Archive for August, 2008

My weekends

This weekend of mine was great. Actually I was a bit depressed afta the anatomy exam. uhuhu. And i had made my decision to have a sleepover at Toy’s house. K.jim was there too, and was forced by me..hahaha..to sleepover at Toy’s. Well, during the Friday evening, the cute lil Belle, made us mee hoon soup. Ehehe. Thanks Belle. And at night we had some chit chat..well that have to exclude me, since i was too tired and aching all over the bady with unknown reason. The chit chat continued till 1 or 2 am in the morning. Thanks to Toy for let me n K.jim sleep in ur room.hehe.. Might wanna do it again.=)

So the next morning, since i slept early and not making a habit of sleeping afta Subuh, me n K.jim made Roti Jala for breakfast. Congrates to Che’ Pah who have improved in ‘tebar’ the Roti Jala. remember..central to peripheral and peripheral to center..hahaha. It was fun. Eat a lot..Chat some more..eat again..ahaha..

And at night, I made myself to MSK(Majlis Suai Kenal) for the freshies of ’08. And i think none of them feel exasperated by the seniors as previous OSPEK before. Good then. Because well, IMHO, to start a good relationship, u have to begin with a good attitude too. Traditionally, they have to wear attributes and take sign from the seniors. Oh ya, I saw one of the juniors looked a lil bit like Sultan Mizan.haha. Saje je. Tetapi Ida n Kuden sbg rakyat Terengganu menafikan pernyataan saya ittew. Ah sy tidak kira, saya ttp rasa muka die ade igure cam Sultan Mizan..hahaha..ok here are some of the pictures that i managed to capture.

The juniors with the attribute.

The juniors take the seniors signature

Advertisements

Ayah

Tersentuh hati saya tgk video klip ni. Anjuran KRJ (Kelab Remaja JIM-Team Johor) di Sekolah Rendah Islam Hidayah, sekolah adik saya. Terharu sangat bila tgk ibu bapa menangis bersama anak2. Adik saya x de di situ. Bukan batch adik saya rasanya. Entah, tak tanya lagi.=) Mengingatkan kepada Abah saya di rumah. Adoii. Homesick la ni. Cepat la balik. Tak sabar nak cium tgn Abah.=(

Med student or Mad student

This week was a hectic week that made me breathless sometime. Glad i’ve submitted Pharmaco report which was so hard this time. I feel somehow the question in the report been repeated that made me dunno how to answer it anymore.Arghh..but somehow i’ve submit it already. Yeay me.

Actually I only had one lecture and it was at 10. uhuhu. so I made myself to Sardjito to claim my GMC bill and actually i couldn’t make it because i couldn’t found the office. (buat penat pusing2 je). Off to class. had one lecture. Then asked Pong to accompany me and find the office. Duh.. There were you. So near that i couldn’t find. And then had meeting advisor with Dr Ratna. And at 1 had tentiran Anatomy. mcm Bimbel(Bimbingan Belajar) la with mas june. Have I told u that the Anatomy Assistant, Mas June is uber cute.

So that was my day. And right now i am exhausted. Sakit lutut and belakang. Ngantuk. I only had 2 pieces of bread for my lunch and dinner.Argh..That is so totally not me. But hey sacrifices has its own pay. And iam still waiting for it for sure.=)

Tomorrow there’s going to be an Inter Fun Day so called by me. I dun think i can join it. The Dr have warned me earlier not to involve in physical activities..uhuhu. I really dun;t want to miss the fun. =(. Enjoy ya u guys.

Hulurkan tangan ringankan beban

Tak yah la tanya tu tangan sapa. Tak penting pon. Mesej kemasyarakat yang ingin sy sampaikan, apabila kita tahu ada yg kesusahan, bantu mereka dan niat kan kerana Allah. IAllah di masa hadapan, Allah jualah yg akan membantu orang tersebut semula. Sekian. Poyo x?haha..biarlah XD

Pantang maut sebelum ajal

Salam,

HAri ni, Farina, adik di kost saya pindah ke rumah baru. Berkurang seorang ahli rumah saya. Sekarang ada 2 bilik kosong. Sape nak pindah, meh le. Gerenti korang dapt makan sedap2.haha. Punya la nak pancing. Tapi rumah Farina amat besar. Serius besar. Nak dibuat cerita, rupanya rumah tu dulu Al-Arqam nyer muslimat duduk situ.uhuhu. laa ye ke. dari 25 juta jadik 15 juta. Dahsyat x penurunan harga rumah die. Tapi yang untung Jimah ngan Farina la.

Opss, berkaitan ngan tajuk di atas tu ya, sebenarnya saya gi ke rumah Farina naik motor ngan Keri Meri. Everything went smooth when suddenly, there was a whacko bus overtake a car in front of it. Me who happened to be on the other side of the road was almost banged by the bus, because the bus took my space about half of  the road..Argh..Mmg betol2 depan muka la bas tu. NAsib baik Allah nak selamatkan, sempat la saya mengelak.Astaghfirullah. Masa bas tu depan muka tadi, mmg dah rasa pucat dah muka, kalau toreh pon mmg tak keluar darah. Pong n Fadz dah jerit2 dah sbb mmg sikit lagi bas tu nak langgar kitorang. Adalah jarak 1-2 inchi ngan bas tu. huhu. So far tu mmg pengalaman paling mengerikan la.huhu

Hati sakit ke sakit hati?!!

