Archive for September, 2007

Siri thriller bersama Pak Noko..

with words we can conquer the world

Yeay..hari ni blajar Minor Sugery..i lyke..i lyke..Minor Surgery bertambah thrill dan macho apabila kite blaja bersama Pak Noko..hidop Pak Noko..hehe.. dan Pak Noko telah ajar 2 prinsip dlm sopan santun dlm masyarakat Yogya yg boleh diaplikasikan dlm menghasilkan jahitan yg cun 1) jangan tunjuk jari telunjuk ke org lain 2) bile dtg rumah org, jgn ikot pintu blakang 3) ambil punyamu sendiri, jgn ambil punya org lain..ehehe..got it Pak Noko.Minor surgery digunakan untuk jahit luka2 kecik je…contoh, terkena pisau ke, jatuh motor ke..luka kepala ke..kesimpulannya yg kecik2 je..i like to jahit2..hehe..tp sebenarnya agak susahla die nyer procedure..dgn aseptic procedure, dgn persediaan alat2..tp rasenyer bile dah lama2 ok kot..sronot giler la..tp, kalo x buat dgn baik, maka anda boleh fail dgn jayanye,.owh no..

ni la contoh alat2 yg digunakan, kecik je, sesuai untuk org2 kecik mcm saye..

puase, food, n me

Alhamdulillah, dlm bulan puase ni, setiap hari kami sefamili of A6A masak, except for 1st and 7th day of puase.so, nak post recipe lagi..ahaha..kelakar plak biler dengar kawan saye ckp camni, “Doyot, ko post la recipe lagi, aku siap copy paste tau recipe tu.”haha..sape la tu kan. Well at least I found my blog quite resourceful in cooking rite? ok so basically on my 3rd day of puase, kitorg masak Sambal Kerang, Sup telur..n bla2..ape tah lagi x ingt..so post kali ni saya nak post recipe sup telur..sesuai la untuk ibu2 berkerjaya.hehe..motto masakan ibu2 berkerjaya “Masakan yg ringkas, cepat dan berkhasiat’ ewahh
Sup Telur:
Telur
Bawang merah,putih, halia, dihiris halus
kentang potong dadu
sayur2 cam lobak,cauliflower(optional)
Bunga lawang, n kayu manis(kalo x de pon x pe,tp x wangi la
Methods:
1)Memula, tumis dulu rempah cam bunga lawang tu,
2)pastu masukkan bwg2 n halia yg dah dihiris
3)Air (kalo korg ade air rebusan ayam or what people call stock ayam, it’ll be better).tunggu didih sket
4)masukkan kentang,tunggu empuk, baru masukkan sayur2
5)last telur, n garam sket.


owh yeah..senang kan..so pasnih bleh la anda masakkan ntuk shaye.ehehe.
Dalam bulan puase ni, x pnah pergi ke bazaar Ramadhan kat sini.well, x nak membazir la kan.x pnah jugak bukak pose kat luar.owh yeah.cewek A6A roxx. Erm, saya x pnah criter kan, puase kat sini cmner.ok lah.here goes the story.

Ramadhan saya di Yogya:

Dah dekat 4 tahun saya sempat berpuase di Yogya ni.Mase 1st Ramadhan tu, mmg rase agak janggal la, basically of course la, waktu sahur n berbuka agak awal berbanding Malaysia. Kalo waktu Sahur, Imsak habis around 4.05 WIB( 5.05 waktu M’sia) and berbuka pula jam 5.35 WIB (6.35 waktu M’sia). Dulu, saya tinggal kost (kinda hostel, but it’s a house with lots of room). So dulu pagi2 ade katering nak hantarkan mknn. Bayar la tapi kan. And the foods provided were tempe, telur, sayur n tahu, n kadang2 ade la ayam, n ikan sket.Ermm, not bad la.Equivalent with the price though.

So 2nd,3rd puase, kitorg slalu beli mknn kat luar je.apsal eh?.mungkin malas nak masak kot.So this year is my 4th year of puase, which make a lot of difference cos we all cook..yeaayy..everything is Malaysian food, Ayam masak merah, Kari ayam, Tomyam, dan mcm2 lagi la..Thanks guys.

