Archive for February, 2008

Ketika cinta bertasbih

Warning:Entry ni tiada kaitan dengan Novel Ketika Cinta Bertasbih

Entah kenapa waktu Maghrib kemarin saya merenung utas tasbih saya yang diberikan Cik Noi aka mak K.Naim. saya sangat suka tasbih saya ni, sbb ianya sangat unik Ada gambar Kaabah dalam tasbih tersebut yang boleh dilihat dari lubang kecil. Tapi yang membuatkan ianya lebih unik ialah ianya dibuat dari kayu Kokka.Mungkin ramai juga yang belum tau, kalau tongkat Nabi Musa, dan bahtera Nabi Nuh sebenarnya dibuat dari kayu Kokka. Kayu Kokka ni sebenarnya banyak khasiatnya.

Diantara rahsia dan kelebihan kayu Kokka menurut pengalaman mereka yang telah memakainya:

  1. Rumah yang memilikinya; aman dari ancaman dan gangguan pelbagai jenis makhluk, insya Allah.
  2. Anak menangis tidak dapat tidur; letak di bawah bantal atau rendam sebahagiannya ke dalam air lalu diberi minum, insya Allah akan tidur.
  3. Sakit gigi; rendam sebahagiannya ke dalam air suam, kemudian berkumur dengannya dan minum, insya Allah sembuh.
  4. Sakit kepala, sakit urat atau otot; gosok-gosokkan ke bahagian yang sakit, insya Allah lega.
  5. Demam, sakit Kuning, kerongkong, tongsil, guam dan ruam; rendam air dan beri minum atau titiskan ke dalam mulut, insya Allah sembuh.
  6. Ibu dalam pantang; bawa bersama semasa tidur, rendam ke dalam air suam dan minum. Insya Allah aman dan sembuh segera.
  7. Termakan santau atau terkena racun; rendamkan ke dalam air dan beri minum, insya Allah sembuh.
  8. Sekiranya dipakai pada tubuh badan, insya Allah akan terhindar dari binatang liar atau berbisa.
  9. Letakkan pada bahagian yang terkena gigitan binatang berbisa, insya Allah akan hilang segala bisanya.
  10. Jika dibawa bersama ketika berjumpa orang zalim, insya Allah akan tenang dan aman.
  11. Sekiranya memakai ketika orang hendak menyusahkan kita, insya Allah mereka tidak akan terdaya.
  12. Menurut sejarah yang berlaku di negara jiran, pembebas-pembebas di 4 wilayah telah membawanya bersama semasa berperang, lalu mengakibatkan pandangan musuh menjadi kabur dan pemakainya beroleh kemenangan, alhamdulillah.
  13. Jika dalam keadaan yang amat terdesak, logam panas yang pantas kilat lagi bahaya insya Allah tidak akan memudaratkan pemakainya yang beriman dan beramal soleh.

Dan kata k.Naim lagi, kalau tasbih ni slalu digunakan, warnanya akan bertukar menjadi hitam, dan airnya rendaman kayu kokka boleh diminum untuk menyembuhkan penyakit.I’Allah.Tu je yang saya nak share.

Ref:www.darulnuman.com

Advertisements

Ayat2 Cinta


Filem Ayat2 Cinta ini diadaptasi dari Novel ayat2 Cinta karangan Habiburrahman El Shirazy. Dan kalau di Indonesia sendiri, filem ini baru aja keluar kira2 seminggu. Filem ini dilakonkan oleh Fedi Nuril ( Fahri Abdullah), Rianti R. Cartwright, dan Carissa Puteri. Secara keseluruhannya, ternyata pada saya banyak juga yang beda dari isi novel yg tulen. Mungkin ingin menyesuaikan dengan pasaran. Dan jalan ceritanya juga banyak yang diringkaskan. Mungkin kerana jalan cerita ini agak panjang, jadi disingkatkan sahaja. Tetapi yang menjadi pokok persoalan saya, kenapa perlu dileret2 kan isu yang tidak ada di dalam novel. Bukankah lebih baik jika membuat mengikut novel yg sebenar.

Dari segi pemilihan pelakon juga, pada saya agak sedikit mengecawakan. Pada saya gambaran aisya dan Fahri tidak seperti yang diceritakan di novel. Seperti menunjukkan yang Fahri itu tidak lah thiqah, seperti yang diceritakan dalam novel. Fahri yang dalam filem seperti tidak menunjukkan teladan yang sesuai. Begitu juga Aisya lakonan Rianti, agak kurang menonjolkan wataknya sebagai wanita yg mentaati suaminya. Tetapi saya suka lakonan Carissa Puteri sebagai Maria, gadis Kristen Katholik yg sangat ingin mendalami Islam dan mencintai Fahri. Serius, saya benar2 tersentuh dengan lakonannya. Noura lakonan Zaskia Adya Mecca juga ok. Saya sebenarnya lebih suka kalau Zaskia Adya Mecca yang menjadi watak Nurul, kerana dia lebih menunjukkan ciri2 Ketua Wihdah yang baik.

