Archive for the ‘Jln2 carik makan’ Category

Siomay Kang Ujang

Tadi saya dan Belle Chan Jalan Jalan Cari Makan di Jakal. Ok amat tak sesuai guna kata jalan2 sebab kami naik motor. Saya dah lama sangat teringin nak makan di Siomay Kang Ujang ni kerana menurut sumber sumber yang boleh dipercayai mengatakan, ianya amat sedap dan hampir mirip dengan Siomay Kalimantan. Wah memang harus cuba. Dahlah Siomay antara makanan kegemaran saya. Hehs. Jadi tanpa berlengah lagi, terus saya SMS Belle chan dan ngedate di situ. Nasib baik tak ramai orang. Sebaik sahaja parking motor di situ, saya ters serbu tempat siomay tu. Hidangan dia memang lebih kurang kalau kita nak beli Yong Tau Fu. Pilih pilih nak makan apa, kemudian boleh pilih nak rebus ke nak goreng.

Btw, siomay ni kalau di deskripsikan seperti keropok lekor yang sedikit kenyal. Memang kenyal seperti gula gula getah..ok skema pulak. Bubble gums la maksud saya. Kemudian dihidangkan dengan kuah yang kacang yang sangat sedap. Sebenarnya menurut saya yang buat siomay tu sedap terletak pada kuahnya. Sedap kuahnya maka sedaplah siomay itu. Ok setelah mengambil beberapa ketul ok bukan beberapa tapi banyak ketul siomay, maka saya hantar ke tukang masak tu untuk digoreng. Selain dari Siomay, antara menu lain yang boleh ditambah seperti, kentang, telur, tauhu, dan kobis. Setelah digoreng, dituang kuah dia yang super lazat..And Bon Appetit. Nyum nyum sedap gila kot. Pada saya yang buat siomay tu sedap atau tidak, ialah kuah dia. Kalau sedap kuah dia, maka enak la Siomay tersebut. Tapi tadi makan Siomay tu sedap gila. Sedap sampai nak datang lagi. Sedap sampai boleh tambah tambah, Sedap sampai nak ajak semua sanak saudara makan di situ, Ok lebay (read:berlebihan) la plak.Pada saya sedap la, tapi mungkin kerana saya sangat suka Siomay.Siomay tu jadi lebih enak bila tadi makan panas2. Wowwiee.. terangkat habis.. haha..Dah la cuaca sejuk tadi.

Dan harganya pun berpatutan. Eh ayat macam MAria Tunku Sabri dalam Jalan2 cari Makan pulak. Tapi mereka kena lah letak harga berpatutan kan, sebab ini adalah kawasan pelajar. Eh, siap ada kawasan2 segala, ingat ni kawasan Yakuza ke apa. Eh korang tau ke Yakuza tu apa. Gi tanya En.Google. Oklah, have a try ya if u come to Indonesia. Eh aku tolong promote negara orang la plak. Apa kes. X de pon yang akan berterima kasih nanti. Ok bye.

Advertisements

Raya hari ke-3

Hari ini Raya ke-3. Masak Laksa Johor. Dan seperti hari hari sbelumnya, sesi masak memasak di Rumah Kuden. Untuk pertama tama kalinya saya masak laksa ni. Ambil resipi dari Mesra Resipi dan Resipi Atikah. Maka menjadi lah Laksa Johor. Hahaha. BAngga kejap sebab berjaya. Haha, kira boleh mengaku lah ada darah Johor (dari belah ayah). Uniknya Laksa Johor ni sebab makan dengan mi spaghetti dan bukannya Mi Laksa yang dari tepung beras tu. Mungkin sebab Johor sudah dari dulu dikenal sebagai Bandar Moden kot.huhu. Dan sepatutnya kena pakai ikan kembung atau ikan tenggiri. Memandangkan ikan sadin banyak di simpanan, maka saya menggantikannya dengan ikan sadin. Senang tak yah cuci dan rebus.hehehe.

laksajohorNi gambar hiasan je. gambar sebenar tak ambil pulak tadi.Resipi sila ambil di Mesra Resipi. Atau kalau anda bernasib baik dan rajin, langsung aja ke  restoran tanya tukang masak tu caner nak masak dia.

