Archive for December, 2007

Rambles

with words we can conquer the world

wahh..hari ni dah 29 hb disember..penghujung tahun..almost..well for me x pernah kisah plak itu adalh hujung tahun apa tidak, janji matlamat tercapai.x perlu nak tunggu akhir tahun baru nak buat azam baru..everyday pon should ade azam baru..azam nak jadik lebih baik of course..ok watever..bercakap tentang bulan, saya x mo cerita Tentang Bulan, tp saya nak citer pasal cmaner saya eja nama2 bulan yg 12 ittew..eheh..kat sini, agak berbeza ngan cara kite (Malaysia)eja nama bulan e.g Mac is Maret. so after been for about 3 anf a half years kat sini, saya pon kadang2 jadik konpius bile balik mesia nak eja bulan camaner(eh paham x ni..aku x reti susun ayat la)..btw, read the conversation below wif ma fren

Fren: Doyot, Awak tau x kite td terlupe mcmane nak eja Mac..haha..kiter lupe Maret dlm bhs Malaysia ape ek..pastu kiter cek balik buku report tahun lepas..owh Mac rupenye..

Doyot:haha..samalah aku, aku x reti eja Disember..kalo tulis balik bahase Melayu mesti aku tulis Desember..hahaha..

Seriously..klakar kan..dulu before masuk sini, i seriously promised to myself that i won’t get carried away by neither the languages nor the daily life..eheh..guess i was wrong of it..

ok close case..malas nak citer panjang2 pasal benda bulan2 ni..
—————————————————————————————–
so today, i went for aerobic after put on a lot of weight..hehe..by nay mean a lot..kinda terkejut..tak suke.. tak suke.. tak suke..tu lah raye x ingt dunia..non stop eating giler la..hahaha..watever it is. i have to lose weight sbb takut baju x muat, sluar x muat.huhu..nnt kena beli baru..byk duit ko..jadi langkah mudah adalh dengan menurunkan berat badan..jgn terlalu drastik sbb anda adalah bakal doktor..doktor kena comel dan sentiasa nampak cergas..as i always say to Denny (kucing K.Am)..kembang dan aktif..hehe.x nak nampak sakit..just enuff to be in a pink of health..tp saya nak citer pasal satu coklat yg sedap ni..saya xkire..saya nak citer jugak..ia adalah coklat Daim..saya x tau apa sebab nama die Daim..x mungkin dr Tun Daim Zainuddin maupon dari Amir Daim.hehe.ape2 pon ia adalah coklat Malaysia paling enak pernah saya jumpe..walopon org kate ia adalah biase jje.tp bagi saya ia adalah luar biasa.Alhamdulillah..saya start suke makan coklat Daim dari along aka K.naim yg belikan..seriyes..start dari situ, i’ve been craving on this sweet poison like crazy..tp x leh beli slalu..nnt muak..sbb ia amat sedap..jd patut makan sekali sekala sahaja..mahal pon..ade la dekat 20 ringgit..or more..20 ringgit kalo x de tax..coklat Daim mmg amat enak dimakan begitu sahaja..sbb ia adalh coklat..jd mmg patut dimakan begitu sahaja..kalo anda lebih kreatif mcm shaye..anda boleh masukkan coklat Daim ni kat dlm coffee untuk membuatkan ia rase bercaramel..sedap..hahah..x tipu..pergi la beli..lepas tu bagi saya dlm 10 biji pon jadiklah..nak dijadikan criter sedapnyer coklat ni, beberapa bulan lepas waktu family saya ke Langkawi, saya titipkan kepada mereka coklat Daim ni, sbb kat sane x de tax..jadi ia amat murah..kemudian apabila saya pulang untuk claim coklat ittew..ia telah x de..knape x de..sbb adik2 saya dah ngap sumer Daim2 tersebut..huhu..pada asalnya mereka x sampai hati nak makan..kemudian one of them bukak la beg Daim tu sbb nak rase..knon2..aku tau diorg dengki..hahaha..kemudian..adik2 sy yg lain marah, oi..sape bukak ni..ni untuk kak nor(referred to me) la..haha..last2 org yg marah tu pon makan jugak..huhu..x pe..halalan toyyiba..saya claim kat bapak saya coklat tu bile saya balik..seriyes..boleh bergaduh sbb coklat daim..huhuhu..sekian criter pasal coklat..

