Archive for November, 2009

Luar Biasa!!

Today I had to assist 2 operations. Setting up the instruments for monitoring had went well this past few days..Pheww, we had to be fast learner though. Still I haven’t had the chance to intubate the patient. To  intubate a patient is a must for me. It is a compulsary skill. huhuhu. After all, for the whole last week, I only had 1 patient to intubate, and for the first timer like me, the chance can’t be  given to us and  what more, when it was my first day at anesthesi. I think now I am more immune to the crankiness of the anesthesist. Since they were also tired and having slow learner like me is sure a frustration…hahaha..padan muka . Well now not anymore I will say. I can adapt with their systems and crankiness. Not all of them I will say. No offense, but from my observation, usually the female Drs are more cranky than the male Drs.

Oh back to the story of Luar Biasa.. I had this one patient today, Male,35 who is so friendly and very positive thinking. He had Clavicula Fracture Sinistra, where he got regional analgesic. Since we had Anesthesi Workshop today, so lots of doctor from peripheral hospitals came by to see our Dr performing the regional analgesic. The Analgesic took place at spine c7-c8. The Anesthesist is so amazing. He did it like eating candies. Seriously. So this patient had been told that he will be the ‘bahan belajar’ and he didn’t  complain even a word. He still can had a chat with us right before entering the operation theatre, and  gave sparkling smiles..=p. HAha, and when the Dr insert the needle at his backbone, he still can smile..Eventhough, Swear to God, memang sakit giler la kot…Imagine how positive thinking he is..X de nak merungut2 x jelas. Residen anestesi je yang merungut2 sampai surgeon pon terdiam tengok perangai macam ape je.huhuhu..

Anyway. All the peripheral Drs were stunned by the great work done by the Anesthesist. I purposely dont mention his name, since he is quite popular, and afraid he will read my blog…..hahaha…ok perasan..=p..After couple of hours of surgery, the patient woke up and said “Luar Biasa”..hahaha.. I was laughing, because I think it was a cute statement. None of the patient I heard after leaving the operation theater said that. No one. Nada. Null..huhu. And then this patient was brought to the PACU (Post Anesthesi Care Unit) where he had to be monitored to observe if there are any unwanted side effects from the drugs used. And he did complain about the blurriness of his eye, and when the Dr showed him 2 fingers and asked how many were they, he said 2, which was the correct answer.Meaning he still can see, but only the side effects of the drug made the vision not so clear. Hahaha. But one of the resident told him” Tu bukan 2, itu 5 la” then the patient cleverly answered ”Oh 5 kaligrafi ya Doc?..hahha”  hahaha..cute answer  ok..hahaha..ok lah..dah brape kali tah gune perkataan cute.hahaha..

Now I’m hoping tomorrow I get the chance to intubate the patient. Please pray for me ya.hehehe=)

Anestesi anestesi anestesi ==>stress???

knape eh..Rasa x best je masuk anestesi ni..huhu..Tak sesuai dengan jiwa kot..uhuhu..Tak macam stase pediatric. Berat macamane pon, saya  rase saya masih boleh bertahan lagi. Serius Rasa tak tenang jiwa. Erm, sebab residen??Mungkin kot. Tapi saya  rasa lebih kepada faktor dalaman saya sendiri. Mungkin Medic bukan untuk saya? Atau mungkin inilah dugaan nya kalau saya ambil Medic. Allah .Tuhan aja yang tahu. Tergerak juga hati ni nak pergi jumpa Specialist. Specialist apa tapinya?? Neuro..?Jiwa?? Psychology?? huhu..

Tapi dalam hal2 macam ni hanya satu sahaja solusi terbaik buat saya.Solat..Zikir. Sungguh berkesan dan menenangkan jiwa. Percayalah. Satu kekuatan dan solusi dari arah yang tidak disangka2 pasti datang dan di waktu yang paling tepat. Tersengguk dalam sujud tadi, mohon diberi pengampunan dan terasa kerdil, sebab masalah kecil bagi orang lain terkadang rasa terlalu besar buat saya. Allah knows what’s best for us so why should we complain..Teringat poem ni masa kat sekolah dulu. Oklah ni saya sertakan the whole poem. It is a really good poem motivation

God Knows Best”

Our Allah knows what’s best for us,
So why should we complain …
We always want the sunshine,
But He knows there must be rain.

We love the sound of laughter
And the merriment of cheer;
But our hearts would lose their tenderness
If we never shed a tear.

Our Allah tests us often
With suffering and with sorrow;
He tests us, not to punish us,
But to help us meet “tomorrow.”

For growing trees are strengthened
When they withstand the storm;
And the sharp cut of the chisel
Gives the marble grace and form.

Allah never hurts us needlessly,
And He never wastes our pain;
For every loss He sends to us
Is followed by rich gain.

And when we count the blessings
That Allah has so freely sent;
We will find no cause for murmuring
And no time to lament.

