Archive for October, 2007

holding someone to my heart

with words we can conquer the world

“Never take some one for granted,Hold every person Close to your Heartbecause you might wake up one day and realize that you have lost a diamond while you were too busy collecting stones.”

take this quote from Aera..love it cause it’s really meaningful..yeah totally agree with the quote, hold every person close to your heart.. coz sumtimes, that person who u’re not close to, is the one who help u out when u’re in a situation..ermm..ok..watever la..u guys must know this better already..grown up aite?

so, today is 4th day of Hari raya..but this yer raya is not meriah anymore..huhu..told my kazens about this and they said the same thing too..ermm..at kampung, only a few of kueh raye brought by my aunts, not like previous raya, where each of my aunt will bring at least 3 types of kuih raya..so, i got 6, so kinda have 18 types of kuih raya at kampung..walla..a lot wey..every raya, i will gemgeming myself..eat a lot..eat again.. wosh..and i’m like a balloon that cannot float in the air..uhuhu..

duet raye..ermm..duit raye i think just the same as raya before, but maybe this raya got extra kot..eheh.kena la extra, aku nak kumpul untuk 090909 akan dtg….ehehe..sebulan kumpul 100 ringgit, ade 12 bulan dapat 1200 ringgit..duit raye 200 ringgit..campr org2 utang aku, dapat lagi 3000 ringgit, ni baru 2007..ade lagi 2 bulan nak habes 2007, so dapat la 200 ringgit..campur tahun 2009 sampai bulan 8, dapat la 800 ringgit..campur duit raya lebih kurang 500 ringgit lagi, ermm brape dah ni ek..1200+200+3000+200+800=5900ringgit..erkk..mane cukup wey..ish2..kena la aku berenti dari gi Zalaza pasnih..ish..tp x boleh, x boleh, nnt aku gem2, mane muat baju..ermm..cmner ni..oh, nampaknyer, aku kena melabur dalam trust fund..biar beranak duit aku dlm tu..pastu, aku kena jadik pengamen..kena la jadik pengamen berjaya, kalo x, mane nak dapat duit lagi 4100 ringgit..uhuhu..oklah, aku nak gi ngamen ah ni..kwang kwang kwang..tp kan, senang2 kan, aku suruh jer my other half yg pay sumer ni..uhuhu..baru betoll..ok lah..malas nak pikir panjang2..ahaha..

raya..for me raya is for 1 month..coz each weekend there must be several open houses.yeay..luv openn house..tp aku x suke wat open house..pnat la weyy..huhu…erm..will this yer be the last raya for me, ermm x sure lagi la..mencinyer..lots of my fren dah grad..finding house for rent..erkk..that is so totally grown up ok..

ok la..lapa plak..nak makan mi goreng ngan teh tarik yg kaw kaw..bubye..cam Maisarah plak..opss..maafkan sarah..

Advertisements

colours of life

with words we can conquer the world

tershashull

Milo: ermm…tu la.dier cakap bla bla bla

Doyot: Ha’ah hari tu pon dier ade curhat kat aku pasal bla bla bla

Milo: Huh ape Doyot

Doyot: alamak..opss..terkeluar bhs Indon lak aku..

hahaha..tu la..baru brp taun duduk Indon dah ckp tershasul..curhat tu ialah curahan hati..ahaaa..romantik kan bunyik dier..euwwww..tu mmg bukan kali pertama la aku tershashul..ermm..kadang2 naik teksi pon boleh nak terlepas..’Pak, perempatan belok kiri ye’, kadang2 kena lame jap pikir, ape perkataan ni dlm bhs Melayu ek…aiseh..sia2 je engko SPM A1.hampeh betol la..dah la balik Mesia asyik jumpe org2 Indo yg keje ni je..bohsan ok..