Sembahyang Terawih. Kat sini, bukan cam kat Mlaysia.Kalo Masjid kat kawasan umah sy sendiri, solat 4 rakaat 1 salam, and witir 3 rakaat 1 salam. and x de selawat2 cam kat Mesia tu..uhuhu.sedey.think UPIMI actually could do the terawih at umah Umno ke.it’ll be better.
Lain plak kalo kat Masjid Underground or Masjid Pogung, 2 rakaat 1 salam, witir 3 rakaat 1 salam.n solat diorg x de smpi 20 rakaat.x tau la, kalo ade kat tempat lain, sbb Ust Fadhil ckp, berdasarkan satu hadith bahawa “Rasulullah, solat x lebih dari 11 rakaat 1 malam”. dier x ckp la pulak sape perawi dier..

Dan bulan puase ni jugak, saye sempat beli buku “Ramadhan for girls” and Berburu pahala Ketika HAidh..Rase nyer kat Indonesia ni, saya dpt beli byk buku, sbb murah and bervariasi. Kalo kat M’sia mungkin susah nak jumpe buku2 camni. Sbb buku2 camni slalunyer bahase dier selamba, sbb ditulis oleh penulis muda. Sesuai la, sbb slalunyer, perempuan lagi byk persoalannya ttg puase berbanding lelaki. Sebenarnya, kalo seseorg perempuan itu menyediakan juadah berbuka untuk org berpuasa, pahala yg dier dapat sama dengan org yg berpuasa tersebut. Subhanallah, Allah itu Maha Pemurah.ok lah, ngantuk la, nak tido balik argh..ngantuk giler ni..Sebelum tu, untuk menjadikan blog saya bermanfaat, nak bagi Rahsia Keajaiban Swlat:

Keajaiban Selawat:

1) Sabda Rasulullah S.A.W: Barangsiapa yg berselawat ke atas ku sekali, nescaya allah akan turunkan rahmat ke atasnya 10 kali ganda(H.R Muslim)




2)Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan selawat sebyk 11 kali setiap kali selesai solat fardhu




3)Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan berselawat 100 kalo sehari, InsyaAllah dipermudahkan bertemu jodoh samada lelaki ataupun wanita..eisyhh..menarik ni.heheh




4)Sesiapa yg mengamalkan baca selawat 3 kali sehari selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah



5)Setiap penyakit ade penawarnya, bacalah selawat 7 kali kepada air dan minum. Insya Allah, sakit perut atau memulas akan sembuh.

oklah, ni je kot dulu.ade lagi 25 kejaiban selawat.nnt kiter sambung okies. assalamualaikum.

Kisah bapa yg bertaubat kerana si anak

with words we can conquer the world

Semalam, slpas berbuka pose dgn Ibu Umar, saya dan rakan2 sempat solat tarawih di Masjid Kampus..hehe.best la malam2 rempit..opss..bukan itu yg saya nak cakap, smlm, ust tu ade bagi ceramah ttg Riba’. Dimana terdapat 4 peringkat pengharaman Riba’. Dan dier ade sebut dlm Surah At-Tahrim..Riba mmg semua org dah tahu, adalah haram. Dan makan dari sumber yg haram, akan menyebabkan doa kiter tidak termakbul. Jadi Ulama’ pada zaman dahulu memberi fatwa, x pe ambil riba’ kalau dalam keadaan darurat, tapi sekranag fatwa tu ditarik balik sbb dah x boleh diaplikasikan sekarang..huhu..Ustaz tu kata..’saya mau tanya, berani tak kalo mahasiswa2 yg ada ni tanya pd ibu bapa kiter balik, apakah sumber yg ibu bapa kiter dapat tu dari yg haram atau yg halal..huhu..nak dibuat cerita pulak, ibu bapa tu kata dari sumber yg haram..hahaha..ko nak buat ape..x yah bagi wang saku..’huhu..mungkin tu yg jawapan dr certain ibu bapa, yg mmg tau mereka amik dari sumber yg haram..Tapi ustaz tu bagi satu cerita:
dulu, ade seorg pembuat cerita pornografi, hantar anak dier ke pesantren(sekolah pondok), ironik giler, lepas tu, setelah si anak belajar di sana, balik rumah..Tapi sampai saat makan dier x kan makan kat rumah, dier makan kat rumah jiran. Lepas tu, satu hari bapak dier perasan, n tanye..’Aku lihat kamu nga’ pernah makan di rumah.Emangnya kamu makan di mana?’ Pastu si anak pon jawab’ Saya makan di rumah jiran, sbb saya x mau makan dari sumber yg haram. bapak kan pembuat cerita porno’.pastu bapak dier kate’Lho, emang dari mana kamu tau bapak buat cerita porno. harus ada bukti dong.emang kamupernah nonton’hahaha..kureng bapak dier ni kan. Anak dier jawab ‘Nga’ aku mmg belum pernah nonton, tapi aku tau dari org ramai.Dan aku ttp tidak akan makan dari sumber yg haram tu’
Maka bapak dier pon kate ‘Untuk apa aku bekerja seharian, mencari uang untuk anak ku, kalo anakku sendiri nga’ mau makan dari hasilku.oleh itu, aku akan berhenti membuat cerita tersebut.’ Begitulah kisah dier..huhu..