Banyak juga masak tadi, bajet untuk 11 orang 1 peket setengah spaghetti, eh malah jadi 2 peket setengah. Tu pun untuk malam beli lagi 2 peket. haha. sudah sudah la tu. Mari ber gym ya lepas ni. buat sia2 je turun 3 kilo puasa.hahahaha.

Sebenarnya ni semua idea Atikah, tiba2 nak dijadikan cerita, travel yang bawa dia ke Banyumas dtg sejam awal. Adoii, kempunan giler Atikah nk makan. Padahal semua dah siap dah, tinggal nak makan je.  Tapi sudah ku packing kan ke Guna untuk Atikah supaya dia tak kempunan. uhuhu. Hopefully dia dapat makan.

p/s : Lain kali kita masak lagi ye. =p

Cheesecake for Anas

Salam,

Post ni khas utk adik saya Anas yg nak sangat recipe ni. Sebab hari tu waktu saya balik Malaysia untuk pertama kalinya saya berjaya membuat Cheesecake dan menjadi.. Suka Suka. Recipe ni saya ambil dari makcik Nigella kesayangan saya. Mari saya canangkan apakah bahan2 untuk recipe ini. Ianya amat sedap. Bak kata ibu saya, sikit lagi dah boleh sama dengan secret recipe.*hins *hins..amat bangga okey..Self esteem la bukan ujub.=)

london

INGREDIENTS

FOR THE BASE:
150g digestive biscuits
75g unsalted butter, melted or very soft
600g cream cheese
150g caster sugar
3 large eggs
3 large egg yolks
11/2 tablespoons vanilla extract
11/2 tablespoons lemon juice
20cm Springform tin
extra-strength tin foil


FOR THE TOPPING:
145ml tub sour cream
1 tablespoon caster sugar
1/2 teaspoon vanilla extract

Serving Size : Serves 8

Methods: (Baca betul2 sampai habis..Sebab takut salah step).

Memandangkan step bawah ni panjang sgt. Meh saya pendekkan. Panaskan oven 180C–>hancurkan biscuits dan campur butter–>letak dlm loyang 20 cm dan ratakan–>Masuk dalam peti sejuk–> Untuk batter: campurkan 600 g cream cheese+150g castor sugar+semua bahan2 utk base–>letak atas base yg biscuit tadi–>balutkan kat luar loyang dengan 2 keping aluminium foil (sbb nak jadikkan waterbath)–>letakkan loyang tadi atas waterbath yang diisi air yg didihkan (make sure baru je didihkan)–>letak dalam oven–>bake for 50 mins–> tunggu sejuk kejap baru letak adunan toppings (Yogurt+castor sugar+vanilla extract). Bake for another 10 mins..And VOILA siap sudah.

METHODS;

1. Process the biscuits until they are like crumbs, then add the butter and pulse again. Line the bottom of the Springform tin, pressing the biscuits in with your hands or the back of a spoon. Put the tin in the fridge to set, and preheat the oven to 180ºC/gas mark 4.
2. Line the outside of the chilled tin with strong foil so that it covers the bottom and sides in one large piece, and then do the same again and put it into a roasting dish. This will protect the cheesecake from the water as it is cooked in its water bath.

Beat the cream cheese gently until it’s smooth, then add the sugar. Beat in the eggs and egg yolks, then finally the vanilla and lemon juice. Put the kettle on.


4. Pour the cream-cheese filling into the chilled biscuit base, and then pour hot water from the recently boiled kettle into the roasting tin around the cheesecake. It should come about halfway up; don’t overfill as it will be difficult to lift up the tin. Put it into the oven and cook for.. 50 minutes. It should feel set, but not rigidly so: you just need to feel confident that when you pour the sour cream over, it will sit on the surface and not sink in. Whisk together the sour cream, sugar and vanilla for the topping and pour over the cheesecake. Put it back in the oven for a further 10 minutes.


5. Take the roasting tin out of the oven, then gingerly remove the Springform, unwrap it and stand it on a rack to cool. When it’s cooled down completely, put it in the fridge, removing it 20 minutes before eating to take the chill off. Unmould and when you cut into it, plunge a knife in hot water first.

Additional info dari saya:

1)Sebaiknya letakkan sekali lemon zest kat dalam batter tadi. Lebih sedap dan tidak memuakkan cheesecake.

2)Lepas masak mmg die jadik agak lembik sket. Sebab dia kena masuk dlm peti sejuk dulu about 20 mins before serve.

3)Jangan cari Cream cheese yang masin..Tak sedap ok

Ok.wordpress ni dah mula sengal. Sorry sbb tak kemas entry atas ni..(Eceh, mcm pernah kemas je..wahaha)..Nanti say update lagi

It’s baking time

Today IAllah i’m going to make my fav of all cookies that is Choc chip cookies. Unlike yesteryear, this year i’m going to make it Nigella’s way. Nigella  is my cooking idol instead of Martha Stewart. I’m going to share with u the recipe. It’s so easy and marvellous. have a try ay..=)

ayam cabe ijo..

ngantuk at the moment..serious..dah lame giler x tido siang..huhu..lame la..dulu x pernah pon membiasakan diri tido siang..start form 2 la.sumer tido siang..aku paksekan jugak diri tido, sebab berasa bosan..end up, smpi skrg tido siang..huhu..x suke tido siang sbb rase cam kanak2 kat nursery tu yg kena tido siang lpas makan..huhu..aku dah watever..kalo x ngantuk x yah la tido..kesian kazen2 aku kena pakse tido siang..tido siang rugi oo..kalo kejap x pe..ni, slalu mesti terlajak..sbb siang la baru nmpk matahari..matahari tu kan penting untuk kulit kiter..dah la malam mmg x nmpk matahari..siang plak tido..uish..jgn byk tido sgt..nnt gelap hati, biler hati dah gelap.susah ilmu nak masuk.bila susah ilmu nak masuk, byk la misdiagnose, byk la salah, byk la malpractice..and as the list goes on..tapi saya dh ngantuk sgt ni..nak tido giler..ok2 kejap..nak update benda ni sbb Faz suruh..chet..dah la satu rumah..haha..ok benda yg saya nak update ialah menda alah ni:

Ayam Cabe Ijo (bace:ayam masak cili hijau)

2 ketul ayam(bhgn dada)di potong kiub
1/2 biji bawang besar hiris2
4 ulas bawang putih hiris
cili hijau 10 biji, nak pedas tambah lagi
2 sudu tpung jagung larut dlm air panas segelas
Sos tiram
garam
Telur
Tepung untuk goreng

Methods:

1)ayam yg potong kiub celur dlm telur and salut ngan tepung..pastu goreng.angkat.letak tepi..

2)tumis segala benda2 yg dihiris

3)masukkan garam and sos tiram. baru masukkan tepung jagung

4)lepas dah didih, baru masukkan aym yg dah goreng td..

siap la ayam cabe ijo ibu berkerjaya ittew..

ok. dah..huhu..

oh..yeay..report biochem dah siap..huhu..boleh tido dengan gembira hari ni..oh yeah..opss..arghh..bodo la tenet ni x leh nak tukar kaler font plak.Tadi org Jogja Medianet tepon tanye pasal tenet di rumah ini.owh.MAri ikuti perbualan saya bersama org JMn

JMN: Selamat pagi, ni mbak Hidayah ya..

Doyot: ya ya benar anda boleh panggil doyotiah je..

JMN: oh ya,mbak mau tanya, gimana kabar internet nya

Doyot:Alhamdulillah internet saya sihat..batuk siket2 je la x berdahak..

JMN:oh ya, kalau batuk2 itu kapan?

Doyot: erm, kalo sore(ptg) ama malam..ok2..stop wif the diagnose plisz..

JMN: oh ya..soalnya mbak, kami itu lagi guna saring..ntah ape name ntah diorg nye server

Doyot: Oh gitu ya..oh knape, kemarin guna ngak begitu sangkut2..knpa skrg baru sangkut2.

JMN: Oh mungkin waktu itu lagi ngak ada org yg guna.sekarang udah byk yg guna

Doyot:(dlm hati)..pandai je la engkau nak kelepet aku..aku tau skrg org dah guna pesat..huhu..

ok lah..gtg.see ya..

Hari yg riang untuk jalan2 carik makan

with words we can conquer the world

hari ini, saya telah melepaskan gian saya untuk mkn kat ‘Special Sambal’ (bace :SS) yg mmg superb ah sambal dier..hari ni jer saye telah menghabiskan 23 ribu untuk mkn SS..meh kiter teliti cmner saye telah menghabiskan 23 ribu tersebut kat SS.oo ye sila convert ke duit mesia skrg RM1=Rp2500..so kira2 dlm RM9.20..Jadi kalo di bhg 2 lagi..sbb makan malam n makan siang..RM4.60..

Ayam goreng(2)=Rp8000

Telor Dadar Gobul2=Rp2500

Sayur Asem = Rp2000

Kecap(Sambal Bull Shit) = Rp1000

Tomat(Sambal The End) = Rp 1000

Sambal Terong = Rp 2000

Jus Jeruk(baca:jus limau) = Rp2500

Nasi(2 )=Rp 4000

WAaaaahh…byk betol sambal saya makan..seriyes..saye sgt suka sambal terong dier..mmg paling sedap kat alam semesta..dah beberape hari tanyer dier sambal terong ade tak..,mesti jawapan dier ”kosong mbak”..nak je saya jawab, pergi tanam sekarang..seb baik akal waras lagi..hahaha

Kalo korg lihat menu2 kat atas..msti korg rase pelik apsal aku mencarut2 lak ni..x de la..sbnrnyer tu nama yg dier bagi..kalo sayur ‘plecing Jawa’ dier bagi nama SAMBAL ESCAPE..aku x tau la kot sbb baru lepas tgk Prison Break ke baru dier dpt ilham bagi name cenggitu..huhu. kalo sayur Trancam plak nama best dier letak Sambal Scare..haha..kreatif diorg ni kan?? kalo sambal dier pulak..ade byk gell jenis sambal..meh kiter teliti nama2 mereka

Sambal Belut : sambal Smack Down (aku kira…mesti tergolek2 la lps makan sambal ni..)

Sambal Teri atau pon sambal ikan bilis: Sambal ngakak (aku x paham..ni bhs Jawa atau Indon)

Sambal Tempe: Sambal Ngedrop (eat till u drop ??!!)

Sambal Bawang: Sambal Goalpal (pedas giler..)

Sambal Kecap:Sambal Bull Shit (sambal ni x pedas..ala2 cam korg mkn ikan bakar dgn kicap cmpur limau campur bawang tu..ala yg cam kat Medan Bakar Umbai tu..yo yo je aku..)

Sambal Bajak: Sambal Teroris( haha..aku x pnah mkn lak sambal ni..takut..hikhik)

Sambal Pecel: Sambal Wake Up( bangun..bangun..bangun..selamat makan..)

Sambal Bawang Tomat: Sambal Praying (moga2 jadik insof pas makan sambal ni ek,,hehe)

Sambal Tomat: Sambal The End (huhu..tersangaaaat pedas..sampai pening..ostium pharyngeum tubae auditivae aku pon turut terinfeksi pedasnye..huhu)

dll..ade byk lagi..dan rase setiap satu sambal tu berbeza sgt2..tu la..sambal je pon dah boleh bukak bisnes..giler ah..kalo korg dtg Djokjda..ayo deh mampir ke tempat gue..nnt gue tunjukin ..

p/s: Sori la x de gambar..nnt2 la ye..=)..hari yg riang..