saya dah lapa..nak gi makan roti..taukah anada satu fakta yg menarik bahawa krokedail menangis sbb lapar..x caya..percaya lah..saya x tipu..

penat

with words we can conquer the world

penat x hilang lg..penat sangat sangat..tp best.dgr raye kat sini pon best.eheh.pape pon same je kalo kite celebrate dgn org yg kite sayang.balik raya haji rase kejap plak.seriyes.huhu.tp Alhamdulillah dpt balik dengan selamat.terlepas jua rindu dkt adik2 saya yg comel dan nakal. baby Alia pon dah pandai ckp siket2.hehe.balik hari tu x boleh ckp lagi, skrg dah boleh ckp..haha.siap boleh nyanyi2 lagi.nyanyi lagu indon lak tu..adess..dah bibik Indon.huhu.

Hari ni mcm2 nak buat.seriyes.tp sgt penat dan sedang cube menepikan rase penat, sbb it is time to study dude.kat rumah study siket je.huhu.byk plak Agenda family.tp terhibur.oh ye.blog yg sedang transform rupe ni bukan saya yg buat melainkan adik saya Anas jua yg melakukannya, sbb saya amat malas nak re-design the template.huhu.jd saya biar je dia yg lakukannya.Besar jugak perubahan die buat, dr Memoirs of doyot jd Amatullah..huhu.Islamic plak terase blog keji ni.eheh.mungkin dah x patut tulis entry2 yg bercampur baur kekejian dan intelek.watever la.i’ll just write watever comes from my mind.coz in the next few years, i’ll grow up and forget all the memories i have here.so at least wif this so called online diaries will keep the memory i have here.
ok lah.penat.ingt nak tgk Ayat-Ayat Cinta hari ni.eheh.ade lagi x ek kat Studio 21.hopefully ade.


ni baby Alia.dah boleh tunjuk ‘peace’ hehehe..cam muke saya x?

Raya..yeay..

with words we can conquer the world


Pixel Code Graphics

Selamat hari raya semua. Moga Allah menerima setiap pengorbanan yg kita lakukan.Amin.
Maaf Zahir batin juga. Semoga Allah ttp merapatkan ukhwah kite abadan abada.

Miracle of Eid al-Adha

with words we can conquer the world

Alhamdulillah, di kala ini, walopon mata ngantuk gile tapir, tp saya rase lega setelah selamat sampai dirumah.Erm, hari ni terasa mata mcm nak qadha’ tido yg x lena sejak semalam x lena tidor memikirkn sempat ke tak nak amik bas ke johor, memandangkan Airasia where everyone can fly, akan ade kebarangkalian Delay..huhu.alhamdulillah ok je perjalanan hari ni. Dan berkaitan perjalanan hari ni, ade pengajaran yg buat saya terkedu ntah untuk beberapa ketika..

ok bermula dengan perjalanan pagi dr Yogyakarta menuju ke Solo Airport yg mengambil masa sejam stgh.Saya bertolak kira2 jam 5.00 pagi.eheh.awal kan..mmg pon..dengan x de org kat situ. Dan ye i was resah tersangat at that moment sbb memikirkan sempat ke x nk smpi kat Bas Stesyen pudu hari ni..uhuh.saya sepatutnya naik bas jam 3.00 ptg dgn adik saya.ok, Alhamdulillah flight x delay. which was yeay, saya bersyukur sangat. Dalam Flight saya masih ttp risau juga sbb biasanya flight amik masa 2 jam 30 minit ke KL. Dan bagi menghilangkan keresahan yg x kunjung sudah tu, saya berselawat sebyk2nye. Seriyes sbb saya amat takut x sempat. Dan Miracle pertama bagi saya untuk Journey itu, Flight touchdown awal, alhamdulillah, selalunya 2 jam stgh, tp kali ni 2 jam lebih 10 minit kot..yeye..seriyes bersyukur sgt, saya dpt amik Baggage awal and dpt masuk bas yg awal untuk smpi ke KL sentral dlm jam 2.

Dah sampai kat LCCT airport untuk ambil bagasi, mmg dugaan gila jugak sebenarnye, sbb masa check in kat Slo td, sama2, tp beg saya paling last. Dan saya masih ttp berselawat dan terus berselawat.sbb saya masih x sampai2 ke Pudu Raya yg nun jauh di sana..huhu..bercadang jumpe Milo dulu untuk beri Buku Ketika Cinta bertasbih ke-2. Jam di dinding LCCT dah menunjukkan 12.45, dan saya baru nak dpt beg mase tu.hhuhu. padahal next bus ke kl sentral ialah jam 12.45, dan perjalanan amik masa 1 jam 15 minit kalo x jam la.huhu. tah mcamner, naseb baik bas tu ade, and eheh, jam dlm bas tu lebih lmbt siket dr jam asal, so saya sempat dengan sgt naik bas tu, kalo x saya terpakse tunggu lagi setengah kam untuk ke KL sentral and mmg sudah pasti x sempat nak amik LRT and STAR ke Pudu Raya. Dan bagi saya itu lah miracle ke2 buat saya.

Alhamdulillah, dah dpt bas.lega dengan amat sangat.tp belum jugak lega, sbb takut jalan jam, memandangkan waktu tu ialah lunch hour, jadi mmg byk pekerja kluar makan n baru nak balik opis.uhuhu..terus jugak berselawat.Alhamdulillah, smpi tepat yg dijangka..dan bagi saya itu miracle ke-3. sbb selain awal dari yg dijangka iaitu sebelum jam 2, jalan agak smooth la.x jam sgt.

Di.KL sentral plak, jumpe Milo. dan part ni dugaan siket je la, sbb Milo tah cmaner terhilangkan duit buku ittew, and tgh carik kasut yg hilang kot mase tu kat surau KL sentral..huhu..ntah saya pon brape pasti, tp yg pasti beliau sedikit je lmbt dari asal.tp masih ok.agak terburu2 meninggalkan Milo..Sorry dengan amat sgt Milo.Saya inRush yg sangt.Kemudian saya naik LRT ke Masjid JAmik untuk tukar ke STAR LRT. dengan penuh terus terang saya ckp, saya amat blurr nak naik STAR sbb mmg x biasa. Ntah la dari mana muncul seorg permpuan ni, dr LRT td nak naik lif ngan saya, dr situ ade bibit perkenalan plak.jgn suruh saya tanye nama die, sbb saya x tanye nama dier,haha.sbb die out of sudden tanya, erm, nak gi Pudu raya ke?Naik transnasional ke? Jam 3 jugak? Dan saya hanya jawab ya ya dan ya,x terpikir pon cmaner la pompuan ni leh tau aku nak gi mana. Dan mukanya nampak mcm ramah.eheh,nampak baik maksud saya.So die pon skali jalan ngan saya, sbb die kate die pon nak gi Johor jugak naik Transnasional. Die yg tunjukkan jalan cmaner nak naik STAR sumer la..alhamdulillah, lega2 sgt sbb ade org nk tunjuk kan jalan.

Dan setelah sampai kat Plaza Rakyat, tgk2 pompuan tu dah hilang mane tah, saya dah la tgh kelam kabut nak carik bas saya, saya pon tinggalkan je la die, sbb ingtkan die beli air ke hape. and then dlm bas saya tgk die x de pon.seriyes.saya dengan amat yakin die akan naik dengan saya.saya carik2 dlm bas, mane pompuan ni.sekali org bas kira2 dah ckp org, so die jalan je.huhu. Dan saya terbersik dlm hati, mungkin petunjuk dr Allah kot.huhu..Alhamdulillah and then dah, baru saya berasa lega betol2. sbb dpt naik bas dengan punctual, sbb trans amat punctual, kalo lmbt mmg die tinggalkan je.huhu..Dan adik saya plak yg x punctual.grr..geram amat saya. bas tu dah nak jalan baru die sampai.Alhamdulillah, berkat selawat juga barangkali.

ok lah adik2 saya sume dah bising saya guna kompiter ni lama sgt.sekian.

p/s: selawat la sebyk2 nye. byk fadhilat selawat ni.iAllah membantu dunia akhirat.=)

don’t waste my time you fish.

with words we can conquer the world

Saya amat marah hari ni, sbb rase mase saya dibazirkan begitu sahaja, ianya amat tidak enak seperti Roti Gardenia yg enak dimakan begitu sahaja. Ini adalah kerana masa tidak boleh dimakan..uhuhu..maaf saya amat bengang sehingga saya merepek tahap gaban.Biscop Gaban pon mungkin tidak gaban sperti saya. Hari ini Inter telah membuat sekali lagi mistake..diulangi SEKALI lagi mistake yg unforgivable dengan tibe2 membuat perubahan yg drastik dlm jadual. Kalo ikot jadual, spatutnye PK(clinical pathology) telah diubah menjadi setelah cuti, tp ternyata PK kata keInter x bisa,maka dibuatlah hari ni. Tp bukan PK yg menjd masalh, yg menjadi masalah pihak laboratorium dah kasik tau Inter jadual berubah, n die dah bagi tau lama dah. Baru hari ni Pihak Inter mendapati mereka terlupe nak tampal perubahan ittew. and kitorg hanya tahu 2 jam sblm lab bermula..seriyes gelabah gile. dah la byk.ade pre-test plak tu…cmner nak bace 20 lebih muka surat n nak hafal dlm mase 2 jam..mereka sungguh hilang akal..x dapat dimaafkan keterlupaan mereka ittew..grrr..nak buat mcmaner..terpakselah ikot mcm kamben nak kena sembelih..[raya korban mode]..sungguh x patut..Lain kali kalo anda rase ade ahli keluarga anda yg terase nak amik medic kat sini..saya kate lupe kan je la..menyampah siot..Sistem paling merepek..

Dah la hari ni saya dibazirkan masa menunggu dosen2 (lecturer) yg x kunjung tiba selama hampir 2 jam..The inter suppose to tell us la, lecturer x leh dtg.ini aku dah pnat2 tunggu..last2 skali x de kabar berita x de lecture plak..bengang amat.dah la smlm x leh tido..jd tido aku hari ni amat x cukup yg bisa membuatkan aku cranky. I hate u fish Inter. u ruin my medic life that is suppose to be happy and full of excitement..

SBPkah..who cares!!??

Td me watched basketball game inter against Indonesian 04..ntah x tau nama team ape..tp menci bukan inter, tp mereka..ntah..meloba..huhu..lame x gune perkataan ni..mmg Mr loba-loba..Td mase borak2 ngan bebudak ni, tetibe rase mcm aku bukan budak koleq ops kolej plak or to be exact SBP..uhuhu..sbb nye, meh dengar, mane bleh dengar la, meh bace dialog di bawah:

Case 1:

Budak STF: Ey, x main la budak Gadot..pls deh
Me:(dlm hati) Budak Gadot, sapekah budak Gadot ittew.mcm pernah dengar je perkataan ni.kat mane aku dengar ek.
Non-SBP: huh, budak Gadot tu ape?
Budak STF:owh, budak Gadot tu budak S**R dulu, kan S**R pindah skolah..
Me:(dlm hati bermonolog)owh ha’ah la.siot la aku ni, cmner bley lupe, padahal dulu slalu gile kutuk diorg..seriyes.hampas.haha

Case 2:

Jr TKC saye: Main la basket kak Dayah.
Me:uhuhu..x reti..(padahal malas)
Jr TKC saye: ala, orang pon x reti jugak, tp main je.dulu org main hoki.
Me:hahaha..(dlm hati:aku pon, tp aku berenti sbb x suke practice die yg horror gile tu)
Jr TKC saye: org pon x kuat lari. Dulu Standard Taking slalu dapat kosong.
Me:huh, standard taking tu ape..(mcm haram aku x ingt.Ya Ampun)
Jr TKC saye: K.dayah, standard taking waktu sPorts Day la (dlm hati die la aku rase:awat la senior aku ni loqlaq.dah skolah dok lima taun kat situ pon bleh lupa)
Me:haha..cmner aku leh lupe ni

Haha..huhu..x tau la awat aku jadik lagu ni, padahal baru tinggalkan skolah 5 taun dulu. Doyot pergi masuk balik Form 1. itu pon lembab.(sila bace dengan nada senior marah junior).haha..huhu..really need to brush up my memory about all kolej stuff..huhu..Girls, terbitkan buku sejarah life kat kolej plisz..eheh..tenkiu

Tidak dibebani seseorg melainkan dengan kesanggupannya

Hari ni saya demam, actually it started with having sore throat, and then flu, and then combined to make fever..uhuhu.now having a lil bit of cough. nowadays in Yogya quite raining season, but actually i thought the season was over since a about 2 weeks ago there is no rain drop and only the sun keep shining brightly, and night get even hotter. The hujan macam coklat eh biskut..sori, kejap ade, kejap x de, unlike 3 years ago when i was in pre-med, when it comes to raining season, by nay mean it is raining season, the rain keep pouring for about a month, and i’ve got to buy umbrellas quite a few times due to the windy and heavy rain that broke my umbrella..really. Ye lah dulu x de motor.uhuhu..so i’ve to use payung instead of raining coat. The slippers and shoes never dry. My clothes at the laundry shop also took a long time to dry, and it was very cold, that makes me curled up in my blanket during study..eheh..not malas la..sejuuuukk..