Hak terutama dan yang tertinggi : adalah hak Allah SWT, samada suka atau tidak sesuatu hukum yang ‘putus’ seperti larangan Zina, Riba, tinggal solat, menutup aurat dan lain-lain adalah tidak boleh ditoleran oleh keadaan dan berubah mengikut peredaran zaman. Ia dinamakan hukum hakam yang bersifat ‘muhkamat’ atau ‘Qatiyyat’, tatkala itu, sebarang idea dan logik aqal manusia tidak boleh masuk campur dalam hal urusan hukum sebegini untuk mengubahnya menjadi harus dan halal.
Mudahnya, ia disebutkan di dalam hadis ini :-

فقال يا مُعَاذُ هل تَدْرِي حَقَّ اللَّهِ على عِبَادِهِ وما حَقُّ الْعِبَادِ على اللَّهِ قلت الله وَرَسُولُهُ أَعْلَمُ قال فإن حَقَّ اللَّهِ على الْعِبَادِ أَنْ يَعْبُدُوهُ ولا يُشْرِكُوا بِهِ شيئا
Ertinya : Wahai Muadz, adakah kamu sedar dan tahu apakah hak Allah yang patut dijaga oleh hambanya, dan apa pula hak hamba yang patut dijaga oleh Allah? Muadz menjawab : Allah dan rasulNya lebih mengetahui.Baginda menjawab : “Sesungguhnya hak Allah yang wajib dijaga oleh hambanya adalah agar mereka sentiasa tunduk abdikan diri kepadaNya (dengan turuti perintah dan jauhi larangannya) dan jangan ia mempersekutukanNya dengan satu apa pun..” ( Riwayat Al-Bukhari, no 2701, 3/1079)

Hak kedua : adalah hak Nabi Muhammad SAW secara peribadi seperti berselawat ke atas baginda SAW apabila mendegar nama baginda disebut. Terdapat juga hak baginda yang bukan peribadi tetapi atas kapasiti ‘Nabi’ dan ‘Rasul’ yang mesti diikuti manakala sebahagian lagi hanya disunatkan sahaja.

Hak ketiga : adalah hak pemerintah yang adil dengan cara mentaati mereka selagi mana tidak dibawa kepada kebinasaan. Sebarang penyalahgunaan hak oleh kumpulan ini, wajib dicanggahi.

Sabda nabi SAW :
لا طاعة لمخلوقٍ في معصية الله إنما الطاعة في المعروف
Ertinya : “Tiada ketaatan kepada makhluk dalam hal yang membabitkan maksiat kepada Allah, sesungguhnya taat hanyalah dalam hal yang membawa kebaikan” ( Riwayat Al-Bukhari, Muslim, At-Tirmidzi, 4/209 : Tirmidzi : Hasan Sohih)

Hak keempat dan yang ke seterusnya : adalah hak orang ramai, antaranya hak jiran tetangga, hak rakan dan saudara dan juga hak untuk tidak dicederakan, hak bersuara, hak tidak dimalukan dan tidak diganggu, hak tubuh badan dan pelbagai lagi.

