah ke nak dpt kasih sayang Allah??selalu ade monolog dlm diri ttg perkara yg satu ini..kalo dulu kiter slalu dpt soklan exam camni kan??(haha..ye ye je..ade ke soklan ni ek dlm spm dulu??)

Jawapan monolog hati:
x susah..cuma kiter jer sbg umat manusia yg x tahan godaan, slalu kata susah..biler kiter dlm kesusahan, Allah x pnah tinggalkan kiter…Kite jer yg slalu tinggalkan Dia..contoh kalo tensyen..nape nak hilangkan tensyen ngan gi clubbing..kan ke tu tmpt syaitan liqa'(berjumpe)..huhu..maaf bagi sesape yg terase..cuma, itu dr hati dan fikiran saya yg masih lemah..

Kasih sayang yg Allah beri kat dunia ni cuma 1 peratus jer dr yg Allah krniakan kepada kita umat manusia..99% lg diberikan masa di akhirat..huhu.Ya Allah sungguh Kau Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Cuba bygkan btp kiter sayang, mak kita ke, ayah kiter ke atau siapa2 je lah lat dunia nih, itu hanyalah satu peratus jer..huhu..renungan buat diri

saya sgt ingin balik rumah,,terlalu rindu. rindu adik2 saya yg comel..rindu mak abah saya. rindu sumer org.. guess i let u guys get the best from me