Archive for October, 2008

Yang kencing itu anjing

Semalam amat penat. Ditambah hujan lagi..uish..Suasana terasa sungguh dramatis.  Hujan sudah mula sering turun dan lebat. Tapi pagi semalam betul2 meng’ewww’kan hari saya. Mcm biase, naik Haku utk jalan2. nak dibuat cerita, tgh2 nak keluar simpang tu, slalunyer saya berenti nak tgk keta lalu lalang or motor, tetapi tidak utk hari semalam, saya terus meluncur laju keluar dari simpang tersebut..Kenape??? sebab ada pakcik tu kencing dekat ngan dinding, dan baru habis kenc…, die nak betulkan seluar dier..EWWW, that was so disgusting ok!. Dah la saya sorg je masa tu..uhuhuhu..MACAM HARAMM..

Tapi org2 kat sini mcm dah menjadik kebiasaan kenc… merata2, i mean org2 bus, pakcik beca and so on..grrr..sampai dekat2 dinding tu tulis, “Yang kencing itu anjing”. Kalau anda naik bas, sila la basuh tgn anda jika terkena tangan mereka, duit pon jgn la try nak cium ke bau ke hape ke..tak hygenic ok..Sebab diorg selamba je, lepas kenc… tak basuh tgn x hape, terus jadik konduktor bas cam biase…arghh..Please be more hygenic people..

Laskar Pelangi

Saya dah tengok LAskar PElangi *hins *hins (berkata dengan bangga..hahha). Laskar Pelangi ialah sebuah filem yang diadaptasi dari Novel Laskar PElangi karya Andrea Hirata. Secara kesuluruhan, boleh saya katakan filem ini adalah pilihan saya..Saya musti pileh. Sangat kelakar dan menyentuh hati. Terbaik. Tak rugi lah tengok filem ni. Tapi nasihat saya anda mungkin lebih baik baca novelnya dulu kot sbelum menonton, sebab dalam filem ni tiada penerangan sangat tentang situasi dan karakter2 anak2 dalam Laskar Pelangi. Kalau baca novel, gambarannya mungkin lebih jelas.Novel juga memberi gambaran bahawa penulisnya mempunya banyak ilmu untuk dikongsi bersama, dengan gaya bahasa yang menarik yang mungkin tak dapat ditonjolkan dalam filem. Plot2 dalam filem ini banyak juga disusun atur semula untuk menimbulkan lebih efek kefahaman dan kadangkala suspens kepada penonton. Mungkin kalau dalam novel lebih banyak digunakan narrator dan dalam filem ditukar kepada dialog oleh karakter2 itu sendiri. Apa2 pun it was awesome. Macam nak tengok lagi skali lah..hehehe..

I need sunnies

It suppose to be raining season now in Jogja, but heck, it turned out to be summer season. Jogja is being super duper hot. Unlike K.L, where raining can be like everyday. I went to Amplaz (Ambarukmo plaza) just now to get me some stuff, yep alone since everyone havent made theirself back in jogja yet. Dowh, i need me thesis report done today. Sangat Malas. tp kena siapkan juga.

When i went to Amplaz just now, i straightly headed to the GrhaMEdia to buy me book. I figured out that today, there were so many people in Amplaz. Don’t know why but i think this must be because of the Laskar Pelangi movie in Studio21. The  movie was adapted from the novel by Andre Hirata, and of all people i knew  who have read it said that the book was superb. Ok i never had a chance to do so eventhough i have one, but after my thesis report is done, i’ll make sure to read it before watch the movie.

So after bought some groceries in Carrefour, i headed back to my kost. God the temperature was freaking hot. Fortunately i;ve put sunblocks on my face. hehehe..ok lah, got to continue my thesis report..chaiyo chaiyo

Bile lagi ek

Saya amat super duper penat sekarang. Kpal terbang touch down jam 3.40 minit WIB. Agak lmbt dari biasa, sbb ade penumpang lmbt and turbulance yg melampau hebat hari ni. Seriyes 2 kali perut n otak rasa turun dan naik. huhu. Bahaya bahaya. Jgn pergi toilet, kalo tak nanti cedera, sbb toilet tu kecik je. Anda tunduk je, kepala dah langgar pintu, bontot pula langgar sinki or toilet lid..ahaha..termerepek gaban plak. sumer ni gara2 si komputer cinonet saya ni la, menyebabkan saya sedikit bengang, sbb saya terasa bodo untuk menggunakan linux. Mak saya berkata jgn uninstall Linux, tp rasanye kalo lepas 2-3 hari ni saya x reti2 jugak beradapatasi ngan Suse Linux ni mmg saya uninstall je, n ganti ngan Microsoft. Really need Linux for Dummies right now.=(

Saya balik awal kali ni semata2 nak siapkan thesis yg tertunggak giler. Wey, sepatutnya dah siap dah, tp Allah lebih menetukan segala, ada je dugaan melintang, Dana dah dpt, lecturer thesis plak x de, sape nak guide weh. KEna plak carik Dr lain. Dan 1001 masalah lagi la. Tp Alhamdulillah, setiap masalah tu Allah ttp sediakan penyelesaiannya. Siket lagi nk habis, n I’m free like a bird..yippie… Boleh la ia dikatakan mcm FYP bebudak kat M’sia ni.