Sumber Nur Iman Di Bumi Korea

Doyot In Action

with words we can conquer the world

hari ni hari yg paling meletihkan sepanjang 5 hari saya berpuasa..huhu..dan hari ni saya menjadi heroin..ecece..dan baru saya tahu, apa yg dimaksudkan dengan kata2 ustaz fadhil semalam, amar maaruf itu jauh lebih senang dari nahi mungkar, sbb hari ni saya dah menjalani praktikal hidup yg telah dirancangkan dengan baik oleh Allah Subhanahuwataala..sbb sbnrnyer, smlm mase ceramah Ihya’ Ramadhan, saya amat x berpuas hati dgn jawapan ustz Fadhil bhw, amar maaruf itu lebih senang berbanding dengan nahi mungkar, yakni mencegah kemungkaran..Dan untuk mencegah kemungkaran pula harus dengan anggota, jika tidak, dengan kata2, jika tidak lagi dengan hati..dan itu adalah selemah2 iman..

Permulaan hari ini, jam lebih kurang 7.45 pagi tadi, saya merancang untuk menaiki bas, memandangkan setelah selesai kuliah, terus ke imigresen menyelesaikan urusan pulang ke Malaysia Aidilfitri nnt..jadi saya dan rakan2 saya naik lah bas, memandangkan dlm bas itu penuh saya duduk agak dtgh kerana, lebih senang keluar dan satu lagi sebab adalah, saya berasa syak dgn sekumpulan lelaki yg duduk di belakang. Ada lebih kurang 8-10 org begitu..jadi duduklah kami berpisah, sbb tmpt duduk x cukup, saya duduk di tepi…dan di sebelah saya adalah lelaki..tapi saya x syaki la..instinct beb..dan di sebelah kanan saya adalah Aisya, dan duduk di depan Aisya, adaah seorg lelaki yg amat2 saya syak, dan rase x sedap hati..kemudian, ade sorg cewek ni(bace:perempuan), dia diri between me and the suspected person, then suddenly, mbak tu nak turun kot, n bergerak ke belakang, tiba2, lelaki yg saya syak td, terus nak pintas or sekat laluan minah ni tadi..n bukak zip belakang beg perempuanyg bongek tu..saya dengan tindakan refleks terus tolak pencuri tu n n tolak minah tadi dari di curi n jerit..’woi ape ni..JAHATNYE. mbak lari mbak’..pencuri tadi terus terdiam, dan kami sempat bertentang mata beberapa ketika,aku rase lame jugak la..dan saya memandang pencurik tu dengan mata yg mencerlung..pergh..saya benar2 x tau apa yg akan menimpa saya setelah itu, saya hanya rase bhw, saya perlu bertindak..ye saya menghalang nyer dari mencuri ketika itu. Dah la saya pakai baju kurung..jerit lak tu pakai bahasa malaysia..hurmm..ntah la..terlalu refleks la mase tu..setelah saya marah, dan bertentangan mata, pencurik tu terus gi belakang ngan kawan2 dier..saya dah agak dah, mmg sekumpulan lelaki tu adalah pencurik..instinct..Setelah pencuri tu blah dari saya, terus dier menyumpah2 dlm bhs Jawa..pastu, saya dgr, kawan2 dier bising2..dan dlm ketakutan itu, saya membaca ayat kursi memohon perlindungan dan kekuatan dari Allah..dan Alhamdulillah, tiada seorg pon dari kalangan mereka, berani menghalang kami dari turun bas untuk mencuri. Alhamdulillah..saya berasa lega sgt selepas turun dari bas td, walaupon kaki sy dan tgn saya amat menggigil..satu bas pandang saya waktu itu..dan saya x kisah, walopon, Malaysia dan Indonesia ‘berperang’, tp sbg org Islam, kiter x seharusnye amik pertimbangan tersebut..Dan menitis jugak air mata saya, sebaik turun dari bas, sbb terlampau takut..huhu..dah buat baru rase takut..huhu..

Lepas tu pulak, dlm kelas, saya mmg x boleh concentrate langsung dgn Kuliah Nenek hari ni,sbb masih terlalu takut..grr..aku benci perasaan tu..

Afta kuliah lak, kena gi Imigresen..urusan Imigresen la paling malas skali aku nak buat, dah la lembab, pastu kadang2 dier suruh bayar lebih,kurang ajar giler..kawan saya yg Indonesia kata, ‘here u have to follow’..daa.. totally can’t be applied by me..nnt kat Akhirat, saat Malaikat tanye perbuatan kita, x kan nak jawab kat Malaikat tu,”saya terpaksa, sbb saya tinggal kat Indonesia”..pikirla balik wei..segala urusan akhirat, awak yg tanggung sendiri..