Bollywood.com

Td aku jnjalan kat neighborhood aku, tetibe terdengar lagu Bule Chudhiya..aku dah..sape la plak pasang lagu gini kuat2..mencemarkan alam betol la..tetibe, aku nmpk budak2 tadika gelek2 ngan baju kuning tu, cikgu dier dok bising2 kat depan tu..surh gelek cenggini la..cenggitu la…ntah hape2..cekgu pon same je 2 kali lipat..eh..2 kali lima..aku ingt nak dekat2 raye ni, pasang la lagu raye ke..best sket..aku x sure la plak diorg nak wat persembahan ape..nak tanye cekgu dier, nmpk garang semacam je..cekgu la gelek cekgu..baru bergegar pentas nanti..ahaha..aku ni kalo masuk Mesyuarat PIBG anak aku ni, mesti membebel je aku..aiseh..pikir sampai sittew dah doyot..agak2 la wey..

di kesempatan ni, aku nak ucap Selamat HAri raya.maa zahir batin..moga ukhwah kiter berkekalan abadan abada


27 ramadhan

Alhamdulillah semalam, saya dapat buka puase ngan Milo n Iman.

Milo, Me, and Iman

It was awesome..thanx to Milo for being such a good host..next yer nak dtg lagi lah Milo..lamenyer nak tunggu next yer..nanti pape event lagi kat UIA roger aku ye..hehehe..so smlm mula jam 5.45 ptg la, lepas tunggu Iman, baru Milo dtg ngan kereta dier..chumill giler tgk Milo drive..hehe..pastu, smpi jer UIA. tgk2 bazaar Ramadhan..bukannyer ade pape nak beli sgt pon..usha je..Byk giler blouse, jubah, n tudung2 yg cantik2 giler..kalo korg x de baju raye ke ape, boleh la gi beli kat UIA..eysshh..promote lak…so lepas tgk bazaar ramdhan kitorg pon pergi la masjid dier untuk iftar kat level 1..ade 4 level senuanya masjid ni..so, menu berbuka kitorg hari tu ialah Roti n sup ayam..haha..cam kat Mekah lak, makan roti berbuka..

barisan muslimat menanti waktu berbuka


Menu berbuka:Sup ayam n roti..

lepas sembahyang maghrib, we did tarawih for 20 rakaat.but the imam divide the session into 2, 1o rakaat and then there was a tazkirah given by the UIA’s lecturer..and another10 rakaat and a tazkirah which was in Arab language..huhu..i really didn’t understand the tazkirah.hehe..nak kena lepuk ngan ustazah Jeriah ni..”maknanye”..hehehe..tp best lah tarawih kat sini..baru betol rase International..semua jenis bangsa dapat saya lihat di sini..Sudan ke Korea ke, Arab ke..sumer ade..Suke duduk sebelah diorg ni sbb diorg giler wangi..hue hue hue..habis melekat perfume diorg kat telekung aku..hehehe..diorg bawak anak2 diorg skali..dah la chumill, bau cam Bubble gum..ahaha..suke..i just call them the Bubble Gummers..sempat lagi sorg Bubble Gummers ni duduk kat depan saya time sembahyang dan berusaha memakai tudung yg dijadikan skirt..hahaha..mane muat..silap tempat la..tudung tu kat kepala la sayang..mane boleh jadik skirt..haha..chumill..Imam dier pon bace sedap sgt..mendayu2, dan dier betol2 mengahayati..bukan Melayu la yg Imam..foreigners..lepas tu hantar Iman balik ke rumah dier, sbb besok dier ade kelas at 9..all the best Iman..

balik dr hantar Iman, sempat lagi minum2 kat Halimah..ye ke Milo..aku lupe la nama kafe tu…huhu.tp balik jer sempat lagi kena bebel ngan makcik guard..nape tah makcik tu..x faham saya..pastu baru balik semula ke Masjid untuk tido n then Qiyamullail..x tido, x de la nama Qiyamullail kan.hehe..Qiyamullail dier mula jam 3.30 a.m and habes around 5 a.m..solat tahajjud 8 rakaat, and witir 3 rakaat..Suasana jadi syahdu biler imam tu teresak2 melantunkan bacaan ayat2 Al-Quran..well, at least i understand the translation a bit though..lepas tu,baru kitorg sahur..perghh sahur best..dapat Nasi Beriyani ngan ayam..thanx kepada dermawan2 yg sudi provide food, moga Allah merahmati kalian..kemudian baru kitorg lanjutkan Solat subuh berjemaah..and selesai la aktiviti menghidupkan Malam Lailatul Qadar pada hari itu..

Dan balik dihantar Milo..sekali lagi, thanks to Milo…jasamu dikenang..hehehe..iAllah, kalo sempat tahun depan kiter wat lagi ye..

update versi streamyx..

with words we can conquer the world
owh yeah..saya dah balik rumah.Alhamdulillah..cape'(bace:penat) giler sbnrnyer harini..huhu.tp saya nak jugak merajinkan update.sbb internet kat hostel saya di Indon dah amat nazak..nak ganti speedy..nak speedy..amt jeles ngan nani sbb kost dier ade speedy yg giler laju..wireless lak tuh..nani..nak pindah kost ko lah pasni..hehe..ok lah nak update pasal buber(buka bareng) bersama SPU-er hari khamis lepas kat rumah dr cecep sugeng,psychiatrist..Rumah dier terletak kat KM12 jalan Kaliurang..amat jauh..huhu..dan itulah the longest journey saya bersama skuter saya..saya pergi bersama Iman, Nunung, and Naul yg imut..Iman membonceng saya..perjalanan bermula kira2 jam 3, dan kitorg smpi kat umah dier dlm 3.45 la..Jumpe Rian yg merupakan anak angkat Dr cecep..Rian is also SPUer..ok lah..so basically, smpi jer umah dier, terus sembahyang and wat sup buah, salah satu dessert yg agak popular la kat sini..pastu, tunggu cowok2 and cewek2 yg tersesat ke mana tah.huhu..and saya baru tau, ada salah sorg cowok SPUer ni, dlm famili dier, hanya dier n ayah die je yg muslim..yg lain x..so, tu yg dier kate, x boleh la nak bukak pose kat umah dier because of that condition..understood bro..dier kata dier hepi masuk Kalam..tp kagum la ngan dier, eventhough background dier cenggitu pon, dier active melaksanakan mcm2 aktiviti kalam..seriyes..dier tabah..ok lah close case..
kiter tgk picca2:

buah2 untuk sup buah and es dawet..enak lho

aksi riang gembira dr iman..hehe

nak solat pon sempat posing..x pe2 x de cowok maser ni..hue hue..

barisan SPUers muslimat..

7 oktober 2007.hari ni la.

saya pulang mesia..yeayy..x sabarnyer nak raya..sedih juga mengenangkan Ramadhan hampir habis..hari ni dah 25 Rmadhan..esok, IAllah saya akan ke UIA untuk jumpr milo yg chumill..iftar and iAllah iktikaf skali..x sabarnyer…mcm2 saya nak wat cuti ni..hue hue..

x de mood mode

with words we can conquer the world

holla..eypp..silap, assalamualaikum..hehe..kiter kan org islam…teringt lagu mase kecik2 dulu