Apekah??!!

Tadi saya google nama2 orang saya nak stalk..tetiba rasa nak stalk diri sendiri..hahaha..apakah..dan saya bukak la alumni UGM ( U saya la tu) dan nama saya tertera di laman tersebut..tiba2 jadik sentap..Alamat: IBM Malaysia Sdn Bhd??????? Apekah weyyy…Aku rasa dah naik krem tangan aku ni asyik tulis alamat kat Sekretariat tu. Tiap kali hantar visa, tiap kali nak identiti pelajar. Tiap kali dan setiap kali dia mintak mesti aku bagi alamat rumah..Ape kes letak alamat pejabat MAk aku..Ko ingt aku ada penthouse ke ape kat roof top building IBM tu. Wallaweyy…Dah siap dekat buku alumni pon letak alamat pejabat mak aku…Yang aku pelik apsal aku sorang je yang kena…Hilang akal betul la…huhuhu..Habis lah kalo korang tak tau nak carik alamat aku 10 taun akan datang..jgn Salahkan aku eh..hehehe..Seb baik ada fesbuk. Dapat la contact semua long distance relationship friends..=)

alumni

Ge Ge Ge Gelabah…

Semalam saya gelabah giler..Sebab saya entah apa yang merasuk fikiran amatlah terlupa nak membuat temujanji dengan penguji (examiner) saya untuk ujian Saraf (read: neuro)..Kegelabahan bermula malam tadi apabila kawan saya bertanya

BFF : “Weh, ko ujian biler?”

Minah sengal :(slumber je saya jawab )”Lom ah, aku x jumpe pon lagi penguji aku”.

BFF: kawan saya terkzut..oh ok lebai..dia hanya sms, tp saya rasa dia terkezut la kot tatkala saya berkata ” Weh, ko ni..Ko kan dah siap sumer tutorial segala, apsal ko x jumpe die lagi..Esok ko kena gak jumpa dia wat temujanji..Takut nanti diorang marah2 kalo tak jumpa..”

Minah sengal: Iya Iya..padahal dalam hati (huarghhh..dodol dodol dodol..)

Saya..” T_____T”.. Segala perbualan dah ditranslate dalam bahasa Malaysia..sekian) Dang. Giler gelabah masa tu..Padahal semalam the whole day memang saya free je. Ada di Poliklinik Saraf. Dah terang2 memang aku sorang je kelompok aku yang masih ada kat situ terkial2 belajar periksa pasien..Dodol giler tak hengat punya…Rasa nak wachaaa pale otak ni apsal lembab sangat pick up..huhuhu..Dan akhirnya setelah hari ni jumpe ternyata dr.AA yang amat terlalu baik hati x de pon nak bebel2 apsal aku x jumpe die smlm..Bila tanya dia “Doc kapan(bila) ujian saya??” Dr AA jawab ” Ya kapan2(bila-bila) yang kamu mau”…Dalam hati seperti ingin bertarakuca x hengat punya goyang badan goyang kaki, sebab aku memang nak kasi khatam dulu itu buku Neuro…hahahahahahhaha…Sekarang hati gumbiraaa…lithapmonkey

hati gumbira..wahahaha..

Akhirnya…

Akhirnya, selepas 3 minggu di Saraf berhempas pulas jaga dan belajar dan segala macam, hari ini secara rasminya saya cuti di hujung mingguuuuuuu…yeayyyyyy…haha..pathetic tak?..penat ok x de cuti di hujung minggu..dan selama 3 minggu ok…mmg azab la..Dan hari ini, seperti telah di plan saya, kemas bilik sepenuh hati, basuh baju (tunggu giliran..lom sempat lagi..kesian mesin basuh..semput dia)..study sebab minggu depan examm…main farmville..(haha..ini hari2 pon main)…Masak breakfast iaitu mihun, yang diidam2kan sekian lama..=))

Ok, nak cerita, Raya Haji ni saya tak balik……….huhuhu…..sedih gak la..Ada instinct macam kena masak rendang lagi je..Hopefully UPIMI x panggil aku masak2..haha..opss hopefully AJK x baca entry ni..haha..malas la tahun ni..Penat tahun lepas pon tak hilang lagi masak 4 ekor kambeng ngan sekor lembu..ambik kau..hahaha..Alhamdulillah masa balik hari tu, dapat rasa rendang nenek yg saya makan sekali stahun je..Iye la, dah jarang dapat balik kampung sekarang..Waktu balik kampung hari tu rasa sedih dan rasa terharu dengan atuk ngan nenek…Mungkin sebab atuk dan nenek banyak kasi tips menghadapi realiti kehidupan..Lain je rasa semenjak akhir2 ni kalau borak ngan atok ngan nenek..Atok is the greatest granpa ever alive, and nenek the most amazing nenek ever alive..ok..jgn nanges2..sedut balik air mata..Ok tak mau criter sdih2 sebagai penutup malam ni…

Oh, hari ini, akhirnya saya berjaya menggunakan microwave untuk msak kek yang amat saya idamkan semenjak dari Darjah 4..Kek itu amat sedap..Ala, kek instant je…Tp sedap la juga.hehe…Tak sesuai nak buat menantu betol la budak ni, ada ke masak kek instant..hahaha..pedulik apa..wekkk..Siap boleh jadi mcm marble kek saya buat..haha..Kemudian, ke Rempah Asia dengan groupmates..Makan Nasik Tomato weyyy…hahaha..ngan Air Sirap Limau…Posto posto..saya takkan balik Msia smpi bulan 6 tahun depan..lama tak???huhu..tapi rasanya kalau saya homesick sangat, saya balik kot..hehehe..=p

Ok dokie..that’s enuff for the story of my weekend..I was hoping of watching movies, but ended up nailing myself on study table and read neuro bookss..by nay mean…booksss…uhuhu..till then..=)

Aku, Klaten dan Haku

Baru balik dari Gym..bertemu abang2 steroid adalah tidak best ok..rasa inferior..haha..lebay.pastu nak dibuat cerita jumpa ngan my personal trainer plak tu..ade ke patut ckp aku dah gem2..hahaha..mmg padan muka sendiri pon..tu la, sape suruh lama sgt tak gi gym.smpai membership dah nak expired baru nak pergi.. Ok blame koas for this..I seriously dont have time to exercise and diet..haha..=p..alasan.

Ok, so minggu ini, Saraf saya adalah di Klaten..suatu daerah yang berada luar dari Yogyakarta. Saya ulang alik setiap hari kira2 60 km sehari. Dan saya berada selama 6 hari di Klaten. Ambik kau. 360 km seminggu ulang alik. Macam nak pergi JB dari K.L. Dan saya tak puas hatiiiiiii stase di Klaten ni, sebab saya tak dapat manikom (maniak kompetensi). Kitorang sepatutnya, kejar skills seberapa banyak yang boleh, tapi disebabkan sistem di Klaten yang menurut saya terlalu overprotected menyebabkan kitorg tak boleh sangat nak sentuh2 patient ni, tak boleh follow up, tak boleh oncall dan segala macam tak boleh. So apa kitorang buat, hanya duduk di poliklinik Saraf dan belajar dari kes kes yang ada di situ. Mujur pakar2 dekat situ baik2. So dapat la banyak belajar. Saya dah tak kisah la orang nak kata saya Manikom aka terlebih belajar ke apa, sebab pada saya, nyawa patient tu lebih penting. Dan saya dengan sepenuh hati nak rawat dan jadi Dr yang baik. IAllah. Maka harus belajar dari sekarang, nanti tak de la masa housemanship terkedek2 nak belajar. Susah tu. Sebab nanti berdiri di atas kaki sendiri.huhuhuhu..Seraaaaaaam

Memandangkan saya membawa motor seorang diri, maka perjalanan saya terasa sunyi jugak la, hanya ditemani angin pagi yang dingin. Pada hari pertama, saya ikut kawan saya, dan kami bertolak pukul 5.30 lagi…ye…5.30 pagi ok..Kemudian, residen yang bersama kami berkata, nanti besok datang jam 5.30, nak periksa pasien sama2(konon2 la). Tapi saya yang degil tetap nak balik kost (read: asrama) saya yang sejauh 30 km itu. hahaha..MAka saya bangun pagi pukul 4, solat subuh (sekarang di Yogya, subuh masuk awal gilerrr), dan pukul 5, saya sudah menghidupkan motor dan membelah kesunyian pagi..Saya morning person, jadi saya tak kisah la nak bangun pagi dan membelah kedinginan pagi itu. Lebih kurang setengah jam, smpai la Klaten..ahaha. do the math. At average my speed will be around 70-90 km/h..According to Dinakren, that was so fast..Seriously,,i like the speed.. I really do. It’s not that Im not scared, but I really like long journey, as I can do lots of thinking while breathing the fresh air.

Sampai di Asrama Koas Klaten, hangin je kalo tengok bebudak ni terbongkang tak bangun pagi lagi dan belum mandii!!!!..Aku dah la bersusah payah datang, boleh plak tido..terus saya bertempik di situ..haahaha..padan muka..Kelam kabut nak mandi..(eh garang gak aku kan..tau tak pe). Lepas tu, pergi poliklinik, blajar2 dengan residen dan spesialis,kemudian baru ke bangsal sebab nak buat case presentation. Waahh..anda boleh bayangkan tak betapa santai (relax) nya stase saraf kat klaten ni..Habis dalam kol 1 tengahari, manalah saya tak balik kan..hahaha..

Esok last dayy…yeayy..habis sudah stase si Klaten, minggu depan saya ujian Saraf..Ok time to study…chow chin chow..