Archive for the ‘skolah’ Category

Welcome Final Year..

Wow, time flies huh? We the ’05 batch is now on our really final year. Most of us done with the first cycle, including me. Insya Allah at the end of this year, we will be graduated as Medical Doctor. Yeay.Alhamdulillah. What a phase of life.

For the next cycle, I’ll begin it with Interna or Internal Medicine. It is a field that requires tonnes of hardwork. Seriously. Ok now having writer’s block. Ok bye.hahaha

HITAM PUTIH??

Sekarang saya di stase Radiologi..Owh amatlah x best melihat hitam putih setiap hari, tapi yang penting ilmu Radiologi amat best. Sangat excited nak teka diagnosis ni ape? Kenapa jadi macam ni. Pokoknya makes me feel curious each and every day. Btw I have that curiosity feeling ever since I was in Bedah. Back then I don’t even know what the fish the photos going to tell me. Seriously. But hey, I’m glad I can read and interpret some of the photos right now. And I’m so glad I have Dr. S as pembimbing. He is so cool and teach us on how to understand and learn x ray photos better. Well I think it still need experience to read those photos. Otherwise it’ll end up u interpret it wrongly. Hence wrong diagnosis. Big NO here.

Well, I cannot say Radiology is completely stodgy, it does has it own sparks of interest if u really really indulge yourself in this field. =). Ok gotta get myself study rite now..Toodles..

Stase Kecantikan

Assalamualaikum..

fuh fuh…tiup sket habuk dan sesawang kat blog ni…ada salji lagi..mmg nampak sangat  tak bersentuh..Dah bersentuh, tp blurr plak nak taip dari mana dulu..hehe..meh saya cerita saya di Stase Kecantikan. Sebenarnya nama department yang saya masuk ni bukan nama dia Stase KEcantikan, tapi nama dia DermatoVenereology. Ok. Stase ni memang semua pasal Kulit dan Kelamin la. Huhu. Ingat orang belajar Dermatology tu pasal kulit kat muka je..kat ‘situ situ’ pon kena okeh…Adapun aku rasa stase ni diberi nama Stase kecantikan, sebab mungkin banyak residen dia cantik2 dan licin halus mulus kulit diorang. Bak kata kawan saya, “Fuh, memang benar2 terawat semua” hahah..ok of course la itu lelaki yang cakap.hahaha.

Walaupun sebenarnya ramai yang kata Stase saya santai (read:relax), tapi pada saya tak pon. Siapa la cakap tu. Nampak sangat patho. Rasanya hampir setiap hari saya pulang jam 3-4 petang. Semalam lagi la, dekat pukul 5 kot baru balik.Sebab, ada ilmiah la, Semalam ada workshop Kusta. huhu. Dan setiap hari lunch pada pukul 3-4 petang..MEmang sangap jadi dinner skali la tu maksudnya. huhuhu. Tapi tak kurang pon berat badan. Hampeh. Dah la tengah bet dengan Karte ni. Tak boleh jadi Tak boleh jadi. Dah ada orang nak belanja Rempah Asia free, kena gak menang bet ni.hahahaha…ok insentif je.hehe..Untuk memenuhi syarat ujian, kena cari 8 kes di Sardjito, dan 40 kes di rumah sakit perifer. Ok, amat tak best ok nak memenuhi syarat2 ni, sebab 1) Setiap kes, harus ada konsulen yang cek sama pasien tu which is susah giler, sebab konsulen tak de..Dah tau bizi, tak yah la jadik konsulen. Menyusahkan orang 2) Setiap hari kitorang hanya MAKSIMAL boleh ambil 2 kes je, walaupun ada berpuluh puluh puluh puluh kes kat Sardjito tu boleh ambil 2 JEEEE..ok itu amat la sangap..3) Memandangkan kitorg hanya minggu pertama, maka pengambilan kes hanya boleh dibuat pada hari ketiga kitorg di poliklinik, sebab kitorg nyer jadual kat poliklinik minggu ni. Dan for u guys information, kitorang hanya seminggu di poliklinik and a week means 6 days…..helloooo…..maximal 2 cases a day..gosh…u do the maths. 4)kitorang di bulan yang x bernasib baik sket la, sebab 2 minggu ke depan saya akan ke luar kota, yang bererti, dari 6 working days, 4 days at luar kota and the next 2 will be at Sardjito, akan tetapi…memandangkan hari jumat depan adalah cuti, sebab awal muharam..Maka kami hanya akan dapat ambil kes pada hari Sabtu je…ok????Sabtu je, sebab the next week tu krismes, so Cuti Jumat Sabtu, and kitorg x de chance langsung nak jejak poliklinik..Xde ok Xde…Sebab next week nyer satu lagi tu kitorg kat Stase Bangsal..Hangin tak hangin tak?????…..Ko nak suruh kitorg extend ke ape…Sistem kebijakan sape la ni….Tak bijok langsung…Nak je aku kasik Bengkel Siri KEbijakan UPSR untuk diorg…Sungguh *ttoooott*..Anyway close case..malas nak memikirkan whatever will be will be..I am so stressed out thinking of this…

Anywayyy..well the past few days were so hectic, to adapt with systems, the group conflict that is getting worst and worst, the busy drs that we can’t consult with..And lots more..Heck…We still lucky to get funny dr as our pembimbing klinik. Ok la, the initial is Dr A.hehe..She is so petite and cute..And some says she is so scary…haha..but at the same time klakar..hahaha..ok  how about this..Imagine fierce face when conducting tutorial, and at the same time funny when friend was answering her questions.

Friend: Jadi, yang dinamakan bakteria utuh it yang ada daya…

Dr.A: Daya??!!! Maha Daya Cinta *singing while shaking her body a  bit*..

Damn klakar ok..I was giggling badly..Then, on yesterday..

Me: Jadi, kita harus anamnesis (read: history taking)  pasien dan menanyakan, apakah di lingkungan bapak ada yang sakit serupa? (read:sakit yang sama)

Dr.A: Serupa siapa??Ikut rupa bapaknya??

Me: ehehee….*dang*…

Haha..overall, i can’t say DV is a relax department as it is never looked like one to me…The diagnosis are difficult to make, lots of work to do..And I HATE conflictssss….it so ruining my dayss..As for now..Chow people..I’ll update later about me went rafting last week…Yeayy…

Luar Biasa!!

Today I had to assist 2 operations. Setting up the instruments for monitoring had went well this past few days..Pheww, we had to be fast learner though. Still I haven’t had the chance to intubate the patient. To  intubate a patient is a must for me. It is a compulsary skill. huhuhu. After all, for the whole last week, I only had 1 patient to intubate, and for the first timer like me, the chance can’t be  given to us and  what more, when it was my first day at anesthesi. I think now I am more immune to the crankiness of the anesthesist. Since they were also tired and having slow learner like me is sure a frustration…hahaha..padan muka . Well now not anymore I will say. I can adapt with their systems and crankiness. Not all of them I will say. No offense, but from my observation, usually the female Drs are more cranky than the male Drs.

Oh back to the story of Luar Biasa.. I had this one patient today, Male,35 who is so friendly and very positive thinking. He had Clavicula Fracture Sinistra, where he got regional analgesic. Since we had Anesthesi Workshop today, so lots of doctor from peripheral hospitals came by to see our Dr performing the regional analgesic. The Analgesic took place at spine c7-c8. The Anesthesist is so amazing. He did it like eating candies. Seriously. So this patient had been told that he will be the ‘bahan belajar’ and he didn’t  complain even a word. He still can had a chat with us right before entering the operation theatre, and  gave sparkling smiles..=p. HAha, and when the Dr insert the needle at his backbone, he still can smile..Eventhough, Swear to God, memang sakit giler la kot…Imagine how positive thinking he is..X de nak merungut2 x jelas. Residen anestesi je yang merungut2 sampai surgeon pon terdiam tengok perangai macam ape je.huhuhu..

Anyway. All the peripheral Drs were stunned by the great work done by the Anesthesist. I purposely dont mention his name, since he is quite popular, and afraid he will read my blog…..hahaha…ok perasan..=p..After couple of hours of surgery, the patient woke up and said “Luar Biasa”..hahaha.. I was laughing, because I think it was a cute statement. None of the patient I heard after leaving the operation theater said that. No one. Nada. Null..huhu. And then this patient was brought to the PACU (Post Anesthesi Care Unit) where he had to be monitored to observe if there are any unwanted side effects from the drugs used. And he did complain about the blurriness of his eye, and when the Dr showed him 2 fingers and asked how many were they, he said 2, which was the correct answer.Meaning he still can see, but only the side effects of the drug made the vision not so clear. Hahaha. But one of the resident told him” Tu bukan 2, itu 5 la” then the patient cleverly answered ”Oh 5 kaligrafi ya Doc?..hahha”  hahaha..cute answer  ok..hahaha..ok lah..dah brape kali tah gune perkataan cute.hahaha..

