Archive for February, 2009

Hidup Mulia dan Mati Syahid

Hidup Mulia dan Mati Syahid. Begitulah moto dr Jose Rizal Jurnalis SpOT yang juga merupakan pendiri atau pengasas MER-C (Medical Emergency Rescue-Committee). Beliau yang dilahirkan di Padang 11 Mei 1963, adalah sosok yang begitu berani dalam menegakkan perjuangan. Semalam sempat beliau menyempatkan diri bertemu dengan anak2 UGM memberi sedikit informasi tentang apa yang berlaku setelah tim beliau ke Gaza. Beliau juga sempat berbagi perasaannya sebagai ketua keluarga yang selalu terpaksa meninggalkan keluarga beliau di Jakarta. Berikut beberapa soalan yang saya ingat dari forum kemarin. Soalan pertama tentang perasaan keluarga terhadap beliau. Lantas beliau menyatakan bahawa kalau nanti mau memilih pasangan suami/isteri, harus selektif. Cari yang bukan hanya cantik, tetapi harus cari yang sefikrah atau sama pemikiran terutama dalam perjuangan. Alhamdulillah, isteri beliau amat faham dan iAllah solehah (amin) mengerti akan perjuangan beliau. Beliau juga dikurniakan 3 anak 2 puteri dan 1 putera. Beliau juga menekankan bahwa, kita itu jangan hidup biasa2 aja, harus jadi yang luarbiasa. Seperti kata moderatornya, jangan jadi seperti air, mengikut bentuk.(Maksudnya, kalo air tu kan cuma mengikut gak membentukkan..ya Go with the flow lah maksudnya).

Dan bila ditanya, apa yang menyebabkan beliau ingin turut serta sebagai anggota tim MER-C, beliau memberi satu ayat di dalam Al-quran yang sebenarnya cukup pupolar di kalangan orang yang mau berjihad di jalan Allah.

Wahai orang yang beriman, jika kamu menolong agama Allah, maka Allah akan meneguhkan kedudukanmujoserizal

Poin yang kedua yang saya dapatkan ialah qanaah atau berpada pada. Beliau menjelaskan bahawa, kita harus belajar hidup bersederhana. Kata beliau, kalau beliau mau jadi kaya ya gampang(bc:senang) aja. Iya iyalah beliau kan Sp Bedah Tulang dan Traumatology. Lagian setau saya, kalau di Malaysia, itu bisa buat wang. Pendapatan RM 100,000 sebulan itu ga’ masalah. Muhuhu. Sempat beliau cerita yang sewaktu di Gaza, mereka itu cuman tidur di lantai aja. Ga’ tidur di hotel2. Lantas mereka dianggap kaya’   gembel(begger)  oleh orang Mesir. Nah tiba2 datang bantuan dari mereka menyediakan 3 buah ambulan, dan yang satunya lagi dari pemerintah. Wah jadi kaget( terkejut) mereka. Iya iyalah, fikir mereka, yang MER-C tu ga’ mampu. Terus ada dr yang juga turut ikut ke Gaza itu berkata, “Saya itu berkemampuan kalau mau tidur di Four Season Hotel dengan uang peribadi sendiri, tapi memilih tidak karena mau menjalani kehidupan seperti rakyat Palestina di sana. Terharu.uhuhu..

Dan antara lain, beliau sempat berkomentar tentang pendirian Mesir akan sikap pemerintah MEsir terhadap hal ini. Walaubagaimanapun, umat Islam itu harus bersatu. dr. JoseRizal menerangkan, celana(seluar) atas buku lali atau bawah itu jangan dijadikan masalah. Jangan berdebat perkara2 sepele (remeh temeh)..Kemaslahatan umat itu lebih penting. Betullllll. Dan lagi, dr. juga memberitahu bahwa, iAllah Hospital Indonesia akan dibangunkan di Palestin.