Kemudian, balik dari Imigresen pulak, ade meeting pasal thesis sy, ni lagi satu..x habis2 nak sindir2 n gelakkan kitorg..benci lah..mmg aku benci sgt biler sebut pasal meeting ni..sangat menyakitkan hati, Alhamdulillah, naseb baik dpt Grant..jimatla sket duit aku, Laa taghdhab ya Hidayah..As sobaru minal Iman..

Itulah yg berlaku kat saya hari ni..sangat penat ok..huhu..

Allah turunkan hujan , sbb nak bagi pelangi yg Indah..

Tika itu

with words we can conquer the world

Semalam, saye telah dikejutkan dgn berita ayah Rean telah menyambut panggilan illahi pda tanggal 13 september 2007. Innalillahi wa inna ilaihi raji’un.a lil bit late cos it’s hard to contact Rean in Malaysia.huhu..Sebak dengar berita tu. We were speechless, as we all know, Rean sentiasa muke gembira, dan riang..even hari tu mase nak balik pon die nmpak relaks je. tapi dlm hati dier rasenyer Allah jer yg tau..Rean anak sulung out of 3, so as the title of being the eldest in the family, i think it is tough. tapi ujian Allah tu pada mereka yg Dia kehendaki. Mungkin Dia ambil apa yang terbaik pada manusia, tapi siapa mampu menolak pemberian Allah yg jauh lebih baik untuk menggantikan apa yg telah Dia ambil. Semoga Rean dan keluarga mampu menghadapi dugaan ini dengan tenang dan sabar..Ameen.

Ibu dan ayah, biler dengar 2 perkataan ni mesti teringt lagu UNIC: Anak Soleh

Sifat Anak yg soleh

Mentaati Ibu ayah,
Tidak membantah,
Malah mentaatinya,

Sedih.cube bayangkan kalo kiter x sempat nak lihat wajah mereka, x sempat nak memangku mereka saat mereka hembuskan nafas terakhir..sedih kan. Arghh..mmg sedih. tapi ape yg kiter buat, hanya membace peringatan tanpa melaksanakannye..

alangkan kalau kite tidak berdoa dlm sehari untuk ibu bapa kiter pon dah dianggap DERHAKA, ini kan lagi perbuatan2 kiter terhadap mereka..

sangat x faham biler ade anak yg sanggup tinggalkan mak bapak kat rumah orang tua-tua. biarkan terlantar tanpa menjenguk, apa lagi merawat tika mereka sakit..saye x sanggup nak lihat, kalo mase saye jalan2, naik bas, n kat mane2 lah, lihat org tua jalan terbata2, tanpa ada org yg memimpin tangannya itu..Sedey..Dalam hati saye mesti tanye..mane eh anak dier. Sampai hati biar mak ayah dier jalan sorang2..seriyes..Kawan saya Belle chan pon kate begitu, siap suruh saye marah dier lagi kalo dier tinggalkan or abaikan mak ayah dier..

Kisah yg sama dengan Rean, pada sorg senior Farmasi, mungkin ade yg dah tau, baru2 ni mak dier meninggal.. tinggallah dier dengan ayah dier yg dah tua. Abg dier dah berkeluarga, n tinggal berjauhan. pastu, Senior ni x book lagi tiket balik Indonesia sbb, dier x nak tinggalkan ayah dier sorang2. iye lah, kalo dulu mak dier yg siapkan makanan..sekarang ni, tinggal dier ngan ayah dier je, x sampai hati nak tinggalkan ayah dier sorg2 kat rumah, dengan masih sakit2..huhuhu.

kadang2 kiter x kan dengar diorg merungut, tapi kalo kiter rapat dengan ibu bapa kiter, kiter mesti tau ape yg ade dlm hati diorg walopon diorg x bagitau..