sebarkan lah salam, antara kita,
walau di mana sahaja
walau di mana jua
Mengapa rasa malu,
untuk mengucapkan salam
adakah ada yg lain, lebih baik darinya
oleh itu, yakinlah kita,
Salam yg lebih utama
sape nyanyi tah..huhu…owh..dah lame saya x update blog, ade jer criter nak update..well basically it’s all about me la kan..tp, since x de mood dah nak buat blog..baik tutup jer blog ni kan..hahha..x nak lah..saya x nak tutup..penat aku dah hias cantik2 teratak usang ni..nak buang..cheh..byk kenangan aku simpan kat blog ni..
x de mood sbb dah nak balik kot..yeay..lagi 6 hari nak balik..ehehe..x sabarnya raye..ape yg syok nyer raye ni..uish..raya lah paling best..sbb biler balik raye, sumer org ade n kumpul sama2..chit chat..kalau sibuk cmner pon, org mesti akan berusaha balik raye..
adakah sbb duit raye…ermm, kalo saya kecik2 dulu, mungkin la..eheh..tp skrg saye rase more to family gathering…tp biler dah besar ni, bertmbh penat, cos basically, i have to do all the house chores, not only at home, but at my kampung..pergh..cape’ deh…saya lah Cinderella modern ittew..eheh..perasan…seriyes..kadang2 smpi dmam2, sbb penat sgt..maklum lah, saya kan Manusia Lemah..tp saya x kan menggunakan alasan tu untuk jadik malas dan tau makan jer..teringt raye tahun lepas, baru jer sehari ada kat kampung n kemas2 rumah, demam..terus kiok..huhu..pastu, dah la pose..x kan nak bukak pose, selagi boleh thn, saya tahan je la..pastu..tetiba, nenek saya tanya dgn muka penuh berharap “Nor, dah baik?”..saya pon mengangguk lemah..sbb sbnrnyer belum baik sgt..uhuhu..maka jawapan nenek saya seterusnya ”Ok lah, pergi pasang langsir kat depan tu..”..haha..saya gelak jer..cheh nenek aku ni..ingt nak bersimpati..sape kate cucu kesayangan x buat kerja..aku je yg kena buat sumer kerja tu..tp, sronoklah..sbb basically, eventhough my cousin(nana) and i who got to do all the house chores, but it was fun, sbb rase cam manager rumah..haha..x pon sbnrnyer..ko lah manager..ko lah kuli..tp, sikit sbyk, dgn saya tolong nenek saya lah, saya dpt blajar buat byk benda..masak, jahit langsir, buat dodol, ketupat, lontong, lemang, rendang…and lots more..sbb nenek sy ada byk anak lelaki, tp biler smpi cucu, lebih byk cucu perempuan..eheh..so, mgkn sbb tu kot, tenaga kerja siket..but i really love to do them all..eventhough byk kerja, tp sy x pernah rase bosan biler balik kampung..
kalo dulu, mase saya kecik2 duduk kampung lagi best, ehehe..lagi nak dekat buka, lagi mandi sungai..cheh..makruh babe..silap2 boleh telan air tu..x pe aku kecik lagi..dan bile malam, pergi tarawih..dulu saya slalu marah, sape suka balik tarawih lebih awal, biler dah besar sket baru tau..oowh..solat witir hanya sekali pada satu malam, dan diorg yg kluar tu slalu solat malam..cheh.sia2 je su’udzon..hehe..tu lah, kena sentiasa husnudzon…..watever la..
dan dulu, saya suka main mercun, sy pernah melecur kena bunga api cousin saya, sbb mase tu asap byk giler..pastu x nampak, maka tercap lah bunga api tu kat lengan saya laksana lembu cap Amerika..adess..sakit giler..huhu..
dan malam sebelum raye, kena gosok baju raye..huargh..time ni antri panjang giler..dah la setiap sorg style gosok baju lemah lembut..adeh..aku slalu express jer…haha..gosok lama2 pon cenggitu jugakk, buat bazir letrik jer..huehuhe..dasar pemalas..pastu, kena susun kuih raye..uishh…nih paling best..sbb, aku lah perasmi tetap kuih2 raye tersebut..sbb aku yg slalu susun..uhuhu..dan dlm byk2 kuih raye tu aku suka biskut rangup cornflakes..senang giler nak buat..sbb x yah pakai oven..lagi senang dr buat kek batik..ahaha..nak buat lagi la..
owh yer, kalo dulu aku suke design sendirik baju raye..tah ape2 tah fesyen yg aku reka zaman dahulu kala..huhu..skrg, sumer baju kurung jer..senang..x yah pikir2..sbb lagi pon, sy selalu x berkesempatan nak pilih baju raye sbb duduk asrama and x de mase lah pokoknye..kadang2 mak saya yg pilih kan kain, hantar kedai..siap..cantik x cantik lain kira..janji ade..kasut raye plak, dulu tiap2 tahun beli la..skrg ni. malas..jgn membazir…arghh.adekah kata2 itu yg ku taip saat ini..arh..spt tidak percaya..
owh tu dulu2..skrg, saya hanya lebih suka menikmati ape adenye di hari raye..sedang blajar untuk berjimat cermat, demi masa depan pada tanggal 090909..ehehe..
uish..dah la..x de 2 mood pon panjang pulak entry ni
___________________________________________________________________
Kelebihan selawat cont.
6)Amalkan bace selawat 1000x sehari, iallah dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu
7)Sesiapa yg mengamalkan selawat 11 x, dengan izin Allah akan lebih dihormati dan diharhai org lain
8)Menurut Sayyid ahmad Dahlan, sesiapa yg berselawat walau sekali pada malam jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yg dihadapi para Nabi
9)Sesiapa yg berselawat 41 kali setiap hari, IAllah dihindarkan dari sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dlm dirinya
10)Sesiapa yg mengamalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, iAllah akan beroleh kebhgiaan dunia dan akhirat.