Archive for the ‘curhat’ Category

One step at a time

Assalamualaikum,

Akhirnya, perkara yang saya amat geruni telah saya lakukan pada hari ini. Sebenarnya tak de lah rasa gerun sangat. Tapi erm..cuak juga kot. Ok, saya dah kasitau ibu kost, atau owner rumah yang saya duduki sekarang bahawa saya akan berpindah dan tak menetap lagi di sini. Saya perlukan perubahan. Perlu dengan sangat. Walaupun saya sangat sayang rumah ni, tapi this moving out thingy is for the best. I wan to make my final year here something I will remember for the rest of my life. Saya perlukan perubahan* berkata dengan penuh semangat*. Sudah lama saya berfikir perkara ini. Tapi baru sekarang saya dapat melaksanakannya. Banyak kebaikan jika dilihat dari sudut yang lain:

1)Sangat dekat dengan Hospital. Serius.5 minit jalan sudah sampai.  Jadi kalau saya balik oncall tengah2 malam x de la takut sangat. X dela saya suruh Nindi atau Belgis hantar saya balik.

2)Saya boleh jimat duit motor and duit letrik. Serius dengan sangat.

3)Usrah semakin dekaaat di hati…hehe.. x boleh la malas2 lagi, sebab usrah kat rumah sendiri…hahahaha…

4)peribadi…=))hehe

Oh…so can’t wait…tanggal 1 Februari nanti ye….eh mcm orang umum nak kawen plak…huhu

Advertisements

Fragile

I hate myself when i am at fragile mode..it’s so sick..and so depressing..i can’t think positively about other people’s thought, and will end up having ‘terasa hati’ all day long…Though i know my best friend is only Allah, but when i face this kinda feeling makes me feel Allah don’t love me anymore, so He show His anger by showing that no one love me…Feeling Alone though i am surrounded by lots of people…And this feeling is not good. You must have good thoughts for Allah…must not have that way of thinking..ok..hate myself mode..;(

Anestesi anestesi anestesi ==>stress???

knape eh..Rasa x best je masuk anestesi ni..huhu..Tak sesuai dengan jiwa kot..uhuhu..Tak macam stase pediatric. Berat macamane pon, saya  rase saya masih boleh bertahan lagi. Serius Rasa tak tenang jiwa. Erm, sebab residen??Mungkin kot. Tapi saya  rasa lebih kepada faktor dalaman saya sendiri. Mungkin Medic bukan untuk saya? Atau mungkin inilah dugaan nya kalau saya ambil Medic. Allah .Tuhan aja yang tahu. Tergerak juga hati ni nak pergi jumpa Specialist. Specialist apa tapinya?? Neuro..?Jiwa?? Psychology?? huhu..

Tapi dalam hal2 macam ni hanya satu sahaja solusi terbaik buat saya.Solat..Zikir. Sungguh berkesan dan menenangkan jiwa. Percayalah. Satu kekuatan dan solusi dari arah yang tidak disangka2 pasti datang dan di waktu yang paling tepat. Tersengguk dalam sujud tadi, mohon diberi pengampunan dan terasa kerdil, sebab masalah kecil bagi orang lain terkadang rasa terlalu besar buat saya. Allah knows what’s best for us so why should we complain..Teringat poem ni masa kat sekolah dulu. Oklah ni saya sertakan the whole poem. It is a really good poem motivation

God Knows Best”

Our Allah knows what’s best for us,
So why should we complain …
We always want the sunshine,
But He knows there must be rain.

We love the sound of laughter
And the merriment of cheer;
But our hearts would lose their tenderness
If we never shed a tear.

Our Allah tests us often
With suffering and with sorrow;
He tests us, not to punish us,
But to help us meet “tomorrow.”

For growing trees are strengthened
When they withstand the storm;
And the sharp cut of the chisel
Gives the marble grace and form.

Allah never hurts us needlessly,
And He never wastes our pain;
For every loss He sends to us
Is followed by rich gain.

And when we count the blessings
That Allah has so freely sent;
We will find no cause for murmuring
And no time to lament.

PAtah tumbuh hilang berganti

Ewah..lebatnye tajuk..sebenarnya nak memberi kabar berita bahawa hp yang saya hanya dapat pegang selama 1 tahun 4 bulan akhirnya hilang dari genggaman. Dah la kredit masih banyak. Dah la tak mengambil pelajaran dari kesilapan seupaya buat back up numbers dalam tu. Dah la hilang dengan pouch dia skali. Dah la SUSAH GILER NAK BELI HP TU DULU..Serius. Hadiah tu dapat masa harijadi saya. Uhuhu. Sedih sedih. Saya belum buat report polis lagi. Sekarang saya hanya mampu berdoa supaya pencuri tu dilembutkan hati nak pulangkan balik. Denial state again..Depress saya dibuatnya. Sedih la. Walaupun memang berniat nak beli baru, tapi tak de lah sampai hilang. Merajuk betul hp tu dengan saya ye. Huhuhuhu..I will miss u honey bunny ice tea..

nokia-n3110-classicsaje tayang besar2..wlaaupun ia adalah sehelai hp sedikit kuno…tetapi fungsi dia sudah seperti blackberry buat saya..oh ok amat lebai..pokoknya ia adalah hp yang baik dan malang mendapat tuan seperti saya..=(

Crashing my Cravings

HAri ini saya nak masak ini..

udgCredits to tiffinbiru.blogspot.com

Terliur kan tengok..Saya lagi la dah lama terliur. Memang dah niat, kalau balik Msia baru nak masak. Dah hari ini, setelah membeli bahan2nya barulah saya nak masak. Muhuhuhu. Sila jangan jealouss.