Tangan yg tua itu minta dipimpin
Oleh tangan anaknya yg pernah ia pegang saat belajar berjalan

Bibir yg kering itu minta disuap,

Oleh anaknya yg pernah dia suapi makanan dulu

Dia x minta dimarahi apabila salah

Sebaliknya ditegur lembut, penuh kasih sayang

kadang dia minta dibacakan akhbar
sbb matanya dah larut dimakan usia, yg pernah satu ketika dulu slalu membacakan buku cerita kegemaran kita
Kadang dia x faham generasi anaknya sekarang
Tapi dia minta anaknya yg fahami hatinya yg penuh kasih sayang
Bahu yg lemah itu pernah menjadi pundak
untuk kita melampiaskan tangisan, walau pun di bahunya sendiri terpikul pelbagai masalah yg x pernah kita renungi.

Dialah ibu bapa kita. Moga kita dapat menjadi anak2 yg soleh dan menempatkan kedua2 ibu bapa kita di dalam syurga yg paling tinggi..Ameen

2nd day of puasa

with words we can conquer the world

smlm, kami wanita2 badang, telah bekerjasama menyajikan juadah untuk berbuka puasa. Menu2 kami adalah: Sosej 4 musim, sayur campur, kentang Ibu berkerjaya, and pudding Milo..Minuman ialah air semangka..salah sorg wanita badang kami berkata, kalo hari2 makan sedap cenggini, mmg x kurus aku puasa..hahaha..betol2..kami pon sisterhood jugak..bluwerrkk..berkhasiat lagi makanan..since it is sisterhood so no boys are allowed..this regulation berkuat kuasa serta merta..so what..saje melepaskan gian, sbb dah hbs peksa, sumer org pon free..bhn2 beli kat Diamond, Saphire..suke beli brg kat situ sbb murah, dr tempat2 lain..sronot giler beli kat situ wey..cube la try test..hehe.meh kiter tgk picca2, sblm aku bagi resepi lagi:

Dr atas kiri: Sosis 4 musim, ayam Aisya,..hehe, kentang Ibu berkerjaya, sayur aisya,jus tembikai, Puding Milo, sayur campur, Kuih Keria K. Fied..

meh kiter tengok sape mkn paling byk:tgn sape la tu kan?

Kentang ibu berkerjaya:Ni Faz yg bagi nama..cheh..

  • kentang di hiris2 n digoreng
  • bawang besar, sliced
  • bawang putih n kunyit hidup, n cili padi blend
  • Tumis bhn2 kat atas ni, masuk garam siket, pastu baru masuk kentang yg digoreng..

Terima kasih kat kawan saye yg ajar resepi ni..resepi ni boleh di apply untuk masak ikan keli..sedap beb..x tipu..selamat mencuba

Alhamdulillah, esok oppss..hari ni, menu planning plaks, Sambal Kerang, Sup Telur, Sayur Salad, Dgn bubur pulut Hitam..ok nantikan resepi di post sterusnya..hehehe..Girls Rulez..A6A cewek Roxx

Outbound,,super penat gell day

with words we can conquer the world

hari ni, saya dan teman2 telah pergi outbound di Kalikuning..perjalanan kami bermula seawal jam 7 pagi..dgn menaiki bas kopata(nama bas..bukan jenis bas)..bergeraklah kami dgn 2 ketul bas..satu bertolak dari sendowo, dan satu lagi geng jakal..owh yeah..memula, brekfes gorengan…molen nenas ngan TEMPE ngan bakwan..jahat Yek tipu aku, hari tu aku mintak nak molen nenas, dier kate susah nak dpt la, ape la, pastu dier kate nak bagi molen stroberi..memandangkan aku kipas susah mati stroberi, maka meloncat gembiralah aku, sbb dpt stroberi molen..alih2 dalam bas td, nenas jugak,seketul nenas lak tu kat dlm molen tu..x pe, nnt kalo aku buat molen stroberi..x mo ajak ko Yek..hahaha..ok2..apsal aku cerita pasal yek ni..blog ni kan pasal aku..chet..mencemar duli betol..ok, lepas dh makan molen x stroberi, kitorg bertolak..perjalanan amik mase dekat sejam lebih jugak, sbb pakcik bas x tau jalan, pastu sesat..grrr..

so smpi kat sane, dpat briefing oleh fasi yg kacak ittew, pasal outbound, dier ade cerita pasal dulu, ade fasi jatuh gaung, n meninggal dunia..huhu..takut wei dengar..so basically our activities consist of 3 parts: absailing..aku x reti eja..kesimpulannyer turun tali cam bomba tu, 2nd:flying fox and 3rd:Drag bar..ni pon x reti eja..abs-susah-nak-eja, aku wat 2 kali wo..hehehe