Semoga perjuangan dr Jose Rizal menjadi contoh tauladan kita semua.iAllah.now  gotta study and graduate first before reach this level..=)

Kisah semalam

Semalam syaa accident. Jatuh motor. Pertama kali accident atas jalan sebab diri sendiri bawak. Tapi bukan salah saya. Motor tu kabut nak pecut, Dah la lane kecik cinonet bawak bawak la bertenang. Baju hujan siket punye menggerbang tak hengat. Macam haram. Bukan awak yang jatuh. Saya pulak tu. Saya bawak Nani pulak tu. Dan OsteoArthritis saya macam semakin sakit. Serius sakit. Rasa balik Malaysia ni kena pergi jumpa Dr. Tak mahu pergi kat sini. Tak suka. Serik. Benci. Benci karenah birokrasi terlampau. Dah la nak OSCE Comprehensive. Sedih?..Tak juga. Semalam lama sujud dan bersyukur diberi ujian dari Allah. Allah Maha Adil. Diberi ujian untuk menghapus dosa dosa kecil Terima kasih Ya Allah.  Ramai yang menolong semalam. Terima kasih.accident

Sebenarnya masa tu dalam perjalanan nak ke JIH (Jogja International Hospital) melawat Fitri yang demam denggi. Semoga cepat sembuh ya Fitri. Ermm..Dah tu je kot. Harusnya kena baiki motor hari ni. Tapi tak larat. MAka saya duduk dan tangguh je la dulu. Nanti2 lah saya hantar baiki. Kaki pun masih lebam dan sakit. Belakang juga sakit. Maka hari ini saya harus tekun dan pulun di rumah sahaja membaca bahan materi OSCE. Praktis mungkin lewat petang nanti. Muhhuhuhu..

Are you going to Finish Strong

Salam my dear readers,

This morning I shed my tears. I was touched by a motivation given by this ‘special’ guy. This video was given by K.jim. K.jim is one of the great friend of mine in Yogyakarta. Don’t get me wrong. She’s not older than me. It’s just the fact that she really like a sister to us girls and Kuden…ehehehe..Watch this movie and you’ll know why I shed my tears

Yup guys, it’s not  how many attempts you’ve done to success but it’s how you finish. Are you going to finish strong or half way through.  If I gave up 5 years ago, you won’t see me here in Yogyakarta or you wont be hearing me babbling about how hard my medic life had been. I still remember some of  ‘kaunselor tak bertauliah’  words that could retract my decision of entering Medic School and I’ve proved them wrong. It has been 4 years now and I’m still standing. Tawakkal to Allah and you’ll be guided. My prayers have been answered and I’m content with my life that Allah has been created for me. A really great life. Eventhough me exam results are ermm..not so OK, but  it’s not the deal. It’s whether I will give up or not. And don;t turn your back to Allah. Now I only have few more steps to go before I become a doctor.A good muslimah doctor iAllah. And at this point, seriously, no more turning back.


Hari Terakhir

Hari ni ialah hari terakhir kuliah kami bagi tahun ke 4 kerana selepas ini iAllah kami akan masuk ke alam KoAss (co-Assistant) atau doktor muda. Selepas ini tiada lagi istilah ‘tuang’ kelas, tandatangan attendance, apatah lagi reprimand letter kerana tidak hadir kuliah. Rindu. Sudah pasti. Kerana selepas ini corak belajar di hospital sangat berlainan. Tiada lagi istilah Inter-Inter, Regular-Regular kerana selepas ini, kelompok belajar akan digabungkan bersama untuk kedua-2 program. Sudah bersediakah saya??Mesti la beloooommm..Wat pe tanye.uhuhu..

Dan semalam, kami dikejutkan dengan berita Pak Nugroho meninggal dunia di Holland keran CKD( Chronic Kidney Disease). Amat sedih, sebab beliau memang merupakan antara favourite lecturer kerana perwatakan beliau yang amat baik dan ramah. Tadi Pak Haripurnomo juga kata begitu. Pak Hari kata, Dr Oho merupakan assistant dan student dia yang terbaik. Pada umur 36 tahun beliau pergi meninggalkan kita. Jenazah beliau akan tiba mungkin hari Rabu atau Khamis pagi kalau tak silap. Sungguh, kehilangan beliau tiada ganti. Susah nak cari Dr sebaik beliau.