Dah 2 hari balik Msia baru hari ini terasa mengisi hari dengan begitu produktif. Tak tahulah kenapa, bila balik Msia malas tahap tak tahu lah nak cakap apa. Mood rajin2 tu hanya akan datang bila dekat2 dah nak balik Indon balik baru lah rajin nak buat itu ini.

Hari ini sangat penat, konon2 ke Kedutaan Besar Indonesia nak perbaharui visa, sekali pak guard tu kata, “Hari ni tak boleh buat apa2 urusan sebab ada pilihanraya presiden.” wah, amat sangap ok. Yang menguruskan dokumen segala tu memang mengundi juga ke? Eh, tak rasanya, macam orang Malaysia. Tak ke? Ke saje2 nak tangguh2 kerja. Tak suka ok, tangguh2 kerja ni. Dan nampaknya kena buat esoklah nampaknya saya. Nak tunggu surat dari Universiti untuk buat Visa ni pun lembab. Boleh tak kalau kerja penting2 ni buat cepat dengan kadar sesegera mungkin. Pantang betul la tengok kerja senang dibuat susah, kerja cepat nak juga bertangguh2. Ish..Ok Maaf Emo sket.

Maka disebabkan itu, saya dengan tanpa bertangguh lagi, telah membeli semua barang2 yang tersenarai dalam senarai beli belah saya untuk dibawa pulang. Puas hati dapat semua barang. Muahaha. Lepas ni tinggal buat Visa dan Medical Check Up.=)

Are you going to Finish Strong

Salam my dear readers,

This morning I shed my tears. I was touched by a motivation given by this ‘special’ guy. This video was given by K.jim. K.jim is one of the great friend of mine in Yogyakarta. Don’t get me wrong. She’s not older than me. It’s just the fact that she really like a sister to us girls and Kuden…ehehehe..Watch this movie and you’ll know why I shed my tears

Yup guys, it’s not  how many attempts you’ve done to success but it’s how you finish. Are you going to finish strong or half way through.  If I gave up 5 years ago, you won’t see me here in Yogyakarta or you wont be hearing me babbling about how hard my medic life had been. I still remember some of  ‘kaunselor tak bertauliah’  words that could retract my decision of entering Medic School and I’ve proved them wrong. It has been 4 years now and I’m still standing. Tawakkal to Allah and you’ll be guided. My prayers have been answered and I’m content with my life that Allah has been created for me. A really great life. Eventhough me exam results are ermm..not so OK, but  it’s not the deal. It’s whether I will give up or not. And don;t turn your back to Allah. Now I only have few more steps to go before I become a doctor.A good muslimah doctor iAllah. And at this point, seriously, no more turning back.


Saya wanita badang yg lone ranger

haha..panjang pulak tajuk atas ni..kenapa saya kata saya wanita badang..sebb hari ni saya buat mcm2 kerja yg berprofesi berlainan..saya baiki kmputer saya yg sengal tahap ayam. dah terlalu malas nak ke Kedai Cahaya Komputer yang sering membaiki kmputer saya ni. Rasa2 mereka pon dah cam komputer saya dan saya sendirik..mmuahaha..Shaye kan pemalu..=p. Maka bertungkus lumus lah saya mencarik2 apakah faktor yg menyebabkan komputer saya ni tak boleh di ‘reformat’..siap membeli cd windows xp sendiri dan meminjam yg iftitah punyer sbb nak buat perbandingan..mmg sah komputer ini bermasalah..Ni sumer virus punyer psal la..Sape lah yg terlalu ‘bijak’ membuat virus ni..Tak tau ke yg ianya membawa masalah yg besar terutama org2 mcm saya yg GapTek(buta IT)..grr..kalo tak menahan sabar ni, nak je doa diorg ni kena lanyak ngan lori Tesco..geramm giler weyy..hadoi..ok dah..membebel la plak..

Kemudian saya membaiki pulak motor saya. Sebenarnya baiki cermin je. Tapi saya dah give up dan nak hntr je lah pada org yg selayaknya membaiki motor. Asyik dok putar2 cermin tu, tetap tidak kembali ke posisi asal..Mcm haramm..saya siap buat kiraan lagi, brapekah putaran yg diperlukan untuk membuat ia kembali kepada posisi asal.tp tetap tidak berjya.nampaknya, lepas ni saya kena tukar nama motor saya dari Haku ke Putaran..(haha..mcm Pusaran tu..ingt x>>form 5 nyer sastera..kalo korg tak ingt abaikan..=p)..

dan kemudian, status YM saya pon bertukar menjadi “Mcm haram”. seriyes geram, sbb semua benda yang saya nak betulkan tak menjadi pula..geram..ahaha..tp sebenarnya ada banyak perkara juga yang saya pelajari dari membaiki menatang2 di atas ni. kemudian Toy bertanya “kenapa?” dan saya menjawab, sbb saya tgh membaiki menatang2 di atas ni lah..sebab tu Toyy kata saya wanita bdang. Dan tentang lone ranger tu, sbb tadi Anep my big brother ckp, saya suka buat kerja sorg2..Mmg pon. kadang2 saya suka buat sorg2 dari dengan banyak org atau dlm bahasa lainnya “I like to be alone rather than being with company”..sometimes..kadangkala je la..tak lah selalu..sbb kadang2 saya suka berfikir dengan tenang..tak mau orang lain kacau..maka jadik la saya yg lone ranger..