Ab-susah-nak-eja:
so menda ni, nak kate berbahaya pon boleh thn jugak, p aku bagi tahap adrenaline rush 3 suku bintang..kitorg kena turun pakai tali ke bawah..tinggi jugak la..first2 buat, rase gigil jugak la..sbb x biase kan..tp 2nd time buat, best giler,baru aku berani turun laju siket..haha..tapi kelakar si Qilah yg comel, tlh membuat aksi comel mase nak turun..sblm turun, kitorg kena lapor kat fasi, saya..nama..n jerit Allahuakbar..haha..Qilah pulak..”saya mujahidah Aqilah dari KULIM.. kkiki..kitorg kat atas tu dah gelak guling2 dah..haha..Qilah, ko ingt org tu tau tak agak2 nye Kulim tu kat ner.haha..kenangan terindah.Tapi kesian Kuden cerita td, mase nak turun ade sorg cewek tu, rambut dier tersangkut kat tali..n 2 org fasi trpaksa turun, n gunting rambut dier..huhuhu..takut wey..seb baik x jadi pape

Flying fox:
flying fox ni biase je kot, sbb aku dah penh buat dulu.tp yg best, lepas je kitorg lapor diri nak turun, terus si fasi tu tolak kitorg..haha..ape lagi, menggelabah la turun..but it was fun though…hehe.ade yg langgar pokok la..kiki..sape la tu agaknye kan.ok lah..tp nak naik balik dr tempat flying fox tu jauh wei, ko bayangkan dah la tmpt flying fox tu rentas juram, pastu..dh turun juram, naik balik kat tmpt td,huarghh..penat sey.huhuhu..nak buat lagi pon x yah pikir dah, mmg x nak buat,,sbb letey naik dr turun.haha..mmg la kan.tahap adrenaline rush..3 suku bintang

Setelah wat aktiviti2 kat ats ni, kitorg solat n makan..nyummie..haha, walopon nasi keras, dan sambal dier pedas gile smpai berdesing, kami makan je sbb dah lapa giler..huhuhu..

Drag bar:
So drag bar ni untuk angkat org kalo cedera..so, sbg mahasiswa kedokteran, mesti kena blajar wat ni..huhu..nak wat pon x reti..nak angkat lagi seksa..jadi patient kami ialah Ain..sbb dier ringan..ye ke??haha..berat je aku angkat..huhu.Ade 4 buluh, n beberapa utas tali untuk ikat..sume org mengeluarkan skill yg ade..hehe.main tibai je..aku dh lupe dah cmner nak ikat tali wei..so setelah Ain diikat ditgn n kaki, pastu kena pegang telur plak kat tgn, kitorg pon angkat la dier ikot route yg ditunjuk..so memandangkan group aku 6 org..Aku, Faz,Pong, Aisya, Aqilah n Ain..sorg akan jadik tukang angkat beg..so tugas ni diambil oleh faz..tp kadang2 gilir2 dgn aku sbb aku x larat..huargg..seksa nye jalan dier..Ya Allah, macam nak nanges..mmg berbahaya lak tu..jalan kecik..lalu tebing tinggi yg kecik..huh.lebam wei bahu aku angkat..huhu..x hilang lagi.dah la tu kena lalu gua yg kecik.huhu..tp peserta terbaik jatuh kepada NK, sbb fasi kate dier yg paling bersemangat..haha..syabas tu NK..chewah..so tmpt pertama Group Iman,dan rakan2..tmpt kedua group belle chan dan rakan2..tempat ketiga group aku yeah..kite lah wanita badang ittew kan kawan2..hehe. tmpt ke4 ialah group toy dan rakan2..ni..tahap adrenaline rush 4 bintang setengah.owh yeah..ni mmg aku rase paling2 mencabar la..tp kite ttp wanita badang..hehehe

afta that byk game kecik2..tp aku malas nak tulis di sini..sbb pengalaman semua yg dilalui hari ini adalh luar biasa..huhu..best giler..syabas kepada UPIMI.walopon batch 2005 akan menghadapi ujian hari selasa ini, tp sumer org ttp bergembira..sbb tgk status mereka2 ini: