Archive for September, 2008

Malam terakhir di UIA??

Alhamdulillah, tertunai juga hajat untuk tahun ini beriktikaf dan oftar di UIA yg barangkali buat kali terakhir bagi saya dan Milo. IAllah kalau ada kelapangan dan berkesempatan, mungkin akan ada lain kali. Tahun terakhir buat Milo di UIA. Thanks Milo for the hospitality. Semalam Iftar berbuka dengan Nasi Tomato and air Jagung. Alhamdulillah. Moga Allah berkahi mereka2 yg bersedakah. Kemudian dilanjutkan dengan solat terawikh 20 rakaat. Uhuuhu..walaupon saya sakit lutut n belakang dengan sangat semalam, tp berjaya jugak sempurnakan 20 rakaat tersebut. Semangat ramadhan la katakan. Kemudian sempat jalan2 ngan Milo keliling2 UIA. Ambik2 gambar sat, kemudian lanjutkan dengan Iktikaf. Bangun jam 3,45 pagi. Solat tahajjud 8 rakaat, dan witir. Baru la diikuti dengan sahur. Kenyang gell la wey. Kemudian solat Subuh sblm saya balik rumah  n qadha’ tido. Bersyukur sgt dikurniakan sekali lagi kesempatan Iktikaf di UIA. sangat suka suasananya. lain dari yg lain.

Mcm2 perkara plak berlaku pada kali ni nyer Iftar n Iktikaf, tp yg saya x bole lupe jumpe Quran Milo. subhanallah. Agree with Milo, Allah tu sgt Maha Mendengar.

p/s to Milo: aku still simpan message yg ko curhat tu. btw, thanks juga sbb dgr curhat aku. Sayang mu slalu.=)

Advertisements

It’s baking time

Today IAllah i’m going to make my fav of all cookies that is Choc chip cookies. Unlike yesteryear, this year i’m going to make it Nigella’s way. Nigella  is my cooking idol instead of Martha Stewart. I’m going to share with u the recipe. It’s so easy and marvellous. have a try ay..=)

Aku ingin pulang

Hari ini tanggal 20 September, IAllah saya akan pulang mcm x biase je ke tanah air terchenta bertemu org2 tersayang. Alhamdulillah, penantian ini telah berakhir. Menaiki pesawat AirAsia jam 4.05 WIB dan dijangka sampai tepat jam 7.35 waktu M’sia.

Dah lama saya x update kan. Banyak sbnrnyer yg berlaku pada saya akhir2 ni. Laptop rosak, thesis yg mcm haram, exam elective yg boleh tahan susah, feel irresponsible somehow, but i know i am not alone. All those things that made me return to Al-Khaliq, The Creator. He creates us problems, but He also creates solution. All we have to do is just return to Him and never look back. Don’t u ever have doubt in it. Hahaha, dan di sebalik semua tu, saya ada kawan2 yg memahami. Kelakar bila ingt balik. Mcm ni ceritanya, beberapa hari yg lepas, saya titip( bc: kirim) bayar ERP  untuk balik di imigresen. Nak dijadikan cerita, lepas je bayar, kawan saya x ambil resit saya tu dan tertinggal di Imigresen. haha. Mungkin terlalu ramai yg kirim, x perasan kot yg saya punye tertinggal. Selepas dari tu, kawan saya pon balik ke rumah. Dalam perjalanan, saya SMS die bertanya yg dah dapa bayar ke ERP tersebut, masa tu mereka dlm bas, dan baru perasan yg saya punye tertinggal.hahaha. Ape lagi menggelabah la mereka sampai buat forum mcmaner nak selesaikan masalah saya tu. Saya mg tak tahu menahu ttg perkara tersebut, sbb kawan saya telah tipu sunat mengatakan yg dah bayar. Di kost( bc: hostel ala rumah) mereka bermesyuarat ttg sape nak gi balik ke imigrsen and amik resit tu. Dan mereka for sure tak bagitau saya, sbb mereka tau saya in a big depression at the moment. haha. Mereka tau, kalau mereka bagitau saya perkara tersebut, mesti saya nanges. Mmg pon.huhu. Esok paginya, baru salah seorg kawan saya amikkan rsit pembayaran tu utk saya. Sb kalau x de resit pembayaran ni, x boleh amik passport.huhu. Nanti saya x boleh balik, pr kena re-do proses2 nak balik. buat surat yada yada yada..Lepas tu, bile Belle chan nmpk saya dah hepi, exam pon dah hbs, OSCE result pon lulus, baru la die bgtau saya. HAhaha. korg ni mmg kelakar la. Thanx sumer btw, sudi mendengar masalah saya..

Ada byk perkara saya kena selesaikan masa cuti raya ni.

1) Follow up utk Osteoarthritis

2) Kemas rumah sbb nak raya dah..yeyeye

3) Thesis

4)Kuih raya.

5)Study and make P-formulary.

6) Oh ya, not to forget, Iftar and Iktikaf di UIA.IAllah. Amin

7) Shopping tudung n kasut raya

8) Betolkan laptop..Alahai, beli baru je la wey..huhu

Ok lah banyak benda dah tu..

p/s: Selamat hari Raya. Maaf Zahir Batin kepada semua..Saya sayang semua org x)

Qiamullail Perdana

Semalam, UPIMI buat julung2 kalinya (seingt saya spnjg 4 tahun di Jogja) mengadakan Qiyam Perdana di Gelanggang PEmuda. Sambutan sangat lah menggalakkan. Lebih 90 org menyertai program tersebut. Salah seorang AJK memberitahu,”Agak2nya nama tertulis 2 kali kot, mcm byk sgt je 90 org.” sekarang bila teringt balik rasa kelakar pulak. Bukan tertulis 2 kali, ada yg nama tak terulis ada lah.haha.