Now I’m hoping tomorrow I get the chance to intubate the patient. Please pray for me ya.hehehe=)

Aku, Klaten dan Haku

Baru balik dari Gym..bertemu abang2 steroid adalah tidak best ok..rasa inferior..haha..lebay.pastu nak dibuat cerita jumpa ngan my personal trainer plak tu..ade ke patut ckp aku dah gem2..hahaha..mmg padan muka sendiri pon..tu la, sape suruh lama sgt tak gi gym.smpai membership dah nak expired baru nak pergi.. Ok blame koas for this..I seriously dont have time to exercise and diet..haha..=p..alasan.

Ok, so minggu ini, Saraf saya adalah di Klaten..suatu daerah yang berada luar dari Yogyakarta. Saya ulang alik setiap hari kira2 60 km sehari. Dan saya berada selama 6 hari di Klaten. Ambik kau. 360 km seminggu ulang alik. Macam nak pergi JB dari K.L. Dan saya tak puas hatiiiiiii stase di Klaten ni, sebab saya tak dapat manikom (maniak kompetensi). Kitorang sepatutnya, kejar skills seberapa banyak yang boleh, tapi disebabkan sistem di Klaten yang menurut saya terlalu overprotected menyebabkan kitorg tak boleh sangat nak sentuh2 patient ni, tak boleh follow up, tak boleh oncall dan segala macam tak boleh. So apa kitorang buat, hanya duduk di poliklinik Saraf dan belajar dari kes kes yang ada di situ. Mujur pakar2 dekat situ baik2. So dapat la banyak belajar. Saya dah tak kisah la orang nak kata saya Manikom aka terlebih belajar ke apa, sebab pada saya, nyawa patient tu lebih penting. Dan saya dengan sepenuh hati nak rawat dan jadi Dr yang baik. IAllah. Maka harus belajar dari sekarang, nanti tak de la masa housemanship terkedek2 nak belajar. Susah tu. Sebab nanti berdiri di atas kaki sendiri.huhuhuhu..Seraaaaaaam

Memandangkan saya membawa motor seorang diri, maka perjalanan saya terasa sunyi jugak la, hanya ditemani angin pagi yang dingin. Pada hari pertama, saya ikut kawan saya, dan kami bertolak pukul 5.30 lagi…ye…5.30 pagi ok..Kemudian, residen yang bersama kami berkata, nanti besok datang jam 5.30, nak periksa pasien sama2(konon2 la). Tapi saya yang degil tetap nak balik kost (read: asrama) saya yang sejauh 30 km itu. hahaha..MAka saya bangun pagi pukul 4, solat subuh (sekarang di Yogya, subuh masuk awal gilerrr), dan pukul 5, saya sudah menghidupkan motor dan membelah kesunyian pagi..Saya morning person, jadi saya tak kisah la nak bangun pagi dan membelah kedinginan pagi itu. Lebih kurang setengah jam, smpai la Klaten..ahaha. do the math. At average my speed will be around 70-90 km/h..According to Dinakren, that was so fast..Seriously,,i like the speed.. I really do. It’s not that Im not scared, but I really like long journey, as I can do lots of thinking while breathing the fresh air.

Sampai di Asrama Koas Klaten, hangin je kalo tengok bebudak ni terbongkang tak bangun pagi lagi dan belum mandii!!!!..Aku dah la bersusah payah datang, boleh plak tido..terus saya bertempik di situ..haahaha..padan muka..Kelam kabut nak mandi..(eh garang gak aku kan..tau tak pe). Lepas tu, pergi poliklinik, blajar2 dengan residen dan spesialis,kemudian baru ke bangsal sebab nak buat case presentation. Waahh..anda boleh bayangkan tak betapa santai (relax) nya stase saraf kat klaten ni..Habis dalam kol 1 tengahari, manalah saya tak balik kan..hahaha..

Esok last dayy…yeayy..habis sudah stase si Klaten, minggu depan saya ujian Saraf..Ok time to study…chow chin chow..

Saya sehelai koas rajen..=p

Sekarang di Stase (Cycle) Saraf atau lebih dikenali sebagai Neurology. Suka sangat stase ni. Semua residen baik giler…Saya dapat belajar banyak . Tak dela melangut macam orang x de keje mcm kat Bedah tu. Eh mengumpat plak..haha.. x pe bukan orang. Saya dapat residen yang best. Semua residen amat suka mengajar dan menghargai koas. Oh ye. Koas tu maksud die Ko Asisten iaity asistant kepada doktor la maksudnya. Sepatutnya memang macam tu. Tapi selama di Bedah tak rasa macam tu pun. Tapi di Saraf, saya betul2 dapat pegan kes-kes pesakit. Hehe. Biasanya ada nama dr yang merawat dekat board setiap pesakit. Bangga plak sebab nama saya pon ada skali. hahha. Baik betul residen pembimbing saya. Hehe. Nama dr yg merawat: Dr Nor..eh..aku la tu..wooot woot..aku nak pakai nama Dr Nor la sebagai nama komersial…hahaha.boleh plak..habis tu takkan nak letak nama Dr Doyot plak..Giler cacat..

Setiap haridi Saraf aku kena follow up patient. Banyak kes Stroke. Sila la jaga kesihatan diri, stroke atau apa orang Melayu panggil angin ahmar memang boleh menyebabkan kematian. Kalau tak mati, cacat sket kot. Lumpuh sebelah. Kesian tau tengok diorang. Makan bersuap. Lupa2 ingatan. Ialah, bila kena stroke, di kawasan otak yg kena infarction tu mati dan tidak boleh digunakan, dan sifat otak ialah ia tidak akan regenarate semula. Kalau satu sel sudah mati, maka ia sudah mati. Tak macam kulit, boleh regenerate.

Hari tu Dr Damarmo cerita pasal dia kena stroke. Dia super heavy smoker ok. Dia boleh habiskan 3 kotak rokok sehari. Gila tak. Lepas tu dia kena stroke. Nasib dia baik, sebab dia kat hospital masa tu, jadi semua staff dapat ambil tindakan lanjut pada dia. Kalau kena stroke sila pastikan jangan lebih 6 jam..sebab kerosakan setelah itu amat susah nak pulih ke asal. Lebih awal tindakan diambil, lebih baik proses pemulihan. Ok, smabung cerita, nak dipendekkan cerita, dia pon berhenti merokok. Dia cuba cabar diri sendiri, kalau bulan puasa dia boleh tak merokok dari sahur hingga berbuka, boleh tak dia berhenti dari sahur sampai sahur esoknya. Dan ternyata dia boleh, dan dia terus memotivasi diri sendiri sampai sekarang dah dekat 3 tahun dia tak merokok. Hebat tak. Dan dia kata, dia tak perlu nak gantikan rokok dengan nikotina patch ke gula2 ke hape ke. Terus dia berhenti. Dan dia kata, dia nak buat buku lah, Cara-cara nak berhenti merokok. Bagus tak. Semanagat yang patut dicontohi.=)

Ok la ..nak gi mandi dan belajar. Semenjak masuk Saraf ni jadi sedikit rajen..hahaha.riak plak tu.. X dela. Ni sebab saraf kena blaja banyak gila weyy…serius..Minggu depan gi luar kota. Klaten. Nasib baik dekat.muhuhu..

CSI @ TKP

Salam,

Minggu ini bermula lah cycle saya di Medical Forensic. Sudah 3 hari sebenarnya di department ini. Kesimpulan setakat ini, sungguh mendera fizikal dan mental. Saya ingatkan cycle paediatric sudah cukup memenatkan, ternyata forensic lebih penat. Saya rasa lebih penat mungkin, sebab kes kes boleh datang tiba tiba, dan harus dengan segera ke tempat mayat (morgue) untuk di autopsi. Huhu, kalau jenazah tu datang pukul 3 atau 4 pagi, maka pukul 3-4 pagi itulah harus ke sana. Ok sangat penat dan jadual memang tidak teratur langsung. Sudah banyak kuliah batal sebab ada kes autopsi. Dan dengan pensyarah nya yang super busy memang tak terkendali lah jadual.

Setakat ini sudah 2 kes yang diautopsi.

Kes pertama :bayi yang dibunuh ibunya (sungguh kejam..huhu..malah, ibunya turut mengecam mayat, dan sebenarnya ibunya agak kurang waras la. Saya tak tega nak autopsi.Sungguh. Hanya mampu tengok je autopsi dilakukan. Dengan kepala retak, ada kesan cekik, huhu. Memang kesian lah. Umur dia baru 9 hari. Otak dia hancur.

Kes kedua: Mayat mutilasi. Mayat mutilasi ni maksudnya, bahagian2 badan diptotong terpisah.Kelmarin cuma diautopsi bahagian tangan dan kepala sahaja. Bahagian lain masa tu belum dijumpai. HAri ini baru jumpa bdan dan kaki. Wah wah wah..Ngeri super tahap tak tau la. Saya dan kawan2 malah jadi trauma kejap. Serius. Manusia apa la yang sanggup bunuh macam tu.

Dah setakat ni tu je kes. Esok ade kes baru lagi, bayi. Wah dah tak sanggup serius. Tak sanggup la tengok orang kena bunuh ni. Sungguh. Saya kalau nak ambil specialist, saya tak nak ambil MEdical Forensic. Tak kuat la nak tengok orang kena potong segala ni. Uhuhuhu

p/s: CSI kan Crime Scene Investigation kalau di Indonesia Tempat KEjadian PErkara.