ok2, entry saya kali ni mmg sgt x mengikuti kronologi, tetibe je dah citer pasal sampai kat Yogya kan.hehe. PEdulik hape aku. Serabut giler pale otak ni. huhu. Ape2 pon thanks to Milo yg sgt2 baik2. Uish untungla sape dpt Milo ni..promote2..hehe. Milo ialah girl tau. haha. Milo hntr smpi k.l sentral. Smpi k.l sentral saya amik bas Airasia kaler merah ittew. tak sempat panas tmpt duduk, dier dah jalan yeehoo..Ingt dah best. X pasal2 kena duduk sebelah mamat bermulut busuk lagi byk berckp..Adoi..Saya terus pandang seat lain. X de la plak..Malas la nak borak wey,,sori beb. Gua tgh layan jiwang mode masa tu. Homesick giler. Ada terlalu byk rama2 dlm perut bertarakuca smpi rasa nak muntah. huhuu..smpi kat Airport, tgh jalan2 nak dibuat cerita, putus la plak beg idaman kalbu saya yg berisi kuih muih raya tu. Knape la kat umah tadi x nak tanggal, dah satu hal nak kena wrap la plak beg tu. 8 ringgit melayang. baik aku gi beli beg baru. Tp mana nak carik di tgh2 kesesakan org ramai ittew. Afta that solat Jama’ takdim, n masuk. Nasib baik mak haku bookkan express boarding, dpt la naik awal, sbb org super ramai la plak. huhu. NAsib baik ada Ida, x sangka plak Ida balik hari ni. Btw, congrates Ida.hehehel..

Ok la, mcm nak tido. x larat la wey.. Cape’ deh. MAlam deh temen2. Kapan2 ketemu lagi ya. Aduh, kangen ni. Kaya’nya ada buanyak buanget yg pengen aku ceritain ama kalian. Nanti aja ya. Udah malem ni.Daaa..=)

Kun Fayakun

Dah lama saya nak buat entry ni sebenarnya, baru hari ni teringat dan ada peluang. Kun Fayakun adalah sebuah filem Islami Indonesia. Cerita baru tapi masih belum keluar Malaysia. Mungkin kalau anda kenal pemngimport2 x rasmi, mungkin boleh memesannya.hehe

Cerita ini mengisahkan seorang penjual cermin dan keluarganya yang hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Tetapi disebalik semua kesusahan itu, dia harungi dengan usaha dan tawakal kepada Allah. Begitu juga dengan isteri dan anak2 beliau. Dari asalnya beliau cuma menjual kaca dengan menjaja cerminnya di jalan2, jalan rezekinya berubah menjadi pengusaha cermin dan membuka kedainya sendiri. Serius cerita ni memang sangat menyentuh hati, nak menceritakan bahawa, manusia itu hanya merancang tetapi Allah yang menentukan. Teringat saya masa dulu2 usrah ada diberi tazkirah bahawa, Allah itu menjawab doa hamba2nya melalui 3 jawapan: Pertama, Dia akan beri apa yang kita doakan tanpa halangan, Kedua, doanya dijawab nanti dan ditunggu sehingga masa betul2 sesuai baru diberinya apa yang kita minta dan yang ketiga, Allah berkata tidak dan diganti dengan yang lebih baik. Jadi berdoalah selalu, kerana Allah itu Maha Mendengar dan tidak akan menyia2kan doa orang2 yang tidak lalai.IAllah.

Raya 2008

Hari ini dah raya ke 13. alhamdulillah, puasa 6 pon dah habis dilaksanakan. Malas nak tangguh2. Beljar dr kesilapan. Tangguh2 membawa padah..huhu..kan dah skema. anyhow, Raya kali ni mcm biasa je. tiada ape2 yg luar biasa untuk diceritakan. Ketupat, rendang, yada2.. Tapi saya perasan raya tahun ni mmg kurang meriah siket, personally and generally bagi family saya. Nenek saya pon perasan begitu. Tp nenek saya kate mgkin org x de duit kot..Ahaha..Husnudzon betol nenek saya ni. Tak lah, org kan Raya awal bulan, mesti la ada duit. Tp ntah la, walopon tahun ni saya dpt raya byk tmpt, dan dapat duit raya yg lebih byk dr last year, dan dpt byk brg baru yg saya nak, dan cincin tunang raya tp semua tu x mendtgkan hepi..Bukan x bersyukur, saya sgt bersyukur, tp mood raya atau cuti ni mcm x de..huhu..knape ye..Saya mmg x de mood. Saya rasa mcm ada masalah jiwa plak. Semenjak akhir2 ni menjadi bertmbh2 sensitif..Hati2 tau Nyah..Auww..

Watever it is, still glad i could make other people happy this year. Dan itu pada saya lebih bermakna dari segala yg lain. Saya akan hepi kalo saya dpt buat org lain hepi. Especially someone i really care. I think that is the power of unconditional love. U will do whatever it takes to make people u love or care hepi. Ape yg saya buat? X de pape sgt pon, tapi tahun ni, saya membeli atuk,nenek, mak, adik2, abah, baju raya dah semua org suke baju raye tu sbb mereka kate sgt cantik dan unik. Memang suke betol la mereka. Saya pon beli jugak utk saya, tp senyum mereka lebih berharga dr yg lain.

Tahun ini saya amat outstanding kata pakcik saya. sbb saya sorg je yg x de boyfren. Mcm Haramm.. Ala, saya mmg x heran pon menda2 cenggitu. Ntah la. Saya x suke. Malas nak pikir. Ni la soklan killer utk org2 shomell mcm saya. Masalahnyer mereka ni kalo bising2 cenggitu x pe. Ini siap tolong carikkan la hape la. Kan dah kena reject ngan sy. Huhu. Tp ape2 pon mereka amat care ttg saya. Sbb tu saya sayang mereka.

Ok lah. Ngantuk. sbnrnyer saya terfikir nak bungkus blog or go private. Heck. No one will care. Ok till then.