Terdapat 2 bas disediakan untuk mengangkut pelajar2 ke sana. Motor,err saya dah x kira lah. Banyak sangat. Saya bergerak awal dan sampai di sana lebih kurang jam5. Tak lah sesat, tp mcm x sure sgt exact tmpt tu kat maner. Glad Anep helped us. Thanx bro. Keri membonceng saya, dan saya lead skuter chics dari JAkal. hehe. Sampai je di sana, tgk ade Farizi je and kitorg org pertama sampai. Amik2 gambar sat, then masuk bilik n tunggu diorg sampai. Best tempat tu, Bak kata Qiqi Lulu ” Mcm kat Kedah”. haha. Yela sbb on the way tu, kitorg lalu jelapang padi. Sepatutnye ade kambing biri2. x de plak. Dah kena jadi lauk bebuka kot.huhu.

Amenda la yg saya bebel2 tu. nmpk mcm kepoh plak.uhuhu.

Lebih kurang jam 5.30 sampai la bas2 and mat2 dan minah2 rempit yg lain. Bak kata Ustz Akil Hayy, ” Korg boleh rempit, rempit ke Masjid. =)” hehe. Dan jam 5.40 kami pon berbuka dengan snek, the cake was so delicious, smpi ade yg tanye, ni caterer mane ek? dan solat maghrib sblm menjamah nasik cinonet. Then solat Terawih 8 rakaat disambung tazkirah oleh ustz jemputan. Had late supper before gone to bed.

Nyamuk byk giler, mcm x penah jumpe manusia. Knape tah. lapa kot. serius, i couldn’t sleep dan menyebabkan sgt senang terjaga untuk Qiyam. Solat tahajjud, taubat, and Tasbih(2 rakaat). ditutup dengan solat witir. Sahur buffet. Ok, time ni best sket mknn. Teh die sedap la. Nape sedap eh. saye je ke yg rasa ianya sedap. And then sambung solat subuh and Al-ma’thurat Sughra.

Habis je solat subuh, saya dan Jakal chic terus merempit membelah keheningan Subuh. Dah x tahan dah ngan nyamuk2 sangap ni.huhu. Memecah rekod peribadi, merempit dengan Haku-chan 80km/hr.hehehe. Saje kasik jeles pada org tu.hehehe. Balik, terus qadha’ tido.haha. mcm haram. mentang2 dah hbs peksa.ok sekian je dari saya. Semoga di masa2 akan dtg, ade byk program2 cenggini.

p/s: saya dah tgk Kun Fayakun. Sdih, best, tersentuh. Nantikan komen saya pda cerita ini.

The Inspiring Fightersz

Salam

This morning I YM-ed Dill asking about her date to fly to London to pursue her studies in Computer Science(Networking..I guess..hehe). And she’ll be flying to London in the middle of September. Well congrates to Dill. Actually Dill also got the Award at her University(UPM). You can read Dill stories here.

And also I would like to congrates Mamau and Etong for their achievement. Really proud of you guys. Really keep the flags flying high. Read Mamau stories here and Etong stories here

p/s: U guys rocks..really should study much harder..huhu.

Marhaban Ya Ramadhan

Alhamdulillah hari ini ialah hari kedua berpuasa. Letih, penat, semua tu tak menjadi masalah bila hati telah yakin akan rahmat dan pemberiaann Allah kelak. Hari pertama Terawih saya di MAsjid Ittihaad. NAmpaknya masjid ni dah makin cantik. Moga Allah beri Rahmat pada penderma2 yg sudi menghulurkan bantuan.

Semalam, hari pertama puasa saya. Letih siot. Jadual mmg amat full. Dari pagi sampai petang. OSCE dari jam 12 hingga jam 3.30. Kemudian saya ke kedai baju di Jalan Gejayan. Jalan sesak sangat. Berlumba2 mereka pulang. Menyediakan juadah berbuka puasa barangkali. Kedai baju tu amat kecil. Sebenarnya bukan kedai pon. Ia lebih kepada rumah di sebelah Masjid. Semasa merentasi Masjid, kelihatan anak2 lingkungan umur 5-7 tahun belajar solat. Sejuk hati memandang. KElihatan di satu sudut lain, ibu2 menyediakan juadah berbuka puasa. Dan di hujung masjid itu letaknya rumah Mbak wanie.  Setelah menempah baju di situ. Saya menghantar Ida pulang. Dan saya hrus balik ke rumah cepat untuk menyediakan buka puasa untuk rumah saya pula.

Pada bulan Ramadhan kali ini, seisi rumah saya telah sepakat untuk memasak dan berkongsi duit membeli barang masak. Sekarang tak perlu ke Saphire Square yang jauh itu lagi untuk membeli barang. Cukup hanya ke Indo Grosir. Tapi Indo Grosir jauh lebih mahal dari Sapphire. Juadah kami berbuka puasa semalam Ikan Bawal Masam manis, dan sayur Campur. Sedap betol.hehe. Dan setelah itu saya harus bersiap untuk Solat Terawih.

Semalam saya solat Tarawikh di Masjid Kampus. Sengaja saya solat di situ, memandangkan ada tetamu kehormat Prof. Dr. H. Amien Rais akan memberikan ucapan.  Kenderaan berpusu2 menuju ke MAsjid. Dan jalan juga banyak ditutup, maka terpaksalah saya ikut jalan jauh pula. Beliau hanya memberi ucapan kira2 15 minit dan antara poin2 beliau yang sempat saya kutip ialah berjihad, “Al-hayatu Jihadun, Wal Jihadun hayatun”. Beliau lebih kepada meniupkan semangat kepada warga Indonesia agar berubah untuk lebih maju.

p/s: hari ni bukak pose ape ek???