ok so back to my fever. I ate a flu pill, and it makes my sleepy, and then woosh, i was on bed under coercion .eheh..yeah right.ahaha..makes me wanna laugh, I’m so easily take a pill to relief my flu when i’ve one.seriously, i can’t stand myself of having running nose, and the itchiness of the nose when it wants to sneeze.unlike when i was about 2-3 years old where i was forced to take medicine. My uncle and my aunt (since i lived with them) had to hold my hands and my feet, because i will meronta-ronta gile gile punye sbb x nak makan ubat..eheh.Me just laughed when they told me the story..seb baik ade mak sedara and pak sedara yg penyayang mcm diorg. But iwas so clever a lil bit at that time. Eheh, bile diorg dah x pegang tgn ingt i dah telan the ubat, i just spit the medicine..eheh..nakal ek.what to do.kids will be kids. And they can’t believe i took medicine sbb ye lah, susah makan ubat, how on earth are u going to influence ur patient to take up the medicine.owh..speaking of influencing the patient, i have a story of that too..wait ya.

When i was in primary school, i was active in involving myself in watever camping and motivation held by my school. And each time i joined those stuff i will get fever..eheh..lembik siot..serious..mesti demam.asal ade je kem motivasi, mesti me demam. but i did involve with all the activities except for certain activity where my temperature was very high. huhu..sedey jugak la, bile x dpt involve in those activities.tp, saya tetap gagahkan diri sbb saya suke. Kesian my cekgu yg kena rawat me.thanks a lot teacher..jasamu dikenang.

Lepas tu naik sekolah menengah, saya agak jarang demam la, selalunye once a year baru demam, menyebabkan saya jarang ke sick bay yg penuh nyamuk liar tu. Dengan makcik yg suke membebel, kalo aku demam pon, aku sedaya upaya malas nak gi sick bay. kalo dah terlalu panas, like above 40 degrees celcius baru la gi klinik. Ingt nak gi klinik senang ke. My school is very damn strict, undoubtedly the makcik sick bay also was very strict. Kalo demam, tulis nama kat buku, dah dpt rawatan ape, and then have to find the warden on duty that day. Kalo miss Vicky, jgn harap la aku nak amik sign die..The most strict warden ever. Even her apprentice pon mcm die jugak. Strict.huhu..warden strict satu hal. by the time nak jumpe die, aku rase demam aku pon terkejut terus baik..uhuhu..but the worst fever ever when i was in Form 5, i got Chicken pox. gatal gile..terus balik rumah. tu pon amik leave for about 1 week je, sbb ade peperiksaan Percubaan ape tah.can’t remember. Tp zaman kat skolah ni best sbb ramai kawan jage..eheh..tenkiu my fren.Seriously appreciate it.

Dah besar siket, dah sgt jarang demam.ye la immune development dah stable. tp since i have allergy to nickel and have eczema, my immune system kinda suppressed. so sedikit senang la untuk virus2 menyerang.uhuhu. damn u virus. Dah boleh thn la kalo demam sesiket. no more drugs taken unless it is necessary like very high fever or else i just let the heat cool by itself. one of the body process to fight against the invader.

Owh ya, back to influencing the patient. when i had to do my thesis concerning eye problem, at the village, i had to check their eye’s condition and asked whether they wanted to do the surgery or not if they have Pterygium. And then there was this one patient asked me “Kalo angkat ketumbuhan itu, sakit nga’ mbak?” for god sake, nak je aku jawab with a brusque tone..mesti lah sakit.ape la. Instead i answered like this, “Ga’sakit kok.paling, sedikit lah sakitnya. soalnya kan ada anesthesi” (bace:x lah sakit, sakit siket la, sbb ade anesthesi.) Eheh..ye la, nak baik, kena la tahan sakit siket.betol x..

ok lah..cam dah byk pulak membebel. Nak pergi bace KEtika Cinta bertasbih 2..Org yg jual buku ckp, the ending kinda predictable.uhuhu..x bersemngat dah aku nak bace.