HAri ni adalah sangat penat. Kelas dari pagi smpi ptg. Huargh..ni belom week puasa lagi ni. Week puasa byk lecture. Uhuhu. jgn la tersengguk2 kat kelas nnt. So far x pnah tido lagi kat kelas.Chewahh. Perasan rajen lerr tu. 2 hari lepas melawat Kepam di Jogja International(Islamic) Hospital. Kepam kena prolonged jaundice due to HEpatitis A. Kesian Kepam. Parents die datang hari ini. Hopefully Kepam cepat sembuh.

Hari ni, saya berpeluang pergi ke pengajian Ustz Syatori di Pogung. Pergi ngan Toyy. Tapi terlmbt stgh jam.opss.sbb ada skills lab la.huhu. Tapi apa2 pon, at least dpt input yg bermanfaat dr Ustz. HAri ni Ustaz Syatori bg pasal ” Kemerdekaan Hati”. Al maklum lah, memandangkan 17 Agustus ni ialah hari kemerdekaan yg ke 62 kalau x salah. Banyak betol yg datang. Keadaan yg pasti susah saya nak nmpk kalau ceramah2 kecil di Malaysia, di mana kalau yang datang tu mesti Ibu2 Rumah tangga, ataupon makcik2 yg dah berumur. Tapi di sini, byk yg datang ialah mahasiswa2 dari pelbagai universiti. Universitas Ahmad Dahlan, Universitas Islam Indonesia, dan lain2 lagi.

Antara input2 yg diberikan, terdpt 3 jenis hati. Yang pertama, hati  yg sihat yakni hati yg tidak dipengaruhi hawa nafsu. HAti yang kedua ialah hati yang sakit, yakni hati yg mudah terpengaruh dengan bisikan hawa nafsu. Dan hati yang ketiga ialah, hati mati yakni hati yg spenuhnya dipengaruhi hawa nafsu. Dalam ayat 9&10 surah As-Syams bermaksud

” Beruntunglah orang2 yang mmbasuh hatinya, dan rugilah org2 yg mengotori hatinya.”

Hati itu bisa khusyuk jika berkumpul di dalamnya 3 kebaikan:

1. IStihkam-mengambil hikmah dari segala yang ada. Antara zikir yg dianjurkan ” HAsbunallahu wa ni’mal wakiil ni’mal mau la wa ni’mannasir”  IAllah, akan mendpt petunjuk dlm sesuatu hal (yg tidak diketahui hikmahnya) jika diamalkan.

2.Isti’dham-mengagungkan Allah

3.Istikhaf-MErasa takut kepada Allah

Dah tu je. Rasa mcm nak tido. tp kena baca Farmako. Adoii..apsal ngantuk sgt ni. ngengade la mata ni.uhuuhu. Wassalam

Me and Health.

CERITA 1

Sebenarnya entri yg lepas memang sangat berkaitan dengan kesihatan saya. Kalau dahulu saya boleh berlari2 main badminton dan joging sesuka hati, tp sekarang dah kena kurangkan buat semua tu. In fact, Dr x bagi pon. Kenapa? sebab saya ada OSteoarthritis. Sebenarnya, mmg dah lama saya nak buat pemeriksaan dengan Dr, tp sbb saya sentiasa bersangka baik dengan kesihatan saya, dan saya ingtkan ia hanya fisiologi biasa tubuh yg kadang2 memberontak sbb rasa letih. Ataupon mungkin kekurangan kalsium, bak kata kawan2 saya. Tp ternyata tidak. Waktu cuti kelmarin, saya ke Hospital PUSRAWI (yg amat dipercayai sejak turun temurun..hehe) untuk buat pemeriksaan. Benar telahan saya, saya memang ada Osteoarthritis. Sebab saya dah mengalami sakit2 dan lenguh2 sendi ini dah bbrape tahun jugak la. Sebab tu saya sering kata, saya sakit  belakang. huhu.

MAsa awal2 Dr bagitau tu, mmg susah jugak la nak percaya, sbb, saya ingtkan ia masih ringan lagi. Tapi ternyata Dr kata, saya mungkin menjalani pembedahan dan perlu menjalani fisioterapi, tu menyebabkan saya sangat cuak.huhu. Surgery??. PLis la, dah la baru keluar hospital ni sebab Denggue dan Typhoid, ni nak mask hospital lagi. Tp sbb saya mmg dah nak balik Jogja masa tu, So Dr tangguhkan pembedahan dan suruh saya makan ubat( Glucosamin) and pain killer. Dan selepas tengok kalau perubahan main baik, maka tak perlulah saya buat pembedahan.

CERITA 2

Minggu ini, cuti saya 4 hari, sebab jadual diubah. Yeay. Dan saya dengan penuh ketidak sedaran diri yg diri tu sakit berjalan2 ke sana ke sini. Hari sabtu lepas pula, kami main bowling (My first time) dan sbg farewell dinner dengan K.Azi and K. Fatin yg akan balik M’sia for good. Paginya pula, saya dah ke Sapphire untuk beli barang2 masak, sbb kami dah serik nak makan kat luar. Lepas beli2 barang2 masak tu, boleh pulak saya nak main Dance Floor tu. Adeh.. Sekarang dah sakit belakang lagik. PAdan Muka.huhu. Tapi best la. Sebab tu saya kata, Kesihatan tu MAhal, sbb kita dapat buat yg kita suka and it’s priceless.

Ok. Nak buat byk benda hari ini. Baca Anat, Notes, and mcm2 lagi la.hehe. Wassalam