Tetapi secara keseluruhannya, filem ini boleh dikatakan lumayan. Tidak lah terlalu bosan. Tetapi hanya jalan ceritanya yang sedikit berbeda. Dan itu yang membuatkan saya sedikit kecewa. Dan mungkin kalian boleh membaca bukunya dulu sebelum menonton. Terus terang, saya rasa buku jauh lebih baik dan best dari Filem.

Mari bersenam

with words we can conquer the world

Hari ni saya ke Grha Sabha bersama teman2..dah lama rasanya tak joging di Grha Sabha. Kali terakhir yg saya ingt adalah masa Pre Med dulu, dengan Malini. Semangat betol nak joging masa tu. Asal tak hujan je mesti joging. Mase tu x main la aerobik2 ni. Kewanitaan sgt rasanya..hahaha..ye ye je. Memandangkan pada blok kali ni blajar pasal obesity, maka terasa terpanggil la untuk bersenam dan tidak mengamalkan sedentary lifestyle..huehuehue..Kok bisa sedentary ya..Iihh..iya iya lah, ke kampus aja naik motor. Kan cuma 2 km tho?.malas buangat deh kamu Doyot..Yep mmg sesuai dgn azam tahun baru saya to decrease some kgs..ehehe..

Memandangkan di skolah lama saya sekarang ini Sports Day semakin hampir. bile yehehe, jadik forum yahoo groups beralih topik pula ke Sports Day dari mega giga gath..hehehe..Kluar sumer lagu House, Cheers, and so on..Yep, teringat Standard Taking, lari2 keliling kolej, and Square. Penat woo..tapi best amat.Waahh..sangat menggembirakan. Saya masih ingt semasa Form 2, berat saya turun mendadak, bayangkan puasa2 pon masih berlari lagi..mmg kurus la waktu tu..Lepas raye.ermm. macam haram.hahaha.adoii. x disiplin langsung.

Mase saya masuk hockey lagi la. Memandangkan hockey players memerlukan stamina yg tinggi, sbb kena berlari2 dari hujung padang sampai hujung padang, jadik kena lari keliling kolej and squares and tah ape lagi tah..mmmuahaha..mmg memenatkan. Lari keliling kolej till i lost count, dah brape round ek. sampai my Senior kata Stop, then only u can stop. If not keep running. I almost passed out..haha..ok that was exaggerating..no seriously, it was tiring..but fun though. We practiced right after prep till almost dinner time. Yup, as usual juniors will do chores of collecting hockey sticks and balls to be kept in dungeon. i hate that dungeon. So we the juniors will be really late for dinner. Dengan x mandi lagi. Mandi plak kalo time2 tu showers will be fully booked by the seniors..waarghh, and yet u only have 15 mins to be prepared for dinner, or else ur name will be announced as late comers, which is can’t do because u are still a junior. Jr don’t come late for dinners..mmuahaha..Dari situ la, saya belajar buat benda cepat.Jalan cepat, mandi cepat, makan cepat. Nasib x gastrik..penat woo..haha, tp bile dah naik Seniors sumer jadik lambat..Bak kata Miss Vicky ” U All jalan lembab macam ibu2 mengandung 9 bulan” . and all of us will be giggling while abstaining ourself from showing the expression of ko-nak-buat-lawak-ke nak-marah

haha..ok2..enuff with the college stories..

Semalam me watched Jumpers. From 5 stars i’ll give 3. Minus 1 for the rough ending..Bak kata Kuden ” Itu je ke” Yep, mmg ittew je..and another point for the plot yg x berkembang, in other words like jumping plots..eheh..if u know what i mean.

Oh ya, Ayat2 Cinta hanya midnight movie.tiada waktu siang..huarghh..kejam..durjana..knape malam.knape tiada siang..Arghh..nantikan ulasan saya untuk Filem ini..hehehe..

Teka teki

with words we can conquer the world

Dari smlm sampai hari ni, sy asyik menghangitkan kawan2 saya jer..huhu..kesian mereka..Tipah tertipu Tertipu tipu tertipah..hikhik..ape yg saya hangitkan
Scene 1, Action 1:
Doyot: korg caya tak org ckp kalo kat tapak tangan ada rangka tulang ikan, maksudnyer kiter bernasib baik.

Kawan yg dibuli: ye ke, x pernah dgr plak, tapak tangan aku x de pon.

Doyot: oh ye ke, maksudnyer korg x bernasib baik la, sbb aku ade..sambil tunjuk tpk tangan..
Kawan: haha…eiyy..Ya Allah, rasa nak lempang je..hahaha

Scene 2,Action 1:
Doyot: Erk, korg tau tak, kalo kat duit RM 1 tu, diorg cakap ade gambar org tgh sapu sampah. Cube cek betol2..ade tau

Kawan: owh ade ek, detail gile lukis..kat mane2
Doyot: Cube carik betol2. Ade

Kawan: sambil belek2.aku nampak ade kerbau je.
Doyot: Tu la korg lambat sgt carik, die dah masuk dalam rumah dah, sbb tu x nampak..mmuahaha..

Dan tiba2, masa balik lunch tadik, jumpe Dina. Dia cakap ada tulisan Bank Negara Malaysia kat gmbr wau RM1…mmuahaha..memula ingtkan die tipu.pastu die kate betol la.Iftitah pon kata perkara yg sama. Dan saya semenjak ittew, terus membelek, dan membelek duit RM 1 ittew. dah la duit Hamid.. Esok saya nak tagih jawapan dari Iftitah..mmuahaha..kalo korg dapat, kasitau aku tau..

Aku Ori Bukan Fotokopi

with words we can conquer the world

Lagu ni adik saya yg bagi.dah lama dah jugak la lagu ni.hehe..tp sejak akhir2 ni suka plak dgr lagu ni.mmg mula2 dengar kelakar giler.ye lah Rap bagai.tapi makna die mendalam jgak tuh.sila dgr lagu ni kat imeem sebelah ni. kat Bawah nih lirik die.

Aku Ori Bukan Fotokopi-Devotees

كُلُّكُمْ رَاعٍ
وَكُلُّكُمْ مَسْؤُولٌ
فَالإِمَامُ رَاعٍ
وَهُوَ مَسْؤُولٌ
وَالرَّجُلُ رَاعٍ عَلَى أَهْلِهِ
وَهُوَ مَسْؤُولٌ
وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ عَلَى بَيْتِ زَوْجِهَا
وَهِيَ مَسْؤُولَةٌ
وَالْعَبْدُ رَاعٍ عَلَى مَالِ سَيِّدِهِ
وَهِيَ مَسْؤُولَةٌ
أَلاَ فَكُلُّكُمْ رَاعٍ
وَكُلُّكُمْ مَسْؤُولٌ

*Terjemahan:
Setiap orang diantara kamu adalah penjaga
Dan setiap orang diantara kamu adalah bertanggungjawab
Maka Imam itu penjaga
Dan dia adalah bertanggungjawab
Lelaki itu penjaga keatas keluarganya
Dan dia adalah bertanggungjawab
Perempuan itu penjaga keatas rumah suaminya
Dan dia adalah bertanggungjawab
Hamba itu penjaga keatas harta tuannya
Dan dia adalah bertanggungjawab
Yang pasti setiap orang diantara kamu adalah penjaga
Dan setiap orang diantara kamu adalah bertanggungjawab

Engkau Ori, bukan fotokopi
Tanyalah hati, sedarkan diri
Rambut berduri, jatuh cicak mati
Naik motor seperti tak ingat mati

Jadilah Ahli Sunnah
Tinggalkan Ahli Punnah dan Ranah

Engkau gila budaya metal
Atau gila penyakit mental
Nak kata siswi, tapi tak sesuai
Nak kata dewi, tak sampai piawai

Februarians..


with words we can conquer the world

Phone saya pon dh merajuk dgn saya..tak tau la saya knape dia dah x mau dirinya di charge sprti biase..nak kena rotan beli baru agaknya..huhu..sedey..ops.ok dah..

Jadik pada entry kali ni saya nak mengucapkan Happy Birthday, Belated, Advanced kepada:

  • Syah, and Ida: 17 februari
  • Aisyah : 19 Februari (hari ni.hehehe)
  • Nani : 21 Februari
  • Anep :23 Februari
  • Azra :27 Februari

mmuahaha..byk betol org lahir Februari..and the besday bash was help last Sunday at Pizza Hut. The Cakes were so delicious..Especially the Fruit Cake.nyum nyum.my luck i got the stroberi..ehehe..And the price were also reasonable. Thanks to Parsley..haha..woi Parsley, aku dh tolong promote ni bagi la diskaun.hehe. And ada main kerusi2.saya lupa lak nama die..haha..ape la nama game ni dah…sriyus, saya betol2 lupe.haha..And Ada best Dress Award. And the Besday Bash was so fun, that made the Customers in the Pizza Hut a lil bit annoyed..ehehe..Sori Dude..

Mood Swing..

with words we can conquer the world

kemarin, semalam and hari ni adalah hari yg paling moody dan depressed..ntah kenapa..rase x faham dengan jehendak hati..saya pergi spa, erm..lega..tapi sket je…semalam pergi mengaji al-quran di Madliyah..ermm..tenteram..semalam dah sampai Hkum Mad Asli and Mad farie..hujan lebat gila..meredah hujan yg lebat..nasib baik beg dark water saya x basah..hujan..lebat betol..saya dah fikir, mesti banjir ni..boleh tahan la banjir pon..ntah la..lebat sgt la hujan semalam..
hari ni plak..pergi Amplaz..makan Salmon dengan Sos x Sedap..lain kali x mo makan Salmon kat situ lagi…Salmon ada tulang kecik2..ingt slalu Salmon die dah jadikkan boneless..tidak rupanya..uhuhu..Salmon bagus untuk cardiovascular..sbb Salmon ada omega..saya x sakit jantung.Alhamdulillah..Salmon mmg hanyir kalau x di masak betol..Aduhai Salmon..Saya x salahkan Salmon. Salmon x menjadikan saya depress…Salmon bagus untuk kesihatan..

sekarang, asyik sakit blakang je..rasa macam dah tua plak..sakit lower back pain..dah lama dah rasa sakit..and ia berulang semula..benci..benci..it can’t be relief by bed resting..sakit..saya x boleh duduk lama2..sakit..katil siket nyer empuk..kerusi pon empuk..tapi ttp sakit..itu namanye symptom of tension..or stress..ye saya mmg stress..Stresssssssss…Rase nak lari balik rumah..duduk diam2 dalam Bilik purple saya yg buruk tu..pastu ntah..pergi wasbudi beli aiskrim ngan cone dia..makan puas puas..waah..bestnyer..cepat la balik..rasa nak nangis ni..huhu..org lain balik ada misi..saya balik pon ada misi..tapi misi saya x sama..ingt..UNDI Adalah Rahsia..knape Rahsia ye..knape nak Rahsia2..salah ke kalau kite cakap kita undi kerajaan ke pembangkang ke..pedulik ape nak rahsia2..mcm pengecut plak nak Rahsia2..ntah..saya berfikiran cetek pasal politik2 ni..tapi ni blog saya..so what..ok..ni dah emotional sket..saya dah jadik depress kembali..huarghh..x suka nye perasaan ini..rasa macam nak belaja piano balik..blaja piano best..tp ustazah habibah kata x boleh..ianya haram..jadik saya berenti..baik kan saya..saya sayang Ustazah Habibah intan payung saya..skrg hanya rasa nak buat benda yg saya suka je..

Apa yg saya suka..saya suka tgk movie..saya suka tulis blog..saya suka masak..tapi saya masak x sedap..jadi abaikan kesukaan ittew..kalo saya tensyen, saya suka duduk sorg2..saya benci bila org Gosip saya ngan I.. ye saya mmg x suke..saya benci gosip itu..tapi apa boleh buat..mereka kawan saya..nak marah x sampai hati..nak pendam, takut bertambah benci…jadi saya layan je..malas dh nak ambik kisah..dan akhirnya jadik la ” SAYA YG X KISAH” ntah la..hari ni saya baru habiskan tgk criter I am Legend..criter ni 3 stars and a half..ok la..tapi x suke ending dia..saya pon pernah ada angan2..mcamaner kalo saya jadik org yg terakhir di bumi, apa akan saya buat..tapi angan2 mainan syaitan..jadi saya padamkan angan2 tu..sbb saya tahu, saya x pernah berseorangan..Allah always with me..

malam ni plan saya nak lukis PA..dan untuk kali keduanya saya bersama MAs Sigit..x best..sbb beliau x ajar cara nak lukis sgt..saya pon blurr nak lukis macamaner..saya nak Mas Erdi..Mas Erdi best..perfectionist..saya suka Mas Erdi..Hidup Mas Erdi..skrg saya rasa org PA x suka kitorg..start bile ye yg menampkkan diorg x suka..ermm..mungkin start dari pemakaian celana jeans..ittew amat x professional kata mereka..Tapi Dr House pakai je..hehe..Genius plak tu..mungkin Dr kena skema..x boleh ranggi ranggi..Dr mmg skema kah??.jawab sendiri..

esok K.jim ajak gi Maskam, atau Masjid Kampus..Masjid Kampus besar dan cantik, sayang, tiada karpet..mungkin diorg x suka karpet..mengapa ye?..saya tau, kalo org di sini, marmar yg ada di rumah melambangkan kemewahan..kalo lantai simen biase je, maksudnyer miskin sket..kalo ada peliharaan burung pon maksudnyer kaya..org2 kat sini x kisah kot Bird Flu, janji nampak kaya..kaya tapi sakit buat ape..

ok..mari bersenam untuk hilangkan stress.. heiho heiho \”,/ \”,/..jumping jumping..