Archive for January, 2008

Riang Ria Alam Sekolah

with words we can conquer the world

Sekolah, kalo saya sebut perkataan ini bermakna saya maksudkan ialah Kuliah saya di Sekolah perubatan Universitas Gadjah MAda.Erm, sila jgn tanya knape saya membahasakan skolah dan tidak kuliah..ermm..yg pasti saya dah biasa ckp pergi sekolah dan tidak pergi kuliah..hehe..Jadi permulaan sekolah pada tahun ini amat tidak menggembirakan OK!..noktah..Pada Semester kali ni saya akan belajar Endocrine and Metabolism, Reproductive Health, Dan NEurology..HeLP..HeLP..saya perlukan bantuan..huhu..mampukah saya bertahan..tapi tidak mengapa, sbb saya ada byk rakan2 sebaya yg boleh membantu saya meneruskan alam persekolahan dengan riang gembira..hari ni ade 2 lectures..semalam plak kansel..ermm..depa dah buat perangai dah..kansel sana kansel sini..benci ok..it really ruin my schedule..ewahh…bizi la kenkonon..mmg pon..sape kate x bizi..saya ada thesis nak disiapkan..dan target kami nak siapkan dlm masa 2 minggu proposal dan segala mcm..sbb data dah dapt…tinggal nak summarize..iAllah…moga Allah memudahkan pekerjaan kita ya teman2..sipp..hehe

Pada Hari Jumaat ni akan ada lunch perpisahan bersama SPU (Syiar Pelayanan Ummah) dari KaLAM, sbb kami akan mengundurkan diri bagi memberi laluan untuk adik2 batch bawah meneruskan perjuangan..sedih juga sebenarnya..sebab di sini saya dapat belajar banyak benda baru dan iAllah takkan dilupakan..moga Allah menetapkan kita semua dalam ketetapan yg baik..Tak puas rasanya join aktiviti KaLAM ni..huhu..saya suka management mereka..teratur..mmg really organized..walaupon mesyuarat nya yg kadang2 buat saya bosan..tp saya dapati, mmg musyawarah mereka memainkan peranan dan mmg bergerak..Alhamdulillah..setakat ni hampir 90% aktivit yg dirancangkan dapat dijalan kan..dan buat pertama kalinya kami anak2 Internasional ambil bhgn jadi AJK KALAm..terima kasih sbb beri kami peluang..hehehe..

OSCE..ermm..OSCE..ape yg saya nak luahkan ttg OSCE ini ialah saya dengan berjayanya fail 2 session iaitu Minor Surgery and Encountered Simulated PAtient…gRR..x puas hati..tapi nak buat mcmaner…Luck sometimes do play their part..x pe2..lepas ni iAllah dapat belaja lebih byk ok..
Dan mungkin untuk menghilangkan tension, batch kami mungkin akan pergi berkelah di Pantai yg Indah, dan bermain paintball..hehe..can’t wait..walpon pengalaman bermain Pantai tahun lepas tidak dpt dilupakan, tp tidak mengapa, kita cube ciptakan kenangna indah bersama teman2..huhuwalaupon aku cam trauma dengan pantai, akan ku usahakan juga diri ini untuk riang gembira di sana..

ok lah nak smbg blaja ok..hehe..

Advertisements

Jogja is Hot..

with words we can conquer the world

Salam, I’m now back In jOgja again..*sigh..erm, i suppose to post this entry a few days ago, but due to the Internet error, it was post poned to today..ok. I hate the process of packing my stuff to get back to Jogja again. It really reminds me of my boarding scool, where i have to go back to school after overnight outing for couple of days, and then have to face the evilness of the school’s rules and stuff..the feeling is just exactly the same, but this time, i’ve grown up to young adult, so i kinda feel a lil bit ease this time, for i don’t have to abide the rules or in other words, no rule at all. saya akan berasa sedih tgk muka mak n ayah sy sbb saya selalu tertanya2 ada kesempatan lagi tak nak jumpa mak n ayah lepas ni..kalo tgk muka adik2 saya, saya akan terfikir, agaknye lepas ni diorg dah tinggi mane ek..sempat tak nak tgk diorg buat homework sama, with me helping them atau lepas ni dah masuk Asrama, so won’t need my help anymore..tapi ape2 pon,saya sentiasa berdoa mereka memperoleh yg terbaik..amin…hehehe..Saya terharu sbb balik kali ni, saya di hantar oleh Milo yg shomell ke LCCT..thanks Milo, jasamu dikenang.hehe.Sila la dtg Jogja..saya sambut dengan tangan terbuka.seriously. Penerbangan saya jam 4.10 ptg, jadi, sy dan Milo bertolak sedikit awal memandangkan hari itu adalah hari Ahad, jadi masalah kesesakan lalu lintas patut di elakkan, Kami tidak menggunakan MRR2, sbb mmg jam..ewah..mcm pelapor berita je aku ni..hahaha..so, perjalanan ambil mase sekitar 1 jam stgh, ade sedikit kesesakan, sbb ade accident, arah menuju K.L..huhu..kereta banyak, tp rase nye lebih byk yg “watch nGo” je.haha..ye la, tgk sape accident, pastu dah..buat jam je..ape kate ‘ringan kan tangan, hulurkan bantuan’..hehe..ewah..mcm aku gi tolong je..hehehe..tapi pape pon it was a good journey though..sepanjang jalan borak..haha..

Sampai di LCCT lebih kurang jam 2.30 ptg, saya terus check in, and Solat zuhur n Asar.Tak ramai yg pulang kali ni,mgkn sbb ramai yg sudah pulang sebulan yg lepas.dan ramai juga yg menghabiskan masa cuti tour Indonesia..ade yg ke Bali, Surabaya, Bandung..hehe..sila jgn tanye saya dah ke mana je..rasanye bapak saya pon dah hbs tour Indonesia dah berbanding saya..hehe..ok2..kalo ade duit boleh la gi..ehehe.allowance dah naik, kalo ade rezeki boleh la gi jenjalan..kalo x de sila lupakan je la..Semasa di LCCT jumpe family Swarna. Family Kukhan x jumpa pula..hehehe..=).Family Swarna pon tanye sy sambil tunjuk ke arah Milo “Is this ur sister?” Saya jawab “No she’s my fren. We just look alike.” hahaha..Milo kan shomeyll jugak mcm saya, jgn hairan la kalo ade org kate kami adik beradik. Kemudian tiba pula detik perpisahan, sbb saya mmg kena msuk dah..huhu..sob2 sedey tau..saya hanya mampu nanges dlm hati..x mo tunjuk, sbb saya kalo nanges mmg x leh berenti..huhu nnt cair la make-up I

Sampai2 je jumpe Kepam, Totin, Isa, NK, Aziz, and ramai jugak lagi..Dan saya terus mencipta semangat baru untuk terus berjuang menjadi doktor yg baik Fid Dunia wal Akhirah..wink..doa kan saya ya.

Kemudian sampai di Airport Solo Jam 6 ptg. saya mmg sudah tempah teksi awal2 yg berharga 140 rb je, jadi setelah kongsi 3 orang yaitu Kepam n Totin, so jadik lebih murah..oh yeah..penjimatan harus dilakukan.jika tidak membawa padah. xkan saya nak naik teksi 200 ribu kat airport tu..dah la mahal, 1 drop je lak tu. Kalo ngan Pak Supri boleh drop byk2 tempat2..siap Pak Supri boleh tanya lagi, nak makan dulu ke?nnt die tunggu..haha..x yah la pak Supri..Malas ah.baik balik tido je..Dalam perjalanan solat di Masjid Aisyiyah.Masjid ni cam x de org..tidak dapat dipastikan knapa..sbb rata2 masjid di sini sentiasa penuh..x mcm kat Malaysia kalo ade special event je baru penuh ..huhu. Sampai di rumah saya skitar jam 8 mlm..Sunyi je Rumah, rupa2 nye Junior saya semua dah balik ke Malaysia kecuali Keri, yg amat sukakan Jogja..hehehe..ermm, dlm 2 minggu jugak la rumah saya akan cuti..cepat la balik ye adik2..hehe..

Dan pada hari Ahad ittew jugak, saya mendapat berita bahawa Pak Suharto, bekas Presiden Indonesia yg ke2 meninggal setelah dilaporkan ade multiorgan failure, setelah di rawat sekitar 22 hari di Hospital Jakarta. Innalillah. Semoga Rohnya ditempatkan di kalangan2 org beriman. Dan Indonesia akan berkabung 7 hari bagi mengingati peristiwa ini..Pak Suharto di kuburkan berhampiran kubur2 sanak saudaranya yg lain di Solo,Jawa Tengah..

Dan kembali do Jogja kali ni, di sambut dengan cuaca yg panas amat, berbanding seminggu lalu di mana hujan mencurah2..dan menyebabkan banjir..Perubahan cuaca yg drastik..okla..saya mcm byk dah taip..nak ergi rebus jagung yg sedap..bubye

doyot n Milo

with words we can conquer the world

hari ni saya teman Milo berjumpe encik ini. Dah mlas nak citer panjang2..close case..*wink*wink..nak sebenarnyer, tp takut kena rotan ngan Milo, pastu nnt kena sembur ngan encik ini. setelah ittew saya ke UIA..shopping lagi..guess what..saya dpt beli handbag idaman.kalo anda baca entry saya sebegini, jgn lah hairan knape saya sperti org x pernah shopping je..haha..saya amat jarang la shopping brg sebegini…saya beli kalau saya rase perlu and ada duit lebih je..ermmm..berlebih ke duit kali ni..ermm…haha..Tuhan je yg tau sistem perakaunan saya macamaner..tp pape pon, best sbb dpt bersama Milo yg shumill, kami sama saiz je..ehehe..dr skolah smpi skrg cam x berubah..byk betol kenangan ngan Milo..rase terimbau kenangan di kolej.heheh..byk betol cerita berkongsi ngan Milo..saya sayang Milo..mmuahh..ok dah..knape rase update semenjak akhir2 ni lemau je..huhu..mungkin saya dah bertambah lemau untuk balik ke Jogja semula..huhu..Lemau…=(

shopping..shopping

with words we can conquer the world

shopping ittew pnat..sape kate x pnat mmg stamina die tinggi gile la..huhu..adoii..hari ni saya shopping di 2 tempat biase, mid valley n klcc..huarghh..amat pnat..ape tah beli..sale lagi..sale lagi..luv m’sia always.. m’sia has loads of sale..haha..Malaysia Boleh..lame pula rase x gi klcc n midvalley walaupon saya slalu balik..tp saya amat jarang gi jalan2 ke tmpt2 ni..byk menghabiskan masa bersama aktiviti keluarga la kot..brape tah hbs duit..tp x risau..sbb sume adelah brg yg perlu..plus i’m not going for shopping for several months ahead..yeah right..i’m not that kinda shopping girl i guess..hehe..at least not really..ok la..not much updates lately..malas amat..hari ahad dah balik..esok jumpe teman Milo jumpe kawan die yg merupakan kawan saya jua.siapakah yg saya maksudkan..tungguuuuuu..haha..*tersenyum sendirian*.gelak guling guling jatuh kerusi masuk bawah meja

my best buy for today are 2 great chick lit books..i guess i love chick lit books rather than young adult story or mystery..in addition to that, i am a slow reader..and read for fun..

hari ni ade crite trek selebriti..Jimmy shanley ngan farish..i know nothing ’bout Farish..seriously..haha..tp sbb Jimmy shanley yg buat, so amat best pula..hehe..keep it up Jimmy..dulu kan mati2 saya ingt Jimmy ni Indian..hehe..ye la, muke cam arab2 indian..nama plak x de Melayu langsung..huhu..tp pape pon Jimmy best..ok2..ini entry yg plg poyo sbb saya membanggakan artis pula..tp ape ape pon yezzaa…hehhe..

my lil Mimi

with words we can conquer the world

hari ni saya ade karangan yg bertajuk “Saya seekor kuceng”..dgrkan ye cekgu2 sekalian..hehe

Nama saya Mimi. saya seekor kucing yg keji. Pada mulenye, saya x bertuan..tapi disebabkan, tuan saya skrg ini iaitu Master Doyot tlah mengambil saya dan menamakan saya Mimi, maka saya pon bertuan..Saya sering menjadi mangsa penderaan kanak2 yg lalu lalang di tempat saya menyorok..nampaknye, tempat itu sudah tidak tersorok lagi kerana mereka mampu mengganggu saya..Jadi, nak dijadikan cerita, Master Doyot yg shomeyll, telah mengambil saya dari tempat saya menyorok, dan menjadikan saya ‘pet kost’.. itulah perkataan yg saya dgr dari Master Doyot. selain Master Doyot yg menjadik tuan saya, saya juga mempunyai beberapa tuan lagi. Mereka adalh Sifu Pong,Sifu Aisya, dan Sifu Qiqi..Nama Mimi telah diberikan oleh Master Doyot, tapi Sifu Aisya nak jugak nama Aminah. Maka jadik la ,nama panjang saya Aminah dan Mimi adalah nama pendek saya..hahaha..eh silap kucing x leh gelak, maka ngiau ngiau ngiau…

Tentang pemakanan saya, usah diragui lagi. Memang berkhasiat dan bertenaga. Mereka tidak memberi biskut Tiger, ttp mereka bagi saya Susu Anlene..haha..mereka ini hilang akal ke ape. Tapi tidak mengapa, saya sayang mereka. Setiap pagi saya akan mengiau di garaj rumah untuk meminta makanan..Saya rasa, saya dah mula sayangkan mereka..tapi saya diletakkan di luar kerana mereka takut saya kencing n buang air besar berak sepah-sepah ade hati nak duduk dlm rumah . Master Doyot suka mendera saya dengan memandikan saya setiap kali dia nampak saya melepaskan hajat. saya amat tidak suka, jadi saya mencakar2 tangan Master Doyot..Tapi saya rasa ada satu sifat terpuji dari Master Doyot, iaitu beliau pembersih..*tepuk*tepuk..

Tapi pada suatu hari yang hening saat Master Doyot pergi sekolah dan Sifu2 yg lain tiada di rumah, saya telah diambil oleh Mbak Ronggeng sebelah rumah. Itulah yang dikatakan oleh konco konco kecil Mbak Aisyah…Owh begitu kah..Maka Master Doyot berasa sedih. Beliau memanggil saya, namun saya insan lemah tidak berdaya. Mereka besar, saya kecik je mcm Master Doyot. Namun, mungkin disebabkan mereka tiada susu Anlene untuk diberikan kepada sya, mereka pon melepaskan saya.Yeay, wild and free..Maka saya pon kembali kepada master Doyot dan Sifu2nya..

Sekian tamat riwayat kesan degil..haha..Mimi

home sweet home

with words we can conquer the world

Alhamdulillah..selamat smpi rumah tepat jam 12 mlm tadik..mmuahaha..amat penat ok..naik flight ptg amat memenatkan..huhu..habis exam..packing barang..(baru nak packing ke cik doy??wink) pastu tunggu kak shida..haha..kat sini cam pathetic siket..siket je la..naik ngan Pak Adi yg amat baik hati..kak shida pon kate die baik..tp mmg beliau baik..knape saya kate beliau baik, sbb beliau sgt sopan tutur kata..ewaahh..pandai pulak mengayat cik Doyot ni..nanti saya naik lagi la ngan Pak Adi..ok2..wo where were we..oh yeah..ermm..so dekat tmpt bebas Fiskal aka imigresen kat Indonesia td, ade mas ni tanye..berikut adalah perbualan kami:

Mas fiskal: erm, kuliah di mana?kedokteran?

Doy yg shomeyll: iya..di UGM?

Mas Fiskal: Knape org Malaysia itu suke panggil Indon..

Doy yg shomeyll: (sengih2)..ntah la aku tau, tp malas nak jawab

Mas Fiskal: Jangan ya..itu sangat merendahkan..

ok2…seriyesly, in my opinion, i don’t think we call them Indon to underestimate them, but it’s just the short form of Indonesia..erm, i think, they put it this way..like we call the Blacks, Negro or niggar..but it’s different..erm..don’t know..watever it is..i feel happy at the moment because i can sleep tight..eheh..oh ya..shen yew just told us, the OSCE result is out already..huhu..hope all of us get good marks..

Just now, me watched Drama Melayu Meniti senja..adoi..aku letih gile la tgk crite pathetic ni..seriyes..knape x buat cerita family yg not disoriented or pathetic..come on, make something new..create new story line..i’m not saying i’m a good criticizer..but i could differentiate Malay dramas into 3 categories:

a)cite Melayu yg penuh elit x ingt dunia..sume kaye pakai coat..tp ckp Melayu cam cakap omputih..

b)cite melayu sedey2..bohsan ok..pakwe tinggal makwe la..makwe tinggal pakwe la..pastu kejar2..seb baik x de adegan kejar mengejar nyanyi2 lagu, cam Bollywood

c)cite g-wang tahap kambing..grr..

kesimpulannye, aku mmg merungut..ye aku merungut..sbb aku bohsan ngan cite2 sebegini..haha..so what gitu lho..

ok..skrg dah pukul 2..aku nak tido..bubye..

Posto Posto

with words we can conquer the world

berita baik people..k.jim tlh mengesahkan kepada aku n Belle Nikon chan bahawa beliau akan dtg sambung blja balik kat sini untuk blok 16 iAllah.yeay..finally my wish come true..x sabaq nya nak tunggu k.jim dtg…seriyes..hidup terasa lebih ceria kembali..hehe..K.jim we miss u a lot..

ok..dan hari ni terasa seperti bertambah riang gembira..hehe..hari ni saya ada 2 penemuan penting..apekah ittew..

1) saya dengan un’sangka’ble nye menjumpai duit 50 rb rupiah kat dlm poket hp saya..haha..penemuan menarik disaat2 sengkek..

2) saya baru perasan saya ada cili kering 2 bungkos kat dlm container makanan saya..haha..saya gembira sbb saya boleh mkn nasik lemak idaman bersama teh tarik kaw kaw..haha..

ok2..saya cam berserabut siket otak 2-3 menjak ni..semalam lagi la..kawan saya en.Zam mintak tolong saya carikkan ukuran cage untuk lumbar..mati2 saya ingtkan yg beliau maksudkan itu adalah thoracic cage..huhu..ternyata amat salah..sbb ia adalah cage implan yg dipasang pada disc lumbar bagi mengembalikan aktivitas kecergasan yg terlampau..mmuahaha..saya yg blurr..x pe..sbb saya dapat blajar satu lagi benda baru dlm hidup…